Met thermo ondergoed duurzaam en warm de winter in

Evil Erin, Flickr.com
Evil Erin, Flickr.com

In de herfst gaat in veel huishoudens de verwarming een paar graden omhoog en wordt nog eens gekeken naar de isolatie van de woning. Maar veel belangrijker is het om te kijken naar hoe goed geïsoleerd je zelf bent. Met thermo-ondergoed houd je je lichaam op een duurzame manier warm; het is veel voordeliger én beter voor het milieu.
[adrotate banner=”35″]
Lichaamswarmte
Thermo-ondergoed werkt anders dan een elektrisch deken. Het verwarmt zelf niet, maar voorkomt dat je lichaamswarmte ontsnapt. De kerntemperatuur van het lichaam ligt op 37 graden, wat betekent dat de omgeving bijna altijd kouder is. Daarom geeft het lichaam doorlopend warmte af aan de omgeving. Via adem, maar ook via de huid. Met thermo-ondergoed voorkom je dat al je lichaamswarmte uitstroomt blijf je warm. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een enkele laag lang thermo-ondergoed ervoor zorgt dat de verwarming met ten minste 4 graden naar beneden kan, wat tot 40 procent energie kan besparen. Twee lagen thermo-ondergoed verdubbelt de isolatiewaarde en zorgt ervoor dat temperaturen rond of onder de 10 graden nog niet onaangenaam zijn.
Synthetisch of natuurlijk?
Synthetisch ondergoed heeft een hogere isolatiewaarde dan natuurlijke materialen en gaat over het algemeen langer mee. Het voelt prettig aan en is relatief goedkoop. Het is echter ook brandbaar en wordt snel vies. Dat betekent dat het vaker gewassen moet worden en dat kost ook energie. Drogen in de droger is echter niet nodig.
Wie voor natuurlijke materialen gaat, kan het beste wol kiezen. Met name wol van merinoschapen is erg goed. Een complete set thermo-ondergoed van merinowol kost minimaal 200 euro, maar je kunt wel de verwarming 6 graden lager zetten, waardoor die 200 euro snel terugverdiend is. Bijkomend voordeel: wollen thermo-ondergoed blijft lang fris, waardoor het minder vaak gewassen hoeft te worden. Een goedkoper alternatief is katoen. Dit isoleert echter minder goed, waardoor de verwarming hooguit met zo’n 2,5 graden naar beneden kan en de besparing op de energierekening dus beperkt blijft tot zo’n 20 procent.
Bron: Low-tech Magazine
Lees ook:
Opmerkelijke producten van bamboe, waaronder zacht ondergoed
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Denen kunnen wel leven van de wind

9 reacties op “Met thermo ondergoed duurzaam en warm de winter in”

  1. Er is ook onderkleding met een menging van wol/zijde. Die draagt heel aangenaam het voelt als een kacheltje dat binnenin je brandt. By the way BAMBOE IS VISCOSE.

  2. Pingback: Donald Duck komt met speciale Warme Truiendag editie - hetkanWel.nl

  3. Hier ook nog eentje die in huis vaak een pyama aanheeft met daaroverheen een fleasepak, de thermostaat staat hier op 17. Hebben jullie ervaring met lagere temperaturen? Schimmelvorming ofzo?

  4. Dan is Delamont Creations Oostende ook een goed adres! Thermo ondergoed in PP Polypropyleen van het merk Helly Hansen. Hoek Koningsstraat 68 8400 Oostende DIN WOE DO VRI ZAT: 14 tot 18 uur.

Reacties zijn uitgeschakeld.