Ik ben blij verrast als ik op mijn zoektocht naar groene pioniers over de moestuinen van Bloei & Groei hoor. Dit project gaat uit van de helende kracht van de natuur. In Amsterdam Zuidoost nog wel! Dus stap ik op mijn fiets voor een gesprek met initiatiefnemer Ama Koranteng-Kumi. Zij zette meerdere moestuinen op voor vrouwen uit de buurt, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hier krijgen ze de kans om even helemaal tot zichzelf te komen en hun roeping te vinden.
Natuur in de stad
Hoe kwam Ama op het idee om haar zogenaamde ‘healing gardens’ te beginnen? “Door de verbinding met natuur te ervaren, komen we dichterbij onszelf. Het kan helpen om kwetsbaarheden te helen. Dat kan van alles zijn: pijn, trauma, angst, onzekerheden, labels die we kregen… Het is lastig om de natuur op een structurele manier in te passen als je in de stad woont waar we vooral beton om ons heen hebben en veel binnen werken. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om de kracht van de natuur, die ik ervaar, meer te benutten en ook te delen met anderen?”
“Zo ontstond mijn droom om groene oases in de stad te creëren waar we onze relatie met de natuur kunnen herstellen. Eén van de manieren waarop we het contact met de natuur kunnen ervaren is moestuinieren. Ik stelde me een plek voor waar mensen hun eigen voedsel verbouwen, met workshops over onderwerpen die helpen om de natuur te leren kennen.”
Steuntje in de rug
“Omdat ik zelf geen tuinder ben, zocht ik samenwerking met mensen die daar wel ervaring mee hebben. In 2014 was het zover: we kregen grond van Schooltuin Gaasperdam en konden van start met het project. Later kwam daar de Venserpoldertuin bij. Dat was een afgesloten en verloederde binnentuin waar wij iets moois van mochten maken.”
“Op beide tuinen kunnen jaarlijks zo’n 25 vrouwen terecht. We willen er zijn voor vrouwen, die het even moeilijk hebben op bijvoorbeeld financieel of persoonlijk vlak. Met intakegesprekken kijken we wat we met de tuin voor hen kunnen betekenen. Vervolgens kunnen de vrouwen voor een periode van tien maanden meedoen op de tuin en aan de workshops en andere activiteiten die wij organiseren.”
Moestuinen van overvloed
“Op de moestuinen verbouwen de deelnemers zelf voedsel, geneeskrachtige kruiden en bloemen. Ze maken de seizoenen mee, zien de planten groeien… Het zijn de kleine dingen die gelukkig maken en contact met de natuur helpt om dat te ervaren. Tuinieren kan zoveel positieve emoties geven. Een gelukte oogst geeft een stukje zelfvertrouwen. En als het mislukt kun je een beetje huilen. Of er om lachen en inzien dat er in de natuur af en toe ook iets mislukt. Zo hadden we een tijd een veenmol op de Gaaspertuin die onze oogst op at. Daar moesten we mee leren dealen en eerst baalden we er flink van. Maar na een tijdje werd het de grap van de tuin: “Heb jij dat gedaan of de veenmol?”’
Van bloei naar groei
“Bloei & Groei werkt op verschillende niveaus. Door het verbouwen van eigen voedsel komen vrouwen in beweging en gaan zij gezonder eten. Zo gaan ze zich fysiek beter voelen. Het opdoen van sociale contacten op de tuin helpt bij het doorbreken van een sociaal isolement. Op emotioneel gebied brengt het werken met de natuur balans, rust en heling. De tuinwerkzaamheden bieden bovendien de mogelijkheid om te reflecteren en nieuwe vaardigheden te leren. In combinatie met de gesprekken met onze “Bloeicoach” kunnen vrouwen op een andere manier naar hun leven gaan kijken en nieuwe mogelijkheden zien.”
“Als vrouwen bij ons komen, zitten ze vaak in hun schulp. Door in de tuin te beginnen kunnen ze tot zichzelf komen en veerkracht herwinnen. Met onze naam Bloei & Groei geven we aan dat eerst een “bloeifase” nodig is, daarna kun je groeien. Persoonlijke transformatie kan hand in hand gaan met verandering van de directe omgeving, of dat nou het gezin of de buurt is. Vaak lees je grote verhalen over “changemakers” die zich inzetten voor verandering op wereldschaal. Wij geloven heel erg in verandering dichtbij huis.”
Meer weten
Je bent welkom om een kijkje te komen nemen op de tuinen van Bloei & Groei of mee te doen aan de workshops. Omroep Human zond de documentaire De vrouwen van Venserpolder uit van Eva de Breed
Ervaar jij ook een heilzaam effect van moestuinen? Laat het ons weten door hieronder jouw ervaringen met ons te delen.
Deze tekst komt uit het boek Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier (2019) en is door Laura bewerkt voor hetkanWEL. De bovenste foto is van Bloei en Groei.