Met deze seizoensgroenten krijg je de meeste vitamines binnen

Salim Virji, Flickr.com
Salim Virji, Flickr.com

 

Seizoensgroenten eten heeft verschillende voordelen. Het is beter voor het milieu om groenten geen lange reis af te laten leggen, voor ze op je bord terecht komen. Dat is bovendien goedkoper én gezonder, want juist omdat de groenten geen lange reis hoeven af te leggen, kunnen ze geoogst worden als ze ook daadwerkelijk rijp zijn. Dan bevatten de groenten de meeste vitamines. Extra goed voor je weerstand zijn de vitamines A, B, C en D. En die zijn volop te vinden in de volgende seizoensgroenten.

Broccoli
Broccoli is een echte herfstgroente en bevat precies de vitamines die tijdens koude dagen van belang zijn. Denk aan vitamine B1 voor de nodige energie, vitamine A en B6 ter versterking van het immuunsysteem en vitamine C als bescherming tegen (griep)virussen.

Spruiten
Ook spruiten bevatten veel vitamine C. Deze wintergroente versterkt bovendien het immuunsysteem en botten. Hiervoor is het niet nodig een bord vol te eten; een kopje spruiten bij een maaltijd levert al genoeg vitamines.

Champignons
Het binnenkrijgen van voldoende vitamine D kan tijdens donkere seizoenen moeilijk zijn. Deze vitamine wordt namelijk onder invloed van zonneschijn aangemaakt. Een manier om je vitamine D-gehalte op te vijzelen is het eten van champignons. Champignons bevatten daarnaast ook nog vitamine B1 en B6 en C.

Uien
De ui is een gezonde, calorie-arme smaakmaker die makkelijk met andere groenten gecombineerd kan worden. Een mooie mogelijkheid om extra veel vitamines binnen te krijgen. Uien bevatten veel vitamine A, B, C en K en zijn daarnaast ook rijk aan ijzer en eiwitten.

Wortels
Hoewel wortels oorspronkelijk uit Iran komen, worden ze al honderden jaren in Nederland geteeld. Sterker nog: de oranje kleur hebben ze te danken aan het Nederlandse koningshuis. Wortels bevatten vooral veel vitamine A en C en versterken het immuunsysteem, zodat griep of koorts geen kans krijgen.

Bronnen: AGF, Wikipedia, Voedingscentrum

Lees ook:
5 natuurlijke middelen tegen verkoudheid
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Met deze vitamines en mineralen krijg je een stralende huid

2 reacties op “Met deze seizoensgroenten krijg je de meeste vitamines binnen”

  1. Champignons kunnen inderdaad vitamine D aanmaken, maar alleen onder invloed van UV licht, terwijl vrijwel alle champignons binnen worden worden gekweekt en dus geen daglicht zien en daardoor geen vitamine D aanmaken. Het is een sprookje te geloven dat we voldoende D uit voeding kunnen halen, zonlicht is de belangrijkste leverancier. In de winter is extra D slikken, in de vorm van druppels of pilletjes, daarom geen overbodige luxe, luister anders even naar de podcast van Prof. dr. Jos Wielders, die hierover in Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde:
    http://www.ntvg.nl/podcast/Interview-met-Jos-Wiel

    binnen een paar minuten benje helemaal op de hoogte!

    Laura Emmelkamp / Keet Smakelijk

Reacties zijn uitgeschakeld.