
Ik keek vroeger nooit naar de etiketten en ingrediënten in cosmetica. Maar sinds ik erover blog wel. Al moet ik toegeven dat ik soms toch nog wel eens impulsief producten koop of het van te voren niet al te inhoudelijk wil weten omdat ik blanco wil testen. Hieronder vijf zaken waar je op kunt letten…
1. Let op de ingrediënten
Sinds 1996 zijn fabrikanten verplicht om alle ingrediënten in cosmeticaproducten te vermelden. In Europa gebeurt dat aan de hand van gestandaardiseerde INCI-namen (International Nomenclature Cosmetic Ingredients). De chemische namen zijn ontleed aan het Engels. Voor planten, vruchten en bloemen worden de wetenschappelijke Latijnse namen gebruikt. Er zijn duizenden soorten ingrediënten. Tenzij je scheikundige of schoonheidsspecialist is het onmogelijk om al deze termen uit je hoofd te weten. Check de site van de EU om de INCI-namen te achterhalen of Google het ingrediënt.
2. De volgorde van de ingrediëntenlijst
Het ingrediënt waar het meeste van in zit staat bovenaan, onderaan staan de ingrediënten in willekeurige volgorde wanneer er minder dan één procent van in zit. Helaas weten wij als consument niet wat de exacte doseringen zijn (bedrijfsgeheim?). Wanneer je licht-allergisch bent of een bepaald ingrediënt liever wilt vermijden is het dus handig om te weten dat wanneer het ingrediënt bovenaan staat je het product beter kunt laten staan (of als het onderaan staat je het misschien wel durft te proberen). Ook kun je letten op mooie PR-praatjes zoals ‘met veel verzorgende olie van plantje zus en zo’. Staat dat ingrediënt vervolgens helemaal onderaan de lijst? Dan zit er weinig van in en zal het mogelijk weinig verzorgend effect hebben.
3. Let op de claims
‘Dermatologisch getest’ betekent getest op een groep vrijwilligers en wil niet zeggen dat je er per definitie niet niet-allergisch op reageert. En ‘nu met lekkere natuurlijke ingrediënten’ wil niet zeggen dat het product voor honderd procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Deze claim mogen fabrikanten al maken wanneer er één procent van het beloofde ingrediënt in zit. Het zijn trouwens geen redenen om een product niet te nemen, maar hou het in je achterhoofd.
4. Kijk naar overige symbolen
Soms is er geen ruimte op cosmeticaproducten, bijvoorbeeld op mascara’s en vaak staat er dan een handje op. Dit symbool betekent dat je op hun site of in hun folder meer kunt lezen over de ingrediënten. Het symbool dat bestaat uit een geopend potje met een getal ernaast staat alleen op producten die ongeopend langer dan dertig maanden houdbaar zijn. Het getal staat voor de minimale houdbaarheid na het openen. Als er een twaalf bij staat dan betekent het dat je het product na openen het beste op maakt binnen twaalf maanden om op die manier de kwaliteit te waarborgen.
5. Kan…bevatten
Je kent het vast wel van etenswaren. Dit product kan sporen van noten bevatten. Dit geldt ook voor cosmeticaproducten. Stel: een merk lanceert een nieuwe lipsticklijn met achttien verschillende kleuren. Om niet voor elke kleur een apart etiket te ontwikkelen wordt er één ingrediëntvermelding gedaan met de vermelding: ‘Kan …… bevatten’, ‘May contain ……’ of dit teken ‘± …’.
Lees hier welke cosmeticamerken biologische producten verkopen.
Bron: isditproductveilig.nl
1 gedachte over “Met deze vijf tips weet je wat er op een cosmetica-etiket staat”
BioLogische cosmetica is altijd beter…
Reacties zijn gesloten.