Middeleeuwse anti voedselverspillingstip voor oud brood

Oud Brood. Foto Usdagov. Flicker
Oud Brood. Foto Usdagov. Flicker

Oud brood gaat er bij veel Nederlanders niet in. De standaard is verser dan vers. Dit betekent dat bakkers het brood van gisteren niet nog eens in de schappen leggen. Het mag volgens de wetgeving niet eens, waardoor er dagelijks veel brood in de prullenbak belandt. Terwijl, jij en ik weten dat er met dit brood weinig aan de hand is. Het is hooguit taai en droog, maar ziek ga je er niet van worden. Daarom vandaag in de Wasteless Wednesday: ‘Het verloren brood’. Een recept voor oud brood uit de middeleeuwen, want toen gooiden ze niks weg.
Recept: ‘Het verloren brood’.

Ingredienten:
– 4 plakken oud brood
– 1 ei
– 1 glas melk
– Suiker naar wens
– Kaneel naar wens
Bereiding:
Snijd het brood in plakken, mocht dit nog niet gedaan zijn. Maak daarna een mengsel met de melk, het ei en eventueel de suiker en/of kaneel. Roer dit even goed door elkaar, zodat het ei in ieder geval los geklopt is.
Verwarm olie, bij voorkeur boter, in een pan op hoog vuur. Vervolgens dompel je de boterhammen kort in het mengsel en leg de boterhammen in de pan. Bak beide kanten even kort (circa 1 minuut) op hoog vuur. Zet vervolgens het vuur zachter en laat de boterham afbakken voor circa 2 a 3 minuten per zijde.
Serveer dit gerecht warm met eventueel nog wat extra suiker en/of kaneel. Ideaal voor het ontbijt of als lekker tussendoortje.
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

10 gedachten over “Middeleeuwse anti voedselverspillingstip voor oud brood”

 1. Pingback: 10 opmerkelijke dingen die je met bananenschillen kunt doen - hetkanWel.nl

 2. brood taart kan ook
  brood melk suiker eieren kaneel vanille suiker rozijnen beetje boter
  broodweken met melk daarna goed mengen de oven kan warm als koud geserveerd worden

 3. Wentelteefjes zijn heel populair bij ons thuis :-). Wij bewaren verder brood in de vriezer en halen er alleen de sneetjes uit die we nodig hebben. Mocht er toch wat overblijven dan kan je dat natuurlijk altijd aan de vogels geven!

 4. Mijn moeder maakte altijd 'brood-met-ei-door-elkaar' en nee, geen wentelteefjes: scheur 3 sneetjes brood in stukjes en gooi in dezelfde kom 2 eieren erbij. Scheutje (koffie)melk erover en prakken tot het een onsmakelijk uitziende brei wordt. Vervolgens wat boter in de pan en in circa 4 minuten per kant op middelhoog vuur, opbakken. Beetje zout erover en je hebt een heerlijke brood-pannenkoek!
  Zelf maak ik hem ook nog geregeld en dan vind ik het lekker om er nog stukje spek of kaas of wat overgebleven groentes bij door te doen!
  Heel simpel en heel lekker! Eet smakelijk!

 5. Ook lekker: broodpudding (met melk, rozijnen, andere vruchten, vanillesuiker, suiker, eieren, kaneel of koekkruiden, citroenrasp, verzin verder maar, in de oven en dan opeten met vanillevla. Of vegoburgers maken van oud brood met bouillon, havermout, gestampte noten, ei, kaas, kruiden naar wens. Hartige broodpudding met ei, kaas, rookkaas of spekjes voor de niet vego's, prei, wortel etc.

  1. Ik kom uit een groot gezin (11 kinderen plus m'n ouders) en daar aten wij regelmatig wentelteefjes.
   Ik maak dat nog we eens, zeker als er zo'n koude NoordOosten wind staat met een kop hete koffie of
   thee of chocolademelk (ook zelf gemaakt).
   Er werd zelden iets van eten weggegooid en ik doe dat ook zoveel mogelijk. Nou iedereen, proeer
   dit recept en je zult genieten.

Reacties zijn gesloten.