Met deze vitamines en mineralen krijg je een stralende huid

Foto: Egahen via stock.xchng

Het is o, zo cliché, maar een mooie huid begint van binnenuit. Eet dus regelmatig, gezond en gevarieerd. Een crème met toegevoegde vitamines om er stralend uit te zien? Het schijnt zo te zijn dat het smeren van die crèmes geen zin heeft, omdat je huid vitamines nauwelijks kan opnemen. Klik verder voor een overzicht van vitaminen en mineralen die je voldoende in je voeding binnen moet krijgen voor een mooie huid.

Overigens zijn er wel speciale kuren met vitamines die je lokaal kunt smeren, bijvoorbeeld een anti-acne kuur met een hoge concentratie Vitamine A. Maar die kun je alleen op doktersrecept krijgen en is dus niet bij de drogist verkrijgbaar. Pas hier als vrouw met kinderwens trouwens heel erg mee op. Van crèmes met een hoge concentratie Vitamine A kan je baby een afwijking krijgen.

Hieronder vijf vitamines en een mineraal waar je eens op kunt letten in je voeding (of supplementen) die goed zijn voor een gezonde en stralende huid:

Vitamine A (retinol en b-caroteen)
Vind je in: als retinol in dierlijke producten zoals lever, vette vis, zuivel en eierdooier. B-caroteen vind je in groenten en dan voor in koolsoorten, donkergroene bladgroente, oranje en gele groenten zoals paprika en wortels en fruit.
Waar is het goed voor: groei in het algemeen, een gezonde huid, gezonde haren, gezichtsvermogen, tandvlees, goed tegen acne en verbetert de weerstand. Let op: teveel Vitamine A kan weer vervelende reacties veroorzaken, zoals een droge en jeukende huid.

Vitamine B2 (riboflavine)
Vind je in: zuivel, eieren, vlees, noten, graanproducten en groentes zoals spinazie, broccoli en asperges.
Waar is het goed voor: goed voor energie, gezond haar en een gezonde huid.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vind je in: vlees, aardappelen, zuivel, groenten en fruit.
Waar is het goed voor: zorgt vooral voor een snel herstel van de beschadigde huid, bijvoorbeeld bij een wond. Je kunt hier bijna geen tekort van hebben omdat het in heel veel voedingsmiddelen zit. Als je toch een tekort hebt dan heb je waarschijnlijk ook een tekort aan andere Vitamines B. Dit uit zich in vermoeidheid, slaapproblemen, neerslachtigheid en een lage weerstand.

Vitamine B8 (biotine)
Vind je in: orgaanvlees zoals lever, eierdooier, noten, peulvruchten, mais, soja, pinda’s en in lagere concentraties in tomaten, sla en bieten.
Waar is het goed voor: zorgt voor een gezonde huid en het herstel ervan en daarnaast voor gezonde nagels en mooi haar. Speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en is nodig om Vitamine C op te nemen.

Zink
Vind je in: eieren, schelpdieren, peulvruchten, zaden, rood vlees en amandelen.
Waar is het voor: zorgt voor de opbouw van lichaamscellen en daardoor voor een mooie huid. Zink helpt daarnaast Vitamine A zijn werk doen en werkt bij de stofwisseling. Een tekort kan op huidgebied bijvoorbeeld leiden tot eczeem, acne en een vette of juist droge gezichtshuid.

Klik hier als je meer wilt weten over vitaminen en mineralen!

 

Over de schrijver

1 reactie op “Met deze vitamines en mineralen krijg je een stralende huid”

Reacties zijn uitgeschakeld.