Met welke vleesvervangers kun je goed ‘flexen’?

Misschien ben je ‘m deze zomer al tegengekomen op een festival of evenement: de Flexitaria. Deze mobiele snackbar van duurzaamheidsorganisatie Natuur&Milieu serveert smaakvolle vegetarische alternatieven, zoals een Tex Mex-burger van kikkererwten en kidneybonen, een Indiase groentenwrap en Thaise noodles met peultjes, taugé en cashewnoten. Binnenkort staat de Flexitaria op de Autovrije Zondag in Leiden (9 september) en het festival Smaakexplosies in Zaandam (14-16 september).
Dat is niet het enige dat Natuur&Milieu doet om Nederlanders te overtuigen dat af en toe geen vlees eten lekker, gezond én goed voor het milieu is. Daarom gaat de organisatie begin volgend jaar anderhalf miljoen vleesvervangers uitdelen in de supermarkt, in de hoop dat meer mensen ‘flexitariër’ worden.
Als een letterlijk voorproefje op die vleesvervangersuitdeelactie besloot het Ode-redactieteam zelf een aantal vleesvervangers te testen.
Ook vroegen we onze volgers op Twitter wat hun favoriete vleesvervangers zijn. Direct rees de vraag: moet je vlees wel willen vervangen? Volgens Edith Dourleijn (@EdithDourleijn) niet: ‘Vooral anders eten, met noten, peulvruchten en zuivel.’ Daar was Sander (@appelboor) het helemaal mee eens: ‘Dus niet die vegadingetjes op een plastic schaaltje.’ Toch werd één naam opvallend vaak genoemd: de Vegetarische Slager, met een winkel in Den Haag en verkooppunten door heel Nederland. Zo kiest Karin van Beers (@karinvbeers) ‘zonder twijfel’ voor de gehaktballen van de @VegaSlager. Volgens Annemiek Verbeek (@annemiekverbeek) gaat daarmee ‘elke hardcore-carnivoor overstag’.
Wij kozen voor een nieuwer product van de VegaSlager: de vegetarische tonijn. Ode-hoofdredacteur Marco Visscher deed er kappertjes, peper en aioli doorheen en vond de tonijn ‘prima, maar wel wat waterig en iets te zout’. Redacteur Dewi Gigengack vond de geur en smaak iets te ‘vissig’ en lijken op surimi (imitatiekrab).
Vervolgens testten we de ‘steak’ van Bertyn, gemaakt van seitan, een tarweglutenproduct. Marco: ‘Toen ik het zag, dacht ik: dat kan alleen maar meevallen. Dat deed het helaas niet.’ Ook Dewi was niet enthousiast: ‘De steak lijkt op een boterham, maar de structuur is sponziger. Niet lekker.’ Maar meningen verschillen: webredacteur Willemijn Sneep vond de seitansteak ‘goed stevig’ en ‘lekker van smaak’.
De laatste test was de kipschnitzel van Healthy Planet, gemaakt van onder meer tarwe-eiwit, amandelen en tofu. ‘Gemakkelijk te bereiden, lekker korstje, stevig van structuur’, verwoordde Willemijn de bevindingen van het Ode-team. ‘Deze schnitzel kan voor echte kip doorgaan.’ Kortom: vlees vervangen met zuivel of peulvruchten kan altijd, maar een dagje ‘flexen’ kan ook prima met deze vegetarische lookalikes.
Meer over ‘lekker flexen’  lees je in het septembernummer van Ode!
Meer lezen?
Tips voor een vega barbecue
Is vlees eten moreel verantwoord?
Waarom vlees eten ook goed kan zijn voor het milieu
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver