Met deze meditatie activeer je het gelukshormoon oxytocine

Vroeger vond ik het heerlijk om uit te gaan voor champagneontbijtjes of op avontuur in de stad. Daar kwamen heel wat gelukshormonen bij kijken. Tijdens de pandemie vond ik een andere manier om datzelfde gelukzalige gevoel te krijgen. Met een oxytocyne meditatie: daarmee activeer je jouw gelukshormoon. 

Gelukshormoon oxytocine

Oxytocine is een hormoon, dat je een blij en gelukkig gevoel van binnen geeft. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij positief onderling contact: als je elkaar aankijkt, aanraakt of knuffelt bijvoorbeeld. Het brengt niet alleen een geluksgevoel, maar het kan ook stress verlagen en je weerbaarheid tegen verslavingen verhogen.

Dit gelukshoormoon, oxytocine, kan je bewust aanmaken in je lijf. Door te mediteren. Daar heb je dus niemand anders voor nodig. Hier komt ie:

Oxytocine meditatie

 • Kom rustig zitten, in een makkelijke houding en sluit je ogen. Je kan je handen op je benen leggen met de palmen omlaag of omhoog: wat het beste voelt voor jou.
 • Breng je aandacht naar je ademhaling en adem rustig in en uit via je neus. Op iedere inademing zet je buik een beetje uit. Bij iedere uitademing verleng je je zitbotjes nog wat meer in de grond, ontspan je rug, maak je nek lang en verleng je kruin richting het universum. Neem je voor om overal voor open te staan.
 • Leg je handen op je hart chakra. Beeld je dan een gouden bol in achter je handen, op de plek van je hart. Maak contact met deze gouden bol van helende energie en denk aan een moment, dat jou heel gelukkig maakte. Dat kan van alles zijn: de geboorte van je kinderen, goed nieuws dat je kreeg…
 • Neem dat moment in je hoofd en ervaar het opnieuw. Hoe was het daar op dat moment? Hoe rook het? Wat zag je, wat hoorde je? Maak het zo echt mogelijk. En voel dan, door aan dit moment te denken, dat hele gelukkige gevoel van toen. Op die manier maak je vanzelf het gelukshormoon oxytocine aan die je toen ook voelde. Je voelt het geluk weer door je lijf stromen. Geniet ervan om even helemaal in dit gevoel te zitten. Gun het jezelf om aan dit fijne moment te blijven denken. Al het andere komt later.
 • Maak dan een klein kommetje van je handen, dat je voor je hart houdt. Laat het gouden licht van de gouden bol hierin stromen en vanuit hier maak je verbinding met iedereen, die je een hele dikke knuffel zou willen geven. Voel hoe jouw geluksgevoel zich over iedereen verspreidt als een soort gouden licht en geniet ervan om jouw geluksgevoel te delen met iedereen die je lief is. Geef ze een knuffel met jouw energie en neem daar echt even de tijd voor.
 • Als je dan uitgeknuffeld bent, breng dan even jouw handen met dat gouden licht terug op je borst, op je hart. Geef dat gevoel van oxytocine dan even helemaal aan jezelf. Misschien wil je ook gewoon even jezelf knuffelen, dus je armen even vastpakken en heen en weer wiegen. Neem je tijd om hiervan te genieten, om echt even van jezelf te houden op dit moment.
 • Neem dan een hele diepe inademing door je neus en een diepe uitademing door de mond. Je mag daarbij zuchten. Doe dit in totaal drie keer.
 • Als je er dan klaar voor bent, mag je rustig je ogen openen.

Als je dus niet zo lekker in je vel zit, zit je vaak laag in je oxytocine. Dan is het heel goed om deze meditatie te doen. Laat die oxytocine, dat gelukshormoon, maar komen. Laat het maar stromen en merk hoe je je dan beter voelt.

Willemijn leidt op Instagram met enige regelmatig een High Vibe Meditatie. Ze is bekend van haar boek Manifesteren kun je leren (een aanrader), geeft workshops over manifesteren en is regelmatig te zien in verschillende programma’s te gast als manifestatie expert. Check haar site

Over de schrijver

3 gedachten over “Met deze meditatie activeer je het gelukshormoon oxytocine”

 1. Wat gaaf hier oxytocine tegen te komen!
  Ik kan het niet helpen te vermelden dat ik de Zweedse professor Kerstin Uvnäs Moberg vermeldde in mijn artikel over de enorme impact die de 1,5 meterregel heeft.
  Ik meen dat we de werking van het hormoon tekort zouden doen door de relatie met lichamelijk contact niet in de discussie te betrekken:).

Reacties zijn gesloten.