Met oud brood groene energie opwekken. Hoe werkt dat?

Met oud brood elektriciteit opwekken. Klinkt onwaarschijnlijk, maar ze doen het in Rotterdam. In de afgelopen drie jaar werd 125.000 kilo oud brood ingezameld en omgezet in groene energie.

Brood in de vuilnisbak

Het idee achter het inzamelen van brood op straat is om voedselverspilling tegen te gaan. Bij veel mensen belandt oud brood in de vuilnisbak. Het staat zelfs in de top 3 van voeding, dat het meest verspild wordt. De cijfers liegen er ook niet om. Alleen in Nederland gooien we al dagelijks 435 duizend broden weg, dat is 127 miljoen kilo per jaar.

Of op straat

Eindigt het niet in de afvalbak, dan belandt het vaak op straat. Lekker voor de vogels denken mensen, maar helaas worden ze er ziek van. Daarnaast leidt het ook tot overlast van ratten en andere ongewenste dieren in de stad. Speciale bakken om brood in te zamelen, bieden een oplossing, dachten de initiatiefnemers van BroodNodig. Brood kun je namelijk vergisten en er vervolgens biogas van maken.  

130 broodbakken door de stad

Het concept sloeg aan. In de afgelopen jaren kwamen er in Rotterdam steeds meer bakken. Inmiddels staan er inmiddels 130 bij 85 verschillende inzamellocaties. In het begin kreeg elke bak een vrijwillige beheerder, die het project tot een succes maakten. Zij zorgden ervoor dat het concept bekendheid kreeg in de buurt.  

2000 led lampen

Van een brood kan een led-lamp vijf dagen branden. De 125.000 kilo, die Broodnodig de afgelopen drie jaar inzamelde, maakte genoeg energie om 2000 led-lampen een jaar lang te laten branden. Een prachtig resultaat.

Een initiatief van Broodnodig

Sinds 1 juli heeft de gemeente het project overgenomen. De organisatie BroodNodig gaat als platform MetdeStad verder. Zij ontwikkelen wijkgerichte projecten. De organisatie GroenCollect blijft de inzameling en verwerking van het oude brood op zich nemen en faciliteert de omzetting in groene energie.

Het project zorgt er natuurlijk niet voor dat we minder brood verspillen, maar er wordt in elk geval iets goeds mee gedaan. Wat vind jij er van? En gebeurt het ook op deze schaal in andere steden?

Over de schrijver