Met Iemand Thuis is straks niemand meer alleen

Iemand ThuisMaandagochtend startte de Sociale Cohesie Battle van Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, Het Pakhuis en Iemand Thuis, proberen zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Elke stem is €5 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen een speciaal crowdsourcingsevent aangeboden. Zo kunnen zij de “wijsheid van de massa” inzetten om hun project nog beter te maken.

hetkanWel interviewde beide strijders. Hieronder vind je het interview met Channah Bakker van Iemand Thuis. Klik hier voor het interview met Het Pakhuis.

Update: de Battle is afgelopen. De winnaar is… Iemand Thuis. Feliciteer Iemand Thuis en wordt fan van het project. Zo helpt je dit project weer verder. Ook Het Pakhuis kan je ondersteuning goed gebruiken.

Over Iemand Thuis

Iemand Thuis brengt mensen die wel wat hulp en gezelligheid kunnen gebruiken op een gemakkelijke manier in contact met een jongere uit de buurt. Of je nou iemand nodig hebt om een praatje te maken of te helpen met de computer / iPad / telefoon of boodschappen voor je te doen.

Iemand Thuis zorgt voor alle rompslomp eromheen zoals screening van de jongeren en het koppelen van mensen. Op die manier hoeft niemand meer alleen te zijn.

Wij stelde Channah Bakker de volgende vragen:

Waarom zou iemand voor jouw project moeten kiezen?

Omdat het project jongeren en ouderen bij elkaar brengt. Ouderen hebben iemand die hen helpt, en jongeren hebben een leuk bijbaantje en kunnen natuurlijk veel leren van een oudere generatie. Daarnaast is het gunstig voor iedereen omdat het de cohesie in de buurt bevorderd. Het brengt mensen samen en haalt ouderen uit hun isolement.

Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?

Ik kan het geld goed gebruiken om bijvoorbeeld activiteiten te organiseren of om ouderen die de financiële middelen niet hebben toch mee te laten doen. Ik wil graag activiteiten organiseren waarbij ouderen bijvoorbeeld hulp krijgen met het omgaan met computers. Dingen die voor jongeren heel normaal zijn, zoals het gebruik van skype en een smartphone kunnen voor ouderen enorm moeilijk zijn.

Waar komt jouw persoonlijke betrokkenheid vandaan?

Ik wilde altijd al graag iets doen voor anderen. Vroeger wilde ik kinderarts worden in ontwikkelingslanden, maar ik ben uiteindelijk geen geneeskunde gaan studeren. Daarna ben ik de journalistiek in gegaan om bijvoorbeeld aandacht te kunnen geven aan onderwerpen die belangrijk zijn voor de samenleving. Maar hier kreeg ik toch niet genoeg voldoening uit. Mijn oudtante woont in een verzorgingstehuis, en mijn ouders konden niet vaak langskomen. Ik ging wanneer ik kon, maar dat was minder vaak dan ik wilde. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er iemand standaard iedere week bij haar langs kon. En zo kwam ik op het idee om dit te gaan doen.

Hoe is dit project anders dan bijvoorbeeld het maatjesproject van het oranjefonds?

Ik wilde de jongeren juist een bijbaantje bieden, en er voor zorgen dat ouderen zich niet bezwaard voelden als ze de jongeren bijvoorbeeld een kast in elkaar laten zetten. Omdat de jongeren 10 euro per uur betaald krijgen, is het geen probleem om ze naast het sociale contact allerlei klusjes te laten doen. Maar ouderen die dit niet kunnen betalen zijn nog steeds van harte welkom bij ons. We vragen de jongeren of ze naast de betaalde uren ook nog vrijwillig langs mensen die dit niet kunnen betalen willen gaan. Tot nu toe is er niemand die dat niet wil doen.

Wat was het moment dat je besloot hiermee te beginnen?

Het idee heeft lange tijd in mn hoofd gezeten. In april 2013 deed ik mee aan een cursus van yourbricks over sociaal ondernemen. Ik moest een plan insturen, en aantal van de ingestuurde plannen zou speciaal worden ondersteund. En ik was één van de gelukkigen.

Hoe ga je in de toekomst dit project financieren?

In de toekomst wil ik bemiddelingskosten vragen voor het maken van de koppeling tussen een jongere en een hulpvrager op basis van hun wensen en interesses. Een deel van deze bemiddelingskosten zal gebruikt worden om hulpvragers (meestal ouderen) die niet de financiële middelen hebben om de jongere een vergoeding te bieden toch van hulp en gezelligheid te voorzien.

Wat is je droom voor dit project? 

Op den duur wil ik dat alle ouderen in Nederland de mogelijkheid hebben om mee te doen, en op die manier de eenzaamheid te verdrijven. De thuiszorg schiet vaak te kort op sociaal gebied, vooral nu er zoveel bezuinigd wordt. Ik wil een goed alternatief bieden voor iedereen die daar behoeft aan heeft.

Hoe ziet je project er over 5 jaar uit?

Over vijf jaar is Iemand Thuis actief in heel Nederland, België en Duitsland om zoveel mogelijk mensen aan elkaar te koppelen en van hulp en gezelligheid te voorzien. Binnen een jaar wil ik 1.000 ouderen en jongeren aan elkaar hebben gekoppeld.

Welk project spreekt jou het meeste aan? Stem hier op je favoriet.