In de stad waar huizen twee keer zoveel kosten als in de rest van Engeland– een huis in Cambridge kost gemiddeld een indrukwekkende £460,000 – ging een bijzonder project van start. Cambridge bouwt zes kleine, modulaire units – microwoningen – om de ‘alarmerende stijging’ van daklozen in de stad kleinschalig tegen te gaan. Het project moet een veilige haven gaan vormen voor mensen die vanwege de steeds hoger wordende kosten voor levensonderhoud in Cambridge op straat zijn beland. Het project hoopt de eerste van een hele reeks initiatieven te zijn om deze mensen te helpen.
Huisjes met ‘hygge’
De huisjes zijn slechts vijfentwintig vierkante meter, maar van alle gemakken voorzien. Er is een aparte slaapkamper, woonkamer met keuken en een badkamer uitgerust met een wasmachine en een douche. In de bouwaanvraag spreekt men over het nastreven van het gevoel van ‘hygge’; het Deense equivalent voor knus en gezellig zonder dat daar veel spullen aan te pas komen. De woningen zullen in eerste instantie worden geplaatst op een stuk land dat de kerk voor drie jaar beschikbaar stelt, maar zijn zo gebouwd dat ze gemakkelijk te verhuizen zijn. De bewoners mogen zo lang blijven als nodig is en er is continue support aanwezig: een maatschappelijk werker gaat in het zesde huisje wonen.
Microwoningen met impact
Stichting Allia startte het project. Zij steunen ontwikkelingsprojecten met een positieve impact, in samenwerking met Jimmy’s Cambridge, de plaatselijke daklozenopvang, en de New Meaning Foundation, die zich bezig houdt met ethische constructiewerkzaamheden met een sociale achtergrond. Volgens Mark Allan, die aan het hoofd staat van Jimmy’s, ligt de grootste uitdaging bij het vinden van geschikte accommodatie voor daklozen niet alleen in het vinden van een slaapplek. Ook de aanwezigheid van een achterban, een netwerk van mensen dat zich bekommert om de achterliggende problematiek van de daklozen, is van ongekend belang.
Op zoek naar permanente verandering
Het is met die reden dat dit project in Cambridge zo bijzonder is. “Juist deze constructie gaat de levens van mensen permanent veranderen. De zes comfortabele en betaalbare woningen in combinatie met een team van professionals en vrijwilligers die de bewoners bij kunnen staan bij hun verslavingsproblematiek, het opbouwen van zelfvertrouwen, het vinden van werk en het opnieuw contact leggen met familie is waar de kracht van dit project ligt”, aldus Mark. Het project werd mogelijk gemaakt door verschillende subsidies en donaties uit de publieke en private sector. De huisjes zelf werden opgebouwd door dertien jongeren van de New Meaning Foundation die ooit zelf dakloos waren. Het bouwen van de microwoningen gaf ze de mogelijkheid hun vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen.
Een ongelijke stad
In 2018 werd Cambridge nog door Centre for Cities, een denktank, uitgeroepen tot ‘meest ongelijke stad van Engeland’. In de schaduw van de wereldberoemde en prestigieuze Cambridge Universiteit leven veel mensen op straat vanwege het gebrek aan betaalbare huizen. Stichting Allia hoopt dat dit microwoningproject het begin is van een hele reeks aan innovatieve projecten, zodat straks iedereen in Cambridge over een geschikte en betaalbare woning beschikt.
Foto: Corporate Architecture // impressie van de huisjes