Hoe zuiver is jouw natuurlijke make-up?

Het is vandaag Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Een uitgelezen gelegenheid om het eens te hebben over make-up. Want daarin wordt vaak gebruik gemaakt van ‘mica’. Een verzamelnaam voor een groep mineralen, die voor een mooie parelmoerglans zorgt. Niks mis mee zou je zeggen, zeker omdat het hier om een natuurlijk materiaal gaat, maar het zijn vaak hele jonge kinderen die het voor ons uit de grond halen. En dat geeft toch net even wat minder glans aan je dagelijkse ochtendritueel.

Hoe zit het met mica?

Mica komt vooral uit de Indiase deelstaten Jharkhand en Bihar. Naar schatting werken hier ongeveer 22.000 kinderen samen met hun familie in de micamijnen. Veel van die mijnen zijn illegaal en er is dan ook geen toezicht op veiligheid of kinderarbeid. De families verdienen samen nauwelijks een leefbaar loon voor het zware werk dat ze verrichten. Bovendien stelde de Amerikaanse site Refinery29 vorige maand vast, dat de kinderen niet alleen werken in de mijnen, maar er helaas ook regelmatig sterven. Er wordt geschat dat er per maand zo’n 10 – 20 mensen doodgaan in de mica-mijnen.

Het mineraal komt trouwens niet alleen voor in oogschaduw, lippenstift, haarlak, shampoo en tandpasta. Het is ook populair in de elektronische- en auto-industrie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan roestwerende verf of metallic lak. Die mooie schittering, die je op je auto ziet als de zon schijnt, komt door mica. Maar goed, we hadden het in eerste instantie over make-up.

Mineralen make-up

Minerale cosmetica zit al jaren in de lift. Dit komt, omdat het gemaakt is van natuurlijke en dierproefvrije ingrediënten, die doorgaan voor gezond. Zo schreef het tijdschrift Marie-Claire vorig jaar nog dat het bestanddeel mica in minerale make-up goed is voor de huid (in tegenstelling tot de talkbasis van ‘normale’ make-up). De zijdeachtige structuur voelt prettig en licht aan op de huid. Daarom kwam het Belgische make-up merk Cent Pur Cent vorig jaar nog met een lijn, die speciaal bedoeld was voor de kwetsbare huid van vrouwen met kanker. Supermooi initiatief natuurlijk, maar -je raadt het al- mica was wel één van de ingrediënten.

Overigens moeten we ook de hand in eigen boezem steken, want in ons eigen enthousiasme voor natuurlijke materialen gingen ook wij voorbij aan de prijs, die hiervoor betaald wordt in de vorm van kinderarbeid. Vorig jaar schreven we nog een blog over natuurlijke make-up waarin gebruikt gemaakt wordt van mica. Terwijl, zo blijkt, juist de stijgende populariteit van de ‘mineralen make-up’ zorgde voor een boost van de micamijnen in India. OneWorld schreef hier in 2016 al over, naar aanleiding van een rapport van Terre des Hommes en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Hoe nu verder?

Zoals gezegd: de kennis over mica is niet geheel nieuw. Veel multinationals, die eigenaar zijn van de verschillende make-upmerken, hebben zich dan ook verbonden aan de organisatie Responsible Mica Initiative (RMI). Deze organisatie heeft als doel om de mica-productie in 2022 volledig verantwoord te krijgen. Grote namen als Estée Lauder, Chanel, Clarins en Shiseido hebben aangegeven te willen werken aan een duurzame manier om mica te delven. Een mooie doelstelling, maar zover zijn we nog lang niet.

Er zijn ook merken, zoals het Engelse Lush, dat heeft besloten om het ingrediënt helemaal niet meer te gebruiken zolang er geen duurzame supply chain is. “Hoe zeer ik ook van glans en glitter houd, ik wilde niet dat er ook maar iets in een Lush-product werd gestopt dat in verband gebracht kon worden met iemands dood,” zegt Rowena Bird, medeoprichter van Lush Cosmetics hierover.

Shady

In de documentaire Shady, reist beauty-journalist Lexy Lebsack af naar India en neemt ze mica onder de loep. Ze komt erachter dat alle producten, die ze zelf gebruikt, mica bevatten. En omdat er geen openheid van zaken is, is er met geen mogelijkheid te zeggen of dit op een legale manier gewonnen is door volwassen werkers of op een illegale manier door kinderen.

Ook ik ben gaan googelen op de ingrediënten van mijn make-up producten. Mijn mascara van Dr. Hauschka heeft geen mica (daar zit dan ook weinig shine in), maar mijn oogschaduw van hetzelfde merk blijkt het wel te bevatten. Dr. Hauschka laat me via de mail weten, dat de gebruikte mica van een betrouwbare Duitse leverancier komt. Deze houdt de arbeidsomstandigheden nauwlettend in de gaten en laat onafhankelijke en onaangekondigde controles uitvoeren om te kunnen garanderen dat kinderarbeid volledig uitgesloten is. De leverancier ondersteunt bovendien projecten, die de leefomstandigheden van de families in de mijngebieden verbeteren. Denk daarbij aan het beheren van scholen en het oprichten van een lokaal gezondheidscentrum.

In de reportage van Lexy Lebsack kan je zien, dat meer merken dat doen:

Zit er mica in jouw make-up producten?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Hoe zuiver is jouw natuurlijke make-up?”

  1. Essence long-lasting foundation :
    Op de site stond ook welke ingediënten ze erin hebben: AQUA (WATER), CYCLOPENTASILOXANE, BUTYLENE GLYCOL, CYCLOHEXASILOXANE, BIS-PEG/PPG-14/14 DIMETHICONE, SODIUM CHLORIDE, BORON NITRIDE, SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE, MICA, CAPRYLYL GLYCOL, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, PROPYLENE CARBONATE, PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE, SILICA, PARFUM (FRAGRANCE), ALPHA-ISOMETHYL IONONE, BENZYL SALICYLATE, CITRONELLOL, COUMARIN, LIMONENE, LINALOOL, CI 77491, CI 77492, CI 77499 (IRON OXIDES), CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE)

    Maybelline minerale make-up poeder:

    Zinc Oxide, Polyethylene, Boron Nitrate, Dimethicone, PTFE, Synthetic Wax, Acrylates Crosspolymer, Lauroyl Lysine, Cetyl Dimethicone, Aloe Vera (Aloe Barbadensis) Leaf Juice, Trimethylsiloxysilicate, Trisocetyl Citrate, Isopropyl Titanium Triisostearate, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Panthenol, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, May Contain (+/-):, Mica, Titanium Dioxide (CI 77891) (Titanium Dioxide), CI 77163 (Bismuth Oxychloride) (Bismuth Oxychloride), CI 77499, CI 77492, CI 77491/Iron Oxides, CI 77007 (Ultramarines)

    Zo zie je maar, even googelen en je vindt ze zo!

Reacties zijn gesloten.