Elke ondernemer weet dat het goed is om voor te sorteren op wat komen gaat. Toch zien we dat nog lang niet overal gebeuren als het om het klimaat gaat. Morzine doet dit wel. In dit kleine stadje in de Franse Alpen wonen 3.000 mensen, terwijl er plek is voor 25.000 toeristen. Die komen vooral voor de wintersport, maar omdat er door klimaatverandering steeds minder sneeuw ligt, wordt het zomerseizoen steeds belangrijker. Ik ging er heen, met de trein (Thalys en TGV) om dit groene paradijs in de Alpen te ontdekken.
Actieve vakantie in de natuur
Terwijl we Morzine binnenrijden, dwarrelen de paragliders langzaam vanaf de hoge bergtoppen de vallei binnen. Ook hier is het uitzonderlijk heet en brengt de avond nauwelijks verkoeling. Maar dat weerhoudt de hikers, mountainbikers, racefietsers, trailrunners, paardrijders en zipliners niet. Het is duidelijk: de toeristen die Morzine bezoeken, doen dat niet om op hun luie gat bij het zwembad een boek te lezen. Al kan dat wel, mocht je willen. Nee, Morzine gonst van de activiteit. Zelfs de kinderen klauteren met behulp van ziplines van boom naar boom in het stadspark.
Wildplukken en ademen in de bergen
Ook wij gaan de paden op en de lanen in. Of eigenlijk: de smalle tracks af op zoek naar kruiden en eetbare planten die we later in een groene vallei verwerken tot beignets. Of liever gezegd: die onze gids Emilie verwerkt tot beignets. Want nadat ze ons werkelijk alles heeft laten zien, proeven en ruiken op het gebied van eetbare planten, tovert ze een ui, wat bloem, water en een gasstelletje uit haar rugzak en gaat ze aan de slag. Terwijl wij vol bewondering toekijken, uitrusten en luisteren naar het oorverdovende concert van koeienbellen (je bent in de Alpen of je bent het niet).
Ook in Avoriaz, dat 1800 meter hoger ligt dan Morzine en waar je met een berglift komt, gaan we op pad met een gids. De Nederlands sprekende Cécile laat ons zien hoe een paars bloemetje rood kleurt van het zuur van een mierennest en hoe je van groot hoefblad een zonnehoed kan maken. Maar ze leert ons tijdens deze wandeling vooral ook hoe we urenlang door de bergen kunnen wandelen, heuvel op heuvel af, zonder buiten adem te raken. Daarvoor maakt ze gebruik van ‘Afghan Walking’.
Meditatief wandelen
Het Afghaanse lopen werd in de jaren ’80 door Édouard Stiegler in Frankrijk geïntroduceerd. Hij keek de techniek voor het adembewust wandelen af van Afghaanse nomaden, die dagelijks zonder enige moeite meer dan 60 kilometer liepen. Dit hielden ze vol door hun stappen te synchroniseren met hun ademhaling. “Het idee is dat je uitademing twee stappen langer duurt dan je inademing,” legt Cécile uit. Dus drie stappen op de inademing is vijf stappen op de uitademing – al dan niet met een pauze van één stap tussen de in- en uitademing waarbij je de lucht heel even vasthoudt.
Naargelang je conditie, ervaring en longinhoud kan je dit tempo vertragen naar vier-zes, vijf-zeven of zes-acht op de in- en uitademing. Als de tocht stijl omhooggaat breng je het tempo terug naar twee-twee of drie-drie wat je na het bereiken van de top nog 10 meter volhoudt voordat je weer teruggaat naar je drie-vijf of meer. Door de uitademing te verlengen, maak je beter gebruik van je longcapaciteit, omdat je op die manier echt alle lucht naar buiten perst. Zo blijft er meer ruimte over om bij de volgende inademing te vullen met verse, zuurstofrijke lucht. Het is een techniek die ook bij yoga en meditatie gebruikt wordt. Afghan walking wordt dan ook niet voor niets het ‘yoga van het hiken’ genoemd of ‘meditatief hiken’.
Duurzaam op vakantie
Weer terug in Morzine lopen we nog even langs de tweedehands kledingwinkel. Hier vind je -tussen de outdoor kleding voor volwassenen en kinderen – ook ‘gewone’ hele leuke bloesjes voor ’s avonds in het restaurant. De winkel is een initiatief van Montagne Verte, een vrijwilligersorganisatie die is opgezet door de bewoners van Morzine en ernaar streeft om de vallei zo groen en duurzaam mogelijk te maken. “We zien letterlijk de gevolgen van klimaatverandering,” vertelt Al, een Britse expat en één van de grondleggers van de organisatie. Er ligt steeds minder sneeuw, dus willen we nog jaren kunnen genieten van de wintersport, dan moet er iets gebeuren.
Montagne Verte, groene berg
Montagne Verte geeft daarom tips voor duurzame outdoor equipment, lobbyt voor een directe treinverbinding vanuit Lille, onderzoekt de mogelijkheden voor transfers met elektrische auto’s (die kunnen niet zo goed tegen de kou, dus in de winter is dit nog lastig) en organiseert workshops en festivals om duurzaamheid onder de aandacht te brengen.
En dat lukt. Bijna nergens tref je zwerfafval aan. Vegetarische opties staan op bijna elk menu. Restaurants als Le Golf in Avoriaz maken gebruik van wastafels waarbij het gebruikte water rechtstreeks de spoelbak van de wc instroomt. En de gemeente heeft besloten dat zowel Avoriaz (het resort 1800 meter hoger in de bergen) als Morzine niet nog meer plekken voor toeristen mag bijbouwen, zodat de druk op de natuur een beetje binnen de perken blijft.
Vegan eten in Morzine en Avoriaz Vegetarische opties (met plaatselijke kaas) komen meer voor dan vegan opties, maar als je vooraf reserveert en aangeeft vegan te willen eten, blijkt dit geen enkel probleem. Zo maakte Le Refuge de Nyon (middenin de bergen met prachtig uitzicht!) een speciale vegan lunch voor ons klaar, terwijl we bij andere restaurants ‘gewoon’ vegan van de kaart konden bestellen. We aten onder andere bij Bec Jaune (poké bowl), bij La Chaudanne (een Thaise curry) en bij Restaurant Le Golf (geroosterde bloemkool, misschien wel mijn favoriet).
Met de trein naar Morzine en Avoriaz Zoals gezegd lobbyt Montagne Verte voor een rechtstreekse treinverbinding tussen Lille en Cluses, vlakbij Morzine. Tot die tijd kan je met de Thalys vanuit Amsterdam naar Paris Nord en dan vanaf Gare de Lyon in Parijs met de TGV richting Genève. Vanuit Genève kan je met gedeelde transferbusjes naar Morzine. Je kan er ook overstappen op de stoptrein naar Cluses en daar de bus nemen naar Morzine. Als je een beetje op tijd boekt, is de treinreis heel goed te betalen. Interrailen is ook nog een goede optie.
Wat te doen in de zomer? In Morzine hoef je in principe geen moment stil te zitten. Van canyoning tot zwemmen en van trailrunnen tot downhill mountainbiken (waarbij je met fiets en al in de berg- of stoeltjeslift omhooggaat) of ‘gewoon’ hiken. Het kan er allemaal. Via de plaatselijke VVV kan je heel makkelijk een gids boeken (zoals Emilie of Cécile), die je alles kan vertellen over eetbare en medicinale planten en het ook nog leuk weet te maken voor de kids. Ook yoga, ziplinen, zwemmen en paardrijden behoort tot de mogelijkheden.
Lees hier meer over treinreizen door Europa. En wil je meer praktische tips voor een duurzame vakantie in Frankrijk. Check het hier.
2 gedachten over “Met de trein naar Morzine en Avoriaz: een duurzame vakantie naar de Franse Alpen”
In principe ben ik voor het beteugelen van de klimaat verandering welke schadelijk is voor de mens én natuur !!
Echter men vraagd vaak alleen maar geld om e.e.a. te financieren , Echter er wordt GEEN rekening gehouden met mensen welke een gewoon inkomen hebben [ minimum tot modaal ]
Ook deze categorie mensen hebben behoeftes én rechten !
De alsmaar rijken tot zelfs super rijken onder ons kunnen dat makkelijk betalen !! vaak verkregen door het werk van de gewone werknemers én gepensioneerden, alsmede speculeren op diverse beurzen et.etc. !
Ik, en vele ervaren ook dat als discriminatie !!
Eerlijkheid én Rechtvaardigheid dienen óók in bedrijven én de financiële / economische markten leidend te zijn !! conform mensrechten !!!
Hoi Marinus, ik ben het helemaal met je eens dat een duurzame lifestyle niet iets voor de rijke elite moet worden. Maar in principe hoeft de trein niet duurder te zijn dan het vliegtuig. Als je op tijd boekt, kan je voor een paar tientjes een ticket kopen. Wel geldt: als je een ticket voor morgen wil boeken, is het duur. Maar dat geldt ook voor vliegtickets. De consumentenbond deed in 2019 nog onderzoek naar de kosten van stedentrips en toen bleek dat in 8 van de 10 gevallen de trein goedkoper was dan vliegen.
Reacties zijn gesloten.