Met minder spullen meer geluk

4630887104 A0E2Bc0737
Bron: Analog_Chainsaw (Flickr.com)

De economische onrust dwingt velen van ons in de richting van onvrijwillige eenvoud. Dat komt onder andere door financiële problemen. Maar deze moeilijke tijd kan ook een kans zijn om kritisch te kijken naar de diepere waarde van onze aankopen. Want hoewel we vaak denken dat het hebben van veel spullen ons gelukkiger maakt, kan dit juist een belemmering zijn voor ons geluk. Minder spullen maakt ons gelukkiger: niet alleen besparen we geld, maar we hebben ook meer vrijheid. Spullen nemen namelijk ruimte in beslag, zowel fysiek als psychisch. En hoe meer spullen je bezit, hoe meer tijd en geld je besteedt aan onderhoud en opslag.

Weinig spullen in Denemarken, wel veel geluk
De inwoners van Denemarken staan steevast bovenaan de hitlijsten van de gelukkigste mensen op aarde. En dat terwijl de Denen minder spullen verbruiken ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikanen die op de 23ste plaats staan. In een gemiddeld Amerikaans huis zijn 350.000 items aanwezig, bij de Denen is dit de helft minder. Het hebben van veel spullen wordt gezien als een statussymbool. Maar we vergeten vaak dat wanneer we minimalistischer leven, we automatisch meer genieten van onze spullen.

Zuinig leven niet ellendig
Amy Dacyzyn, auteur van ‘The Cheapskate bible’ heeft hier ervaring mee. Zij wilde met haar man een huis kopen en moesten daarom bezuinigen. Ze werden hier experts in en met succes: zeven jaar later hadden ze genoeg gespaard. Amy: “Ik dacht dat mijn leven ellendig zou worden, zonder mijn geld uit te geven aan luxe.” Maar Amy deed een verrassende ontdekking: “Het was nooit ellendig. Sterker nog, we leefden in overvloed.” Dacyczyn vond dat leven met minder haar bewust maakte over wat ze echt wil. Daarnaast heeft ze meer waardering voor wat ze bezit. “Het dwingt je na te denken over wat belangrijk is,” zegt ze. Kortom: hoe minder spullen we hebben, hoe kleiner onze voetafdruk op aarde. Daarnaast kunnen we kiezen voor eerlijk geproduceerde producten. Hierdoor wordt onze positie ten opzichte van de aarde en de mensheid verbeterd.

Bron: care2.com, sochicken.nl, clearsimpleliving.com

Lees ook:
Maakt shampoo ons dik?
Stedentripje? Dit zijn de groenste EU-steden
Zonnebloemen moeten Japanse straling teniet doen