Met smart grid draait wasmachine als stroom goedkoopst is

2211751872 733Cf3Dd96
Foto: Elleinad (Flickr)

Ruim 60% van de huiseigenaren wil zonnepanelen op het dak, maar we willen vooral ook een lagere energienota. Dat wordt een stuk simpeler met slimme apparaten die zelf bepalen wanneer het goedkoopste moment is om je was te draaien. In Breda worden twee wijken gebouwd met een zogenoemd smart grid waarmee bewoners kunnen zien wanneer de goedkoopste stroom aanwezig is.

Alle huizen in de twee wijken krijgen zonnepanelen en een duurzame warmtepomp. Op een schermpje kunnen bewoners hun energievoorkeuren invullen; wanneer de was uiterlijk klaar moet zijn en of groene stroom de voorkeur heeft of een lage prijs. Het schermpje communiceert met de apparaten in huis en die gaan aan als de zon pal op het dak staat of als ‘s nachts de stroom goedkoop is.

Voor netwerbeheerder Enexis is het interessant om te weten wanneer consumenten hun energieverbruik willen spreiden om dagelijkse pieken te verminderen. Met meer spreiding is er een kleiner netwerk nodig. Greenchoice levert de energie voor de ruim 300 huishoudens die vanaf 2012 slim gaan wassen, drogen en afwassen.

In Groningen experimenteert de wijk Hoogkerk al sinds een jaar met een smart grid. 25 huishoudens maken hun eigen goedkope en duurzame energie en apparaten gaan pas aan als gunstige energie beschikbaar is. De bewoners zijn tot nu toe positief: de energierekening is gedaald.

Bron: Trouw

Lees ook:

Over de schrijver