Met landbouwsubsidies subsidieert EU vooral de allerrijksten

Schapeninschotland
Foto: Chris Nixon, Flickr

(Door: George Monbiot). Hoe halen we het in ons hoofd te midden van een economische crisis achter de Fransen aan te lopen die 50 miljoen euro willen schenken aan grootgrondbezitters die al rijk genoeg zijn?
Er is een duidelijke symmetrie in de getallen die tot de mislukking van de Europese top hebben bijgedragen. De voorgestelde begroting bedroeg 50 miljard euro meer dan de Britse regering kon accepteren. Dat is precies het bedrag dat Europese boeren elk jaar krijgen. De omstreden korting die Groot-Brittannië op de begroting krijgt, beloopt 3,6 miljard euro per jaar: een fractie minder dan onze bijdrage aan de landbouwsubsidies van Europa 
Waterfles Superklein(Advertentie)
Kies de waterfles die bij jouw stijl past: bottelicious heeft meer dan 70 verschillende reisbekers, thermosflessen en waterflessen op voorraad.

Afgelopen week was er een enorme trillerige homp varkensvet die zich hardnekkig tijdens de top manifesteerde en alle onderhandelingen vergiftigde. De naam: het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De besprekingen leverden niets op, deels omdat de voorzitter van de Europese Raad, op aandringen van François Hollande, voorstelde om die vetrand gedurende zes jaar met nog eens 8,6 miljard euro te spekken. Ik ben het niet vaak met hen eens, maar de Britse en Nederlandse regering wezen dat terecht van de hand.
Rijke grootgrondbezitters
Ik verbaas mij er voortdurend over dat de Europese bevolking deze diefstal tolereert. Landbouwsubsidies vormen het 21e-eeuwse equivalent van feodale steun: de belastingen die middeleeuwse vazallen hun heer moesten betalen voor het voorrecht dat ze onder de duim werden gehouden. De bedrijfstoeslagregeling, die het meeste geld opslokt, is een beloning voor grondeigendom. Hoe meer je bezit, hoe meer je ontvangt.
En wat een toeval: de grootste grondbezitters blijken ook nog eens tot het rijkste deel van de Europese bevolking te behoren. Iedere belastingbetaler in de EU, inclusief de allerarmste, subsidieert de landeigenaren: niet eenmaal, zoals ten tijde van de redding van de banken, maar tot in eeuwigheid. Elk huishouden in het Verenigd Koninkrijk betaalt gemiddeld 245 pond per jaar, zodat miljonairs de levensstijl waaraan ze gewend zijn, kunnen voortzetten.
Lees het volledige artikel uit The Guardian in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De tunnels van Gaza
Het moeilijke leven van football spelers
De 10 beste gagnam-style parodieën

Over de schrijver