Met deze tips barbecue jij deze zomer een stuk duurzamer

Je kunt toch wel stellen dat iedereen minimaal één keer per jaar de barbecue aansteekt. In de zomer zitten we ‘s avonds graag buiten, dus het avondeten bereiden op een barbecue komt dan goed uit. Maar barbecueën is helaas alles behalve duurzaam.
We verspreiden giftige stoffen de lucht in en kiezen liever voor wegwerpservies dan de afwas doen. Maar dat kan anders. De redactie van hetkanWel heeft een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje gezet.
Eerlijk vlees
De belangrijkste tip is natuurlijk om goed, duurzaam en eerlijk vlees op de barbecue te leggen. Hier vind je goed vlees bij jou in de buurt.
Hoeveelheid eters
Stem de grootte van de barbecue af met het aantal mensen die mee-eten. Dat voorkomt een overmatig gebruik van houtskool, briketten, gas of elektriciteit.
Zorg voor een opvangbakje
Hoe langer een stukje vlees op de barbecue ligt, hoe meer vet en vocht het verlies. De rook die daardoor ontstaat is giftig. Door het vet en vocht op te vangen voorkom je giftige rook.
Maak gebruik van seizoensgroenten
Groenten en fruit die buiten het seizoen groeien worden op een milieubelastende manier gekweekt. En dat willen we natuurlijk niet. Kies dus voor een variant uit het zomerseizoen.
Houtskool met FSC-keurmerk
Het FSC-keurmerk verzekert jou ervan dat de houtskool gewonnen is uit een bos of woud dat wordt aangeplant nadat een deel is gekapt. Je kunt ook gebruik maken van kokosbriketten. Deze verbranden op een hogere temperatuur, waardoor er minder stoffen vrijkomen die het milieu belasten.
Bruine aanmaakblokjes
Witte aanmaakblokjes worden van petroleum gemaakt. Omdat de bruine variant van naaldhout en paraffine wordt gemaakt, zijn deze milieuvriendelijker.
Gastoevoer
Barbecue jij liever op gas? Zet dan de gastoevoer uit wanneer iedereen aan het eten is of als de barbecue even niet in gebruik is.
De temperatuur van een elektrische barbecue
Een elektrische barbecue geeft relatief lang warmte af. Ook hier geldt: zet de temperatuur iets lager als de barbecue buiten gebruik is.
Barbecue met zonnepaneel
Barbecueën op kolen, gas en hout is populair. De elektrische barbecue is iets minder gewild, omdat je stroom nodig hebt. Maar de elektrische barbecue met zonnepaneel is nog vrijwel onbekend, terwijl het een hoop voordelen heeft. Je kunt de barbecue aanzetten wanneer je wilt en er is geen extra brandstof nodig.
Grillen met zonnestralen
De barbecue die volledig op zonlicht werkt gaat nog een stapje verder. De zonnestralen garen het vlees, dus er komt geen warmtebron aan te pas. Praktisch gezien is deze barbecue niet handig, want wie ‘s avonds barbecuet is de pineut.
Koffiedik als brandstof
Stichting Koffie Recycling Nederland wil van koffiedik (gebruikte koffie) pellets maken die ingezet kunnen worden als brandstof voor de barbecue. Volgens de stichting gebruiken we in Nederland 120 miljoen kilo koffiebonen per jaar, dus aan koffiedik geen gebrek.
Duurzaam wegwerpservies
Natuurlijk kun je het beste geen wegwerpservies gebruiken. Maar kun je daar echt niet omheen: neem dan servies dat gemaakt is van palmblad, suikerriet of biokarton.
Duurzaam cateringbedrijf
Ben je met een hele grote groep en schakel je een cateringbedrijf in? Kies dan voor een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zoals Smokey Goodness.
Biobier
Bij een goede barbecue hoort een lekker drankje. Ze zeggen dat je van biobier geen hoofdpijn krijgt.

Over de schrijver

1 gedachte over “Met deze tips barbecue jij deze zomer een stuk duurzamer”

  1. Een opvangbakje om vet en vocht op te vangen zodat het niet verbrandt? Hoe doe ik dat? Verder supertips!
    Zomerse groet,
    Liesbeth

Reacties zijn gesloten.