Met een kwart van Nederland kunnen we 9 miljard mensen voeden

Bron: Mic
Bron: Mic

Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 gestegen zijn naar zo’n 9 miljard mensen. En met deze grote stijging komt een probleem; hoe gaan we al die mensen voeden? Met de huidige stand van de landbouw wordt het erg moeilijk om iedereen te voeden zonder de planeet te verwoesten. Een voedselcrisis lijkt bijna onontkoombaar. Maar het Nederlandse bedrijf Plantlab denkt nu de oplossing voor het probleem gevonden te hebben: Technologie.

Technologie wordt nog niet veel gebruikt in de voedselverbouwing. Het grootste deel van onze eten wordt gewoon buiten op het land verbouwt. Volgens Plantlab kunnen planten veel beter verbouwd worden in een afgesloten en gecontroleerd systeem. Met behulp van LED licht en geautomatiseerde computersystemen hebben ze daarom een optimale omgeving gecreëerd waarin planten kunnen groeien.

“Plantparadijzen” noemt het bedrijf de units waarin het voedsel verbouwd wordt. Deze kunnen in alle soorten en maten bestaan. Lege kantoorgebouwen kunnen bijvoorbeeld worden omgebouwd tot urban farm, maar er kan ook een plantparadijs gebouwd worden in de versafdeling van de supermarkt. Of zelfs in je eigen huis, waar je dan letterlijk de tomaten uit de la kunt ‘plukken’.

Plantlab beweert dat er door deze optimalisering van het landbouwproces slechts 1 m2 ruimte per persoon nodig is om iedere dag 200 gram verse groenten en vers fruit te eten. Op een oppervlakte van 9000 km2 zouden zo alle 9 miljard mensen die in 2050 op aarde rondlopen gevoed kunnen worden. Dat is slechts een kwart van het oppervlakte van Nederland, grofweg de provincies Friesland, Drenthe en Groningen!

Door de gecontroleerde omgeving zijn de planten ook veel minder vatbaar voor ziektes, wordt het waterverbruik enorm beperkt en worden de planten beschermd tegen het weer. Volgens plantLab heeft dat niet alleen invloed op efficientië van de voedselvoorziening, maar ook op de smaak van het voedsel. “Wij geven de planten de controle, waardoor ze significant meer van hun potentie kunnen bereiken.”

Onze Voedselvoorziening Zou Er In De Toekomst Wel Eens Zo Uit Kunnen Gaan Zien. Bron: Mic
Onze Voedselvoorziening Zou Er In De Toekomst Wel Eens Zo Uit Kunnen Gaan Zien. Bron: Mic

Plantlab is niet het enige bedrijf dat op dit terrein bezig is. In deze aflevering van Tegenlicht worden de vele interessante start-ups op dit gebied van dichterbij bekeken.

Bron: Mic, Plantlab

15 gedachten over “Met een kwart van Nederland kunnen we 9 miljard mensen voeden”

  1. Dit is in mijn ogen een goed alternatief voor de kassenteelt, die erg kostbaar en energie verslindend is. Fruit en vrijwel alle teelten uit de volle grond zie ik minder slagen als indoorteelt. Op iedere groeilocatie moet ook een oogst en verwerkings faciliteit zijn, die vaak alleen renderen voor zeer grote aantallen. Omgekeerd ontnemen we de natuur hierdoor ook veel voedselbronnen! De landbouw heeft tevens de belangrijke taak om het landschap te onderhouden, zodat de erosie niet kan toeslaan en de bevolking minder overstromingen heeft. Ik zie het dus als een aanvulling op de landbouw. We kunnen ook het gras voor de koeien uit deze indoorteelt halen, en onze groente en fruit van het land.

Reacties zijn gesloten.