Met een beetje creativiteit kun je Shell in Nigeria een succes noemen

De Derde Industriële Revolutie – I

We leven middenin een groene revolutie, de ‘Third Industrial Revolution’ zoals ING-analist Marco Gulpers hem noemt in zijn gelijknamige rapporten. De wereldbevolking groeit explosief, net als de wereldwijde welvaart, wat een einde maakt aan het tijdperk van goedkope grondstoffen. Bovendien neemt de samenleving geen genoegen meer met de hoeveelheid afval en broeikasgassen die onze economie produceert. Op het ING-congres ‘Industrial Revolution’ vertelden Nederlandse topbedrijven hoe zij inspelen op de deze revolutie. hetkanWel was erbij en sprak met bestuurders van drie bedrijven: Shell, Ahold en ING. In drie blogs volgen de antwoorden op onze vragen, en die van jullie.

Vandaag deel I: het interview met Allard Castelein, Vice President Environment bij Shell.

In vergelijking met internationale bedrijven in dezelfde branche, presteert Shell volgens het rapport van Marco Gulpers ‘best in class’ op de duurzame criteria voor de uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en afval. Het bedrijf scoort gemiddeld op het gebied van energieverbruik. In zijn presentatie vertelt Allard Castelein hoe serieus Shell werk maakt van duurzame ontwikkeling. Het bedrijf streeft bijvoorbeeld naar een duurzaam productportfolio, en zet daarbij vooral in op gas. Ook maken criteria voor maatschappelijk verantwoord ondernemen deel uit van de prestatiecultuur. Castelein: “20% van de prestatiebeloning is gerelateerd aan MVO-prestaties.”

Shell in Nigeria

In zijn presentatie voert de Vice President Environment ook argumenten aan waarom de aanwezigheid van Shell in Nigeria een succes is. Hoewel het grootste gedeelte van de olielekken worden veroorzaakt door sabbotage, is Shell toch een website begonnen waar iedereen het opruimen van de lekkages kan volgen. Daarnaast wordt de Nigeriaanse economie sterk gestimuleerd via werkgelegenheid (90% van de werknemers is Nigeriaans) en via contracten met bedrijven (alleen al in 2009 voor $892 miljoen). Verder investeert het bedrijf fors in projecten voor onderwijs en gezondheid.

Frissewind: Shell’s aanwezigheid in Nigeria klinkt zo bijna als een succesverhaal, maar wij horen via de media ook andere geluiden. Zou het kunnen dat het aandeel Shell op termijn onder druk komt te staan omdat aandeelhouders de aanwezigheid in Nigeria niet langer verantwoord vinden?

Castelein: “Shell in Nigeria staat eigenlijk altijd in een slecht daglicht. Er zijn ook geen quickfixes, maar we zetten ons wel degelijk in voor de lokale bevolking en omgeving. Dan moet je ook successen vieren. Ik geniet ook van de successen van anderen. Zo kijk ik met bewondering naar de duurzame ambities van Unilever.”

Frissewind: Shell heeft twee grote liefdes: olie en gas. Maar voor de lange termijn hebben wind- en zonne-energie erg goede papieren. Waarom zijn jullie gestopt met investeringen in deze energiebronnen?  

Castelein: “Je vraagt ons toch ook niet om vliegtuigen te bouwen?! Nee, serieus: als we vinden dat de wereld recht heeft op energie – en wij vinden dat, want zonder energie is er geen mogelijkheid op groei – dan zeggen wij: iedereen moet doen waar hij goed in is. We hebben ervaren dat anderen beter zijn in duurzame energie. Wij hebben elk jaar 30 miljard euro om te investeren en dat budget is maximaal besteed. Bij een project in Qatar werkten op het hoogtepunt 50000 mensen, dan kun je niet op een achternamiddag even een windfarmpje bouwen. Maar laat anderen vooral het voortouw nemen bij het bouwen van windmolens en zonne-energiecentrales. Wij geloven naast olie en gas trouwens ook in biobrandstof. Zo hebben we onlangs ook 12 miljard geïnvesteerd in Raizen, een grote Braziliaanse ethanol-speler.

Vergeet niet dat we alle energievormen nodig hebben om aan de snel stijgende vraag te voldoen, zowel gas als renewables. Het kost bovendien 30 jaar voordat een energievorm de testfase is ontgroeid en 1-2% van de totale energievoorraad levert. We hebben olie en aardgas dus nog hard nodig. En aardgas is met nieuwe technologieën zo schoon te krijgen dat je 90% van de CO2-uitstoot reduceert.

Frissewind: Blijf je groot door groot te blijven denken, of ben je in de toekomst groot door klein te denken?

Castelein: “Wij proberen groot te denken maar lokaal te handelen, daarvoor werken we bijvoorbeeld samen met buurtorganisaties. Wij steunen bijvoorbeeld ook Bill Clinton’s initiatief om arme mensen niet langer op vuur maar op schone kookovens te laten koken.”

Frissewind: Hoe groen bent u zelf?

Castelein: “Gemiddeld denk ik. Ik rijd een groene label auto, maar ik vind skiën leuk en ga ook graag scuba diven.”

Lees ook:

Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere multinationals?
Zelfgebouwde auto rijdt 1 op 5000

Over de schrijver

9 reacties op “Met een beetje creativiteit kun je Shell in Nigeria een succes noemen”

 1. Pingback: ING-congres “The third Industrial Revolution” « Nudge blogt

 2. @Frissewind, daar heb je ook zeker een punt idd.

  Probeer alleen goed op je hoede te blijven want je hebt nu drie bedrijven op je blog staan die je de ruimte geeft om zich te promoten op duurzaamheid terwijl ze volgens mij dat allemaal in de verste verte niet zijn. Pas heel goed op dat je je blog niet laat misbruiken door de slimme marketing afdelings van deze bedrijven die wel wat te besteden hebben. ING scoort bijvoorbeeld ook waardeloos op de duurzame bankwijzer. Waarom zou ik dan een rapport van iemand van hun serieus nemen. Dit soort congressen zijn slagers die hun eigen vlees keuren en uiteraard doen ze het allemaal geweldig. Maar zet Shell eens naast een grote zonnecelproducent. Zet ING eens naast Triodos en een AH naast een biologische supermarktketen. Dan wordt in ieder geval duidelijk dat veel van dit soort bedrijven pure PR politiek voeren en daar hebben we de afgelopen 10 jaar in Nederland al veel te veel aandacht aan besteed in mijn ogen.

 3. @Douwe: veel dank voor je uitgebreide toelichting. Ik ben het volkomen met je eens dat we echte innovatie, ook op het gebied van duurzaamheid, niet hoeven te verwachten van de gevestigde orde. Havenbaronnen hebben ook geen luchthavens gestimuleerd, omdat ze transportbedrijven waren.

  Persoonlijk vind ik het echter wel interessant om te lezen hoe grote bedrijven naar de duurzame revolutie kijken. Koplopers die kiezen voor complete clean tech moeten we zeker veel aandacht geven, maar we moeten ook oog houden voor de schone potentie van vuile fabrieken. Grote financiële winst — én milieuwinst — zou namelijk ook wel eens kunnen zitten in het opschonen van vervuilende industrieën. Precies daar speelt bijvoorbeeld ING een belangrijke rol, net als Ahold overigens, en zelfs Shell, zij het op een enigszins discutabele manier.

 4. Ja ik heb zijn artikel ook gelezen maar ook de ING is niet zo zuiver en slim, anders hadden we ze met ons belastinggeld tenslotte ook niet hoeven te redden. Even heel bot hoor maar die man lult gewoon uit zijn nek. Nederland, Belgie en Luxemburg zijn namelijk allemaal niet in de top 15 van Europa te vinden als je kijkt naar duurzame energie: http://www.energy.eu/#renewable

  Daarbij is China topinvesteerder in duurzame energie, Duitsland nummer 2 en Amerika nummer 3. En dan jezelf uitroepen tot de top van de wereld is heel grappig maar raakt kant nog wal in mijn ogen. Nederland heeft geen windmolenindustrie, geen zonnecelindustrie… En met een gevestigde industrie in China en Duitsland gaan we dat ook echt niet meer krijgen…

  Wat ik gewoon heel jammer vindt is dat we in Nederland telkens dezelfde fout blijven maken. We vragen de gevestigde orde om vernieuwing. Uit vele onderzoeken naar vernieuwing is inmiddels gebleken dat dit nooit succesvol is. Je ziet het ook in de documentaire van tegenlicht over de zon. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2008-2009/
  De markt van zonne-energie is inmiddels nog veel groter als toen maar zij lieten al zien dat slechts alleen BP een kleine speler was in zon en dat verder geen enkele grote olie of gasmaatschappij daar een rol in speelde.
  En dat is ook logisch en wat deze shell man letterlijk zegt in het interview wij doen waar we goed in zijn. Shell is als je naar het actorveld kijkt simpelweg een tegenstander van duurzame energie. Zij zijn erbij gebaat de status quo zo lang mogelijk te handhaven want dan verkopen zij meer olie en gas. Moeilijker is het niet. Als je dat weet dan moet je hun volgens mij niet om advies vragen hoe we duurzaam gaan worden. Sterker nog je moet dat soort mensen in mijn opinie mijden en hun invloed zo veel mogelijk beperken.

  Waar je dus juist een bijdrage kunt leveren aan het versnellen van duurzame energie is de actoren zoeken die er echt belang bij hebben dat de omslag naar duurzaamheid en daar ook hun geld op hebben ingezet. Dan heb je tenminste oprechte motivatie. Juist door die mensen te promoten wat trouwens hier ook gedaan wordt dus hulde, kun je zo een versnelling echt tot stand brengen.

  Volgens mij is het dus veel waardevoller en nuttiger om CEO`s van zonnepaneel fabrikanten, elektrische autos, windmolens, zoutzoet water energiefabrieken, triodos en asn bank etc te vragen.

  Veel doen jullie wel al dus hulde daarvoor, ik verwijs nog regelmatig mensen naar de zon paginas. Maar ik denk dat het nuttiger is dat jullie een eigen koers varen dan dat je met het blog voor een karretje van gevestigde belangen wordt gespannen.

 5. @Douwe: Marco Gulpers is een vooraanstaand financieel analist van ING, die al twee rapporten publiceerde over de cruciale rol die duurzaamheid speelt in de economie van de toekomst. In zijn tweede rapport concludeert hij dat de Benelux de leiding heeft genomen in een verduurzaming van de bedrijfsvoering. Hij vergelijkt bedrijven als Ahold, KPN, Unilever en Shell met internationaal vergelijkbare ondernemingen. Zijn bron: ING estimates.
  Volgens hem kunnen we hier van profiteren, omdat investeren in verantwoord ondernemen financieel steeds meer oplevert. Op basis van onze voorsprong zouden we zelfs kunnen teruggaan naar de Gouden Eeuw. Zie ook: http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/2486567/nieuwe-

 6. @Douwe Ik denk dat het goed is om ook het verhaal van Shell te laten horen. Het zal je misschien niet aanstaan, maar waarom zouden we alleen windmolen fabrikanten laten horen? Daarbij als Shell een stukje duurzamer wordt, heeft dat enorme impact. Tenslotte vind ik dat Frissewind kritische vragen heeft gesteld. Want dat Shell haar groene imago nog wel wat groene verf kan gebruiken, is zeker duidelijk.

 7. Hihi lachwekkend zo een man. Hij is in ieder geval heel eerlijk dat Shell geen klap gaat doen voor duurzame energie. Bijna verfrissend om te horen. Shell doet waar ze goed in zijn. Olie en gas verkopen en dat is 180 graden anders dan duurzame energie. Ik moest ook lachen om de inleiding van ze:
  —–
  In het rapport van Gulpers presteert Shell ‘best in class’ op de duurzame criteria voor de uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en afval. Het bedrijf scoort gemiddeld op het gebied van energieverbruik. In zijn presentatie vertelt Allard Castelein hoe serieus Shell werk maakt van duurzame ontwikkeling.
  —–
  Dit stukje is tot nu toe alleen maar marketinggeluiter… Hoe kun je als hoofdproducent van olie en gas goed scoren op broeikasgassen? Wie is in vredesnaam Gulpers en wat voor criteria zijn er gebruikt?

  ——
  Het bedrijf streeft bijvoorbeeld naar een duurzaam productportfolio, en zet daarbij vooral in op gas.
  ——
  Serieus, Shell vind het verbranden van aardgas duurzaam? Aardgas is gewoon keihard een fossiele brandstof…. Dat heeft helemaal niets met duurzaamheid te maken en juridisch zou je volgens mij kunnen aanvechten dat je gas uberhaupt duurzaam kunt noemen.

  En dan de antwoorden van de man zelf. Als hij in Nigeria successen ziet?… Ik zet voor de zekerheid de linkjes er maar weer even bij naar de documentaires die de "successen" van Shell daar laten zien:

  k neem aan dat mensen hier de documentaire van Zembla over Shell wel hebben gezien? Zo niet hier nog even de links:
  Aflevering over Shell in Nigeria van Zembla: "Vuile olie van Shell".
  Deel 1: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&….
  Deel 2: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&a….

  Aan de redactie, misschien is het leuk om deze serie te herhalen maar dan jullie eigen mensen uit te zoeken. Zoek stakeholders uit die belang hebben bij een groene toekomst. Interview producenten van zonnepanelen en windmolens. Dan krijg je oprechte mensen die echt willen. Ik denk dat dat veel effectiever is dan aan de slager te vragen hoe Nederland vegetarisch gaat worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.