Met Energy Challenges besparen scholen tot wel €20.000,- per jaar

Energy Challenges Besmetten Je Met Het Energievirus
Energy Challenges Besmetten Je Met Het Energievirus
Inspirerend zijn voor een duurzame wereld, hoe doe je dat? Je hebt het vaak niet geleerd op school… En hoe mooi zou het zijn als dat wel zo was? Ik liep al een tijd met deze vragen rond en afgelopen zomer ontdekte ik het antwoord: je leert inspireren door het te doen! Ik stuitte op Energy Challenges.

Energy Challenges besmet jongeren met het energiebesparingsvirus. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar gaan de uitdaging aan om energie te besparen op hun school. Het doel is om de hele school, de ouders en de omgeving bewust te maken en te activeren. De scholen met de beste en origineelste campagnes winnen prijzen tijdens de grote finale.

Door enthousiasme 20.000 euro besparen
En, werkt Energy Challenges? Ik ging op zoek naar de ervaringen. Die zijn er genoeg want Energy Challenges draait al op honderd scholen in Nederland. De jongeren verzinnen van alles; een duurzaamste-lokaal-bokaal’, crowdfunding voor LED verlichting en nog veel meer. In gesprek met Energy Challenges-directeur Harry van Ommen kom ik erachter dat een school door Energy Challenges zo’n 15 procent op de energierekening bespaart. Dat levert voor een school met duizend leerlingen al snel 20.000 euro op. Dit komt vooral door het enthousiasme onder de leerlingen.

Leerling Froukje vertelt: ‘Ik vind het leuk dat we zien wat we echt gebruiken aan energie en dat het echt wat doet. Ik denk nu veel meer na over energie. Het is leuk dat we er met de hele school mee bezig zijn en heel veel kinderen zijn enthousiast!”

Van Harry hoor ik dat ook de ouders allerlei vragen en tips krijgen van hun kinderen. Ouder Wytze is daar blij mee: ‘De kinderen kunnen uitleggen dat het toch echt beter is die kast niet voor de verwarming te zetten. En de energiebesparing is ook zichtbaar, via grafieken op de tablet. Het leukste is dat ze thuis vertellen over Energy Challenges en energiebesparing op school, waardoor ouders misschien wel gaan denken: ‘Waarom doen we dat thuis eigenlijk niet?’”

Energy Challenges: samen het virus verspreiden
Ik geloof nu dat je kan leren inspirerend te zijn voor duurzaamheid. Door het te doen. En dat kan op school. Daarom zet ik me in voor Energy Challenges om het energiebesparingsvirus verder te verspreiden.

Ook meedoen?
Energy Challenges op de school van je kind?
Alle reacties zijn welkom via dee@energychallenges.nl

Dee Timmermans
Dee Timmermans
Dee Timmermans is Duurzaamheidsdokter bij Greenpossible en gelooft dat er ook virussen zijn om te verspreiden in plaats van te bestrijden. Zij verspreidt samen met partners het energiebesparingsvirus over zoveel mogelijk scholen in Nederland.


Ga voor meer informatie naar www.energychallenges.nl en volg Energy Challenges op Facebook en Twitter.

Over de schrijver

2 gedachten over “Met Energy Challenges besparen scholen tot wel €20.000,- per jaar”

  1. Pingback: Impact maken: zo doe je dat

  2. Pingback: Met Energy Challenges besparen scholen tot wel €20.000,- per jaar

Reacties zijn gesloten.