Met een ‘little free pantry’ help je je buren aan voedsel

Tegenwoordig lijkt bijna elke straat z’n eigen little free library te hebben, een openbare boekenkast waar iedereen boeken in kan leggen of uit kan pakken. Die in onze straat is gemaakt van het hout van de Iepen, die twee jaar geleden werden gekapt om plaats te maken voor jonge Platanen. Regelmatig zie ik er iemand in gedachten verzonken door de boeken en tijdschriften bladeren. Een nieuw fenomeen in dit kader is de little free pantry. Een kleine publieke proviandkast waar iedereen eten en drinken in kan leggen en dus ook naar behoefte uit kan pakken.

Initiatiefnemer Jessica McClard

The little free pantry is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar inmiddels meer dan 600 van deze gratis proviandkasten te vinden zijn. Jessica McClard is de initiatiefnemer. Zij zette ruim drie jaar geleden de eerste neer in haar woonplaats Fayetteville, Arkansas. Hiervoor liet ze zich inspireren -hoe kan het ook anders- door de little free library, een verschijnsel dat ruim tien jaar geleden ontstond.

“Ik zag de ene na de andere free little library ontstaan,” zegt Jessica McClard in een gesprek met de Washington Post. “De groeiende populariteit leek te maken te hebben met een grote behoefte om (weer) verbinding te maken met de buurt. Het ging niet zo zeer om wat je in die kast legde, maar om de kast zelf. Toen ik me dat realiseerde, wist ik dat ik er voedsel in zou leggen. Ik was vastbesloten.”

Free little pantry in Nederland

En aldus geschiedde. Het principe was heel simpel: iedereen kon een little free pantry bouwen en iedereen kon er voedsel in leggen of uithalen. Het duurde niet lang voordat er in Fayetteville een tweede proviandkast verscheen. En binnen een paar maanden telde de Verenigde Staten zelfs honderden free little pantries.

Inmiddels is het verschijnsel ook overgewaaid naar het buitenland, waaronder Nederland. Op deze kaart van Jessica McClard is te zien dat ons land inmiddels in 6 plaatsen publieke proviandkasten heeft staan. Met uitzondering van een little free pantry in Engeland, lijken we binnen Europa trouwens voorlopig het enige land te zijn, dat dit fenomeen omarmt. Er even vanuit gaande, dat de kaart van McClard up-to-date is natuurlijk.

Middelburg

Zo staat er in Middelburg eentje, die eerder deze maand het tweejarig bestaan vierde en vorig jaar nog het landelijke nieuws haalde. Pak wat je nodig hebt en geef wat je missen kan, is het motto dat boven de kast prijkt. “Het is allemaal zo weg,” zei beheerder Joan tegen RTL over de inhoud van de kast.  “Het is heel mooi dat het werkt, maar tegelijkertijd ook triest dat het nodig is.”

Meer kleine proviandkastjes

Ook Gouda heeft een eigen little free pantry. Dit weggeefkastje van Pinkstergemeente Morgenstond werd staat hier al sinds 2016, hetzelfde jaar waarin McClard met haar initiatief begon. Het jaar daarna opende de Stichting SoGoed het eerste openbare proviandkastje in Purmerend. Inmiddels staan daar meerdere little free pantries. En wie even verder zoekt ziet ook kleine weggeefkastjes in Heemskerk, Wijk aan Zee en Delfgauw.

Wat vind jij van dit initiatief van een little free pantry? En heb je er misschien ervaring mee? We zouden het fijn vinden als jij je verhaal wil delen door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 gedachten over “Met een ‘little free pantry’ help je je buren aan voedsel”

 1. Binnen een paar dagen (na 4-2-2020 ) ga ik ook een kastje plaatsen in ons dorp( Vroomshoop ( OV).
  op het idee kwam ik toen ik de site van SO GOED van johan uit Purmerend zag.
  ik heb het de naam: (buurtkastje Vroomshoop )gegeven en is ook te vinden op Facebook onder de naam Buurtkastje Vroomshoop.
  om de buurt een idee te geven heb ik in de buurt briefjes rond gebracht met info zodat de buurtbewoners bij mij in de buurt een beetje weten wat het inhoud een Buurtkastje.

  de tekst van het briefje voor de buurt heb ik samengesteld met delen die ik op het internet ben tegen gekomen.

  Het ziet er als volgt uit:

  Beste Buurtbewoners

  In onze buurt word binnenkort een Buurtkastje ook Little Free Pantry genoemd geplaatst.
  Allereerst Wat is een buurtkastje:

  Een Buurtkastje is, waar wij als buurtbewoners elkaar mee kunnen helpen door er spulletjes (zoals etenswaren, schoonmaak- toilet- of hygiënische artikelen) in te leggen, die je niet (meer) nodig hebt en die een ander wel kan gebruiken en mag meenemen.
  Laat ook iets over voor anderen die het misschien hard nodig hebben……Zo helpen we elkaar.
  Onder het Motto van:
  Liever delen dan verspillen,
  Neem wat je nodig hebt ,geef wat je kunt, ruilen mag ook.

  Kijk eens in uw Kelder of kast wat u aan etenswaren, schoonmaak- toilet- of hygiënische artikelen hebt staan die u toch niet gebruikt en wel weg mogen.
  en zet het in het Buurtkastje.
  Zo gaan we verspilling tegen en beland het niet in de KLIKO en maken
  we anderen er blij mee, En zo helpen we elkaar.

  Let op:
  * GEEN ALCOHOL
  * GEEN LECTUUR
  * GEEN ROOKWAAR
  * ALLEEN DICHTE VERPAKKINGEN
  * EN LET OP HOUDBAARHEIDSDATUM
  * GEEN ZELFGEMAAKTE PRODUCTEN( I.V.M. BEDERVEN).

  Heeft u een grotere donatie? En/of kunt u het zelf niet brengen, Neem dan even contact op met het beheer.
  zodat we (als het om grotere hoeveelheden gaat) het in gedeelten in het Buurtkastje kunnen zetten.
  Indien dit project met respect naar het kastje, de bewoners en de spulletjes een succes word, zullen er verspreid over de wijk meerdere kastjes worden gerealiseerd, zodat we elkaar nog meer kunnen helpen in de wijk!

  Het Buurtkastje is te bewonderen, te vullen en indien nodig kunt u er iets uithalen op :
  Adres:
  7681XX Te Vroomshoop
  E-mail: oosbuurtkastje@gmail.com

 2. Wat een goed idee. Ik ga het de volkstuinvereniging voorstellen waar ik lid van ben. De meeste tuinders hebben wel groente over, die nogal eens op de composthoop belandt.

 3. Buurtkastje met voedsel in Schiedam loopt als een tierelier

  Het is bijna niet aan te slepen, het gratis voedsel in het buurtkastje in de Schiedamse wijk De Gorzen. Mieke Wigmans besloot om voedsel dat mensen over hebben in een kastje voor de deur te zetten.
  “Ik zag op Facebook iemand die zelf die kastjes maakt in een of ander dorp en zo ben ik op het idee gekomen om dit te gaan doen. Ik dacht, dat is nou echt iets voor De Gorzen

  “Het is eten dat mensen in de kast hebben staan en niets mee doen. En die brengen het hier bij het buurtkastje. Andere buren die het dan wel kunnen gebruiken, kunnen het lekker meenemen.”

  Het is niet nodig om iets terug te leggen in het kasje, maar het moet mensen wel aan het denken zetten. “Heb ik ook nog iets liggen wat ik niet gebruik?”

 4. Ik zag recentelijk ook zo’n kastje in Zutphen. Daar wordt ook veel initiatief getoond in dit soort projecten. De boekenkastten zag ik daar al eerder.
  In uitgeest staat trouwens ook een boekenruil stalletje.
  Gaaf project! ????

 5. In Terneuzen staat er ook één: “nemen of geven”, met zelfs een koelkast! En verder in Europ staan er ook een aantal in Hamburg, soms met niet alleen etenswaren, maar ook gecombineerd met kleding, boeken, huishoudartikelen, en er is er ook één waar je (tuin)gereedschap kan lenen.

Reacties zijn gesloten.