Michiel begon een adoptieprogramma voor Spaanse olijfbomen

Goede olijfolie is als een rode wijn. De smaak is afhankelijk van de olijfsoort, de grond, de hoogte waarop de bomen groeien en de temperatuur. De Griekse is grassig, de Italiaanse pittig en de Spaanse is fruitig en zacht. En volgens Michiel Drijver absoluut de lekkerste. Om die kwaliteit te behouden, startte hij een adoptieprogramma voor olijfbomen. Door een boom te adopteren help je kleinschalige boeren om hun vaak honderden jaren oude boomgaarden te beschermen. In ruil daarvoor ontvang je 4 liter van je eigen olijfolie.

Olijfolie van kleine Spaanse boeren

Toen Michiel in contact kwam met de olie van een kleine biologische boer, was hij helemaal overdonderd. Het was de lekkerste olie, die hij ooit had geproefd. Om te testen of anderen daar ook zo over dachten, nam hij overal waar hij ging een blik mee. En liet hij de mensen om hem heen proeven. Het oordeel was unaniem: dit was echt overheerlijk. Maar voor de biologische boeren is het zwaar en het was moeilijk om de olie te blijven produceren.

De keten staat onder druk

Ondanks de kwaliteit en heerlijke smaak, staan de kleine biologische boeren onder hoge druk. Ze kunnen bijna niet rondkomen van hun oogst. Hun werkwijze is arbeidsintensief en de opbrengst is klein. Het zijn vooral de grote producenten die hun olie wereldwijd verkopen, waarbij de olie regelmatig gemanipuleerd wordt om zo het product onder de marktprijs te kunnen verkopen. Dit gaat ten koste van kleine boeren, de tradities, de smaak en de gezondheidsvoordelen van de olie.

Gezondheidsvoordelen

Biologische olijfolie is heel gezond. Het bevat omega 9 vetzuur, vitamine E, oleocanthal dat ontsteking remmend werkt en het bevat meer dan 30 soorten polyfenolen. Polyfenolen zijn stoffen, die je immuunsysteem een boost geven. Daarnaast is olijfolie ook nog goed voor je huid. Het werkt antibacterieel, vocht inbrengend en gaat eczeem tegen. Maar deze voordelen vervallen als het product bewerkt is of bijgemengd met bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Adoptieprogramma voor olijfbomen

Michiel besloot met de Spaanse boeren samen te werken en startte het bedrijf Flor Y Sabor. Eerst benaderde hij toprestaurants, die enthousiast reageerden, maar dat was niet genoeg. Hij wilde ook een adoptieprogramma starten. Voor 109 euro per jaar adopteer je een eigen olijfboom op één van de eeuwenoude gaarden in de provincie Andalusië. Je krijgt een certificaat dat werkt via Blockchain met daarop het nummer van jouw boom, een foto en de coördinaten (voor als je een keer in de buurt bent). En je ontvangt elk jaar vier liter biologische, extra Virgin olijfolie van de eerste koude persing. Eerlijk en overheerlijk.

Ons testpanel probeerde de olijfolie

Een aantal leden van het hetkanWEL testpanel hebben de biologische olijfolie van Flor y Sabor getest. De uitkomsten zijn erg positief en het wordt beschreven als een hele lekkere olijfolie met een pure smaak (gem. score smaak = 4,0). Met 4,2 van de 5 sterren wordt ook de geur goed beoordeeld. De testers vinden het een mooi initiatief en erg leuk dat je zelfs je eigen geadopteerde olijfboom kan bezoeken. Je ontvangt lekkere biologische olijfolie rechtstreeks van de boer en je kan de boeren op deze manier ook nog een handje helpen.
Wil jij de stap zetten naar duurzame olijfolie? Dan is dit een goede keuze volgens de testers!
Wil je meer weten check over het adoptieprogramma, of de olijfolie eens uitproberen? Check dan de website.

Over de schrijver

6 gedachten over “Michiel begon een adoptieprogramma voor Spaanse olijfbomen”

  1. Heel leuk dit! Nu het lastiger wordt voor mij om mijn eigen olijfolie mee te nemen is dit een fantastisch alternatief!
    Mocht de testpanel nog lopen wil ik graag mee doen!

Reacties zijn gesloten.