
Terwijl de EHEC-bacterie alweer naar de achterpagina van de kranten gedegradeerd is, meldde onderzoeksbureau TNO onlangs nog dat ze een natuurlijk middel op het spoor zijn waarmee een EHEC-besmetting bestreden kan worden. Lees hier waarom probiotica het gaan winnen van antibiotica.
Antibiotica tikkende tijdbom
Volgens TNO is het gebruik van antibiotica in de veehouderij een tikkende tijdbom. Er ontstaan steeds meer bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Wetenschappers zijn daarom bezig met onderzoek om te kijken hoe de hele voedselketen vrij kan worden gemaakt van antibiotica. Daarvoor onderzoeken ze hoe de duizenden bacteriën die in onze darmen leven zich voortplanten, waar ze op reageren en waardoor ze gedood worden. Recent meldde TNO dat voedingswetenschappers natuurlijke ingrediënten op het spoor zijn die korte metten maken met de bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Het is getest op zieke kippen en die kikkeren er van op. Voordat het ook bruikbaar is voor mensen kan er alleen nog wel twee jaar overheen gaan.
Stop je darm vol met goede bacteriën
Maar voor die goede bacteriën in je darmen hoeven we gelukkig niet op TNO te wachten. Probiotica zijn al langer in pilvorm te koop. Probiotica zijn goede bacteriën die het microbiele evenwicht in de darm verbeteren. Hoe beter dat evenwicht, hoe beter we bestand zijn tegen ‘aanvallen’ van slechte bacteriën zoals de recente EHEC-variant. Er zijn drie bacteriesoorten die goed bruikbaar zijn om het milieu in de darmen te verbeteren: lactobacillus, streptococcus en bifidobacterium. Die behoren tot de melkzuurbacteriën en komen van nature voor in gefermenteerde zuivelproducten als zuurkool en tempeh.
Maar weinig mensen krijgen die goede bacteriën in voldoende mate nog met de voeding binnen. Er zijn duizenden bacteriën die overal om en in ons leven. Welke er in onze darm terecht komen en welke daar overleven heeft veel te maken met wat we eten:
Ten eerste moeten we de bacteriën binnenkrijgen. Met ons zwaar bewerkte voedsel uit potjes en pakjes of flink doorgekookt zitten er nauwelijks nog bacteriën in. Het advies om geen rauwe groenten meer te eten om EHEC-besmetting te voorkomen, maakt onze darmflora op de lange duur alleen nog maar zwakker.
Ten tweede moet er voor de bacteriën genoeg te eten zijn in de dikke darm. Veel geraffineerde voedingsmiddelen worden meteen geheel door ons lichaam verteerd en opgenomen waardoor er weinig overblijft voor de bacteriën. Die hebben meer aan vezels die ons lichaam niet verteren. Zo is inuline, een vezel van witlof, een goed prebioticum waar de bacteriën op floreren. Over het algemeen houden de bacteriën vooral van voedingsstoffen met veel vezels en anti-oxidanten, zoals fruit, groenten en volkoren producten.
Varkensboer stapt ook over op probiotica
Ook in de veehouderij worden de probiotica langzaamaan ontdekt. Trouw verhaalde onlangs over een varkensboer die over is gestapt op probiotica in plaats van antibiotica om infecties in zijn varkensstal te voorkomen. Dit nadat zijn dochter een resistente bacterie met zich mee bleek te dragen en niet meer in het ziekenhuis behandeld kon worden. Hoe meer goede bacteriën hij in z’n stal krijgt, hoe minder kans de slechte bacteriën hebben. En precies hetzelfde geldt voor onze darmen.
Lees ook:
7 gedachten over “Met probiotica krijgt EHEC-bacterie geen kans”
Om er zeker van te zijn dat de bacteriën zich in hun natuurlijke staat bevinden en er niet mee is geknoeid, zouden ze van gecertificeerde organische oorsprong moeten zijn.Belangrijk is om goede bacterien in hun natuurlijke vorm in te nemen… Dus via (BioLogische) voeding waar de goede bacterien al van nature in zitten.
Antidepressiva en probiotica ingezet bij PDS
Er is een nieuwe richtlijn voor de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De vorige richtlijn was sterk verouderd en gold alleen voor de huisarts.
Antidepressiva en probiotica kunnen nu worden ingezet bij PDS.
De nadruk werd gelegd op stress, maar dit is helemaal niet de oorzaak van PDS. Ook het eten van vezelrijk voedsel is achterhaald. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onoplosbare vezels in volkoren producten extra klachten kunnen geven. Antidepressiva – als middel om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren – en probiotica kunnen nu ingezet worden bij PDS.
De richtlijn betekent niet dat alles over PDS wetenschappelijk voldoende onderzocht en bewezen is. Ervaringen in de praktijk blijken soms totaal anders te zijn. Van geen enkel voedingsmiddel is wetenschappelijk aangetoond dat PDS-patiënten er niet tegen zouden kunnen, terwijl de praktijk leert dat veel PDS-patiënten dezelfde voedingsmiddelen, zoals gasvormende voedingsmiddelen, mijden. Dit is nu wel in de richtlijn opgenomen.
Bronnen: PDSB
Bacteriën leven en werken in kolonies
Bacteriën leven en werken in kolonies. In wetenschappelijke bewoordingen worden deze kolonies Colony-Forming Units, ofwel CFU’s, genoemd. Sommige bedrijven trekken opzettelijk de kolonies uiteen, om zo de bacteriële concentratie van hun producten te vergroten, wat misleidend is voor de consument.
De belangrijkste factor in het kader van probiotisch voedsel is de reproductiecapaciteit van de bacteriën. De bacteriën moeten zich in hun natuurlijke staat bevinden én levend zijn, zodat ze zich bij hun aankomst in de darm onmiddellijk kunnen gaan vermenigvuldigen en zo alle substammen produceren die nodig zijn om een gezonde darmflora in stand te houden. Om er zeker van te zijn dat de bacteriën zich in hun natuurlijke staat bevinden en er niet mee is geknoeid, zouden ze van gecertificeerde organische oorsprong moeten zijn. Digest-Ease™ heeft een dergelijk waarmerk
Een Synbiotica-Synbioticum is het antwoord,
Alleen aan de probioticadrankjes heb je niks. je wordt er eventueel maar ziek van..omdat het vaak over een gemanipuleerde stam gaat uit 1000-den onderstammen..
Goede bactereriën in hun natuurlijke vorm komen o.a. tot stand door fermentering van groenten en vruchten..dus niet die "poep"bacteriën..die overal maar worden toegevoegd..Zo gingen die mensen ook dood.
Het belang van fermentatie
Tijdens de evolutie is gefermenteerd voedsel altijd een belangrijke voedsellbron geweest. Onze voorvaderen sloegen hun voedsel soms voor weken of maanden op in de grond, waardoor het voedsel van de oermens vele malen meer fermentatiebacteriën bevatte dan tegenwoordig. Het gevolg daarvan was dat de microflora van de oermens veel diverser en rijker was dan die van de huidige mens. Het zelfde verschil in flora is te zien als we de flora van de westers etende mens vergelijken met die van traditioneel levende volkeren die veel vezelrijk plantaardig voedsel eten. Veel chronische aandoeningen waar de westerse mens mee kampt (zoals arteriosclerose, kanker en type-2-diabetes), zijn sterk gerelateerd aan een verminderde inname van vezels, met name de vezels in groenten en fruit. Om een populatie van bacteriën in de dikke darm te kunnen onderhouden, is naar schatting 60 tot 80 gram ‘substraat’ (voedsel voor de bacteriën) per dag nodig.
Zuurkool een zuivelproduct? Ik dacht toch echt dat het groente was…………….
Biologische Yoghurt en Kwark eten helpt ook om meer goede (darm-) bacterien te kweken.
Reacties zijn gesloten.