Middelbare scholieren verrassen met innovatief onderzoek

Onderzoek naar het effect van placebo-pillen op menstruatiepijn, een filosofische ontdekkingsreis naar het bestaan van de vrije wil, experimenten met supergeleidende materialen. Zijn dit dure en ingewikkelde projecten? Welnee! Het zijn de onderwerpen die scholieren uit de zesde klas van het VWO onderzochten voor hun profielwerkstuk. Twaalf van deze innovatieve scholier-onderzoekers sleepten een KNAW Onderwijsprijs in de wacht.
Andere onderwerpen die aan de orde kwamen, waren onder meer een ontwerp voor een stabielere dienstregeling voor de NS, een robotboot die zelfstandig vaart , of de sociale effecten van filosofielessen op kinderen.
De leerlingen deden hun onderzoeken – die variëren van nanotechnologie tot robotica en filosofie – alleen of in groepjes van twee onder begeleiding van een docent. De jury, bestaande uit topwetenschappers, selecteerde de twaalf winnaars uit 428 inzendingen van 189 scholen.
Een aantal werkstukken vonden al direct een mooie toepassing in de praktijk. Zo werd een brochure over de Veenkolonien uitgegeven op basis van het onderzoek van winnaar Maurits Foorthuis. Ook breidde winnaar Ariska Bonnema haar werkstuk over de vrije wil en neurowetenschap uit tot lesmateriaal dat nu gebruikt gaat worden in de filosofielessen van het Marne College in Bolsward. Een van de andere winnaars, Daan Walter maakt zelfs een vierdelige documentaire van zijn werk over de revolutie van het atoom. Je kunt de serie hier bekijken.
De winnaars ontvangen niet alleen eer, maar krijgen ook een studiebeurs van 1500 euro, voor hun eerste collegejaar. Voor de begeleidende docenten heeft de KNAW een gezamenlijk cultureel weekend in Europa in petto en ook de scholen ontvangen een mooie plaquette als aandenken.
Lees hier een korte samenvatting van de twaalf winnende werkstukken
Foto: Jet Heyse/KNAW
Meer lezen?
Zo leer je kinderen om leiders en avonturiers te worden
‘Dat u maar vaak mag falen’
De school van de toekomst


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement en ontvang drie nummers voor maar € 15,-

Over de schrijver