
Naast besparen op (plastic) verpakkingen en tasjes blijft besparen op geld natuurlijk ook een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Als je daarnaast zoekt naar simpele manieren om lichter en gezonder leven van een voornemen naar een gewoonte te veranderen, lees dan vooral verder. Met deze voedzame salades, die je in een handomdraai maakt, wordt groen en goedkoop eten een makkie.
Het mooie van de salades, ook wel ‘nourish bowls’ of ‘Buddha bowls’ genoemd, is dat ze met een beetje variatie dagelijks gegeten kunnen worden en geschikt zijn als ontbijt, lunch of avondeten. Het idee achter de nourish bowls (die zeker niet alleen uit rauwe groenten en sla bestaan, helemaal in de wintermaanden is gebakken of gestoomde groenten toevoegen een goed idee) is dat je een aantal eenvoudige, voedzame ingrediënten in een mooie schaal doet, met eventueel een lekkere dressing als finishing touch. De basis van de maaltijd bestaat uit verse, groene groenten als spinazie of boerenkool. Naar smaak en behoefte kun je vervolgens gestoomde of gebakken groente toevoegen, of bijvoorbeeld tomaatjes en stukjes komkommer. Voor gezonde vetten voeg je noten en zaden, avocado of kokos- of olijfolie toe. Daarnaast is het ook belangrijk om extra voedzame ingrediënten toe te voegen, zoals linzen, kikkererwten, pompoenzaden, rijst, quinoa of zoete aardappelen. Als dressing kan een mix van azijn en olijf- of kokosolie, citroensap en kruiden of bijvoorbeeld wat houmous toegevoegd worden. Door de eenvoudige ingrediënten waar dagelijks makkelijk mee gevarieerd kan worden hoeven deze maaltijden allesbehalve duur te zijn.
Om inspiratie op te doen voor verschillende variaties hebben we hier een aantal recepten voor je:
Eenvoudige ‘nourish bowl’
Ingrediënten (hoeveelheid naar smaak):
Boerenkool
Stukjes wortel
Cherrytomaten
Rode ui (gesneden)
Stukjes komkommer
Een halve avocado, in reepjes gesneden
Kikkererwten
Houmous
Pompoenzaden/hennepzaden
Doe alle ingrediënten in een schaal en voeg als dressing naar smaak citroensap toe.
Spinazie- en avocadosalade met geroosterde salade (voor 2 p.)
Ingrediënten:
Een bosje verse spinazie
1 avocado, in reepjes gesneden
4 wortelen, in reepjes gesneden
Een half kopje rucola
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel komijnzaad
1 theelepel gedroogde peper
Sap van 1 citroen
Peper en zout naar smaak
De bereiding van deze salade vind je op MindBodyGreen.
Wintersalade
Ingrediënten:
1 kopje quinoa
Broccoli naar behoefte
1 grote zoete aardappel
2 wortelen (gesneden)
Handje rucola
Sesamzaadjes
Peper en (zee)zout
2 eetlepels edelgistvlokken
Olijf- of kokosolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de quinoa tot het al het water opgenomen heeft. Kook de broccoli 4 minuten en doe het daarna samen met de in stukken gesneden zoete aardappel en wortel in een ovenschaal. Doe olijf- of kokosolie over de ingrediënten en voeg naar smaak zout en peper toe. Meng de ingrediënten goed en laat het 25 minuten in de oven garen. Doe de groenten, quinoa, rucola en sesamzaadjes in een schaal, voeg de edelgistvlokken en eventueel nog wat olie en zout en peper toe.
Bronnen: MindBodyGreen en The Simple Veganista