“Micro-grids zijn belangrijke versneller van duurzame energie”

Foto: Mera Gao

Volgens onderzoekers van Pike Research groeit het belang van micro grids. Dit zijn kleine energienetwerken waarmee lokaal opgewekte energie op een goede wijze verdeeld kan worden over een klein gebied. Micro-grids vormen volgens de onderzoekers een “fundamentele bouwsteen van het ultieme smart grid”, en zijn ze vooral geschikt om het gebruik van hernieuwbare bronnen te stimuleren.
Voor de ontwikkeling van meer duurzame energie zijn zogeheten “back up” oplossingen nodig. Wind en zon zijn namelijk onregelmatige bronnen van energie: soms waait het niet, en soms juist heel hard. Om de pieken en dalen op te lossen zijn slimme oplossingen nodig.
In Europa wordt vaak gesproken over een groot “smart grid” waarbij energieopwekking en gebruik over heel Europa op een slimme manier wordt verdeeld. Volgens Pike Research kunnen echter micro-grids ook een belangrijke rol spelen, waarbij juist lokaal manieren worden gezocht om vraag en aanbod van elektriciteit met elkaar af te stemmen. De markt voor micro-grids groeit jaarlijks met 22%.
Bron: solar server, Pike Research
Indiase microgrids: goedkope oplossing voor stabiele groene stroom opwekking
Expert ontkracht borreltafelmythes over groene energie
Telegraaf zet burgers in de kou met keuze voor schaliegas

Over de schrijver

1 reactie op ““Micro-grids zijn belangrijke versneller van duurzame energie””

Reacties zijn uitgeschakeld.