Middeleeuwse oplossing voor subsidieverslaving van natuur

Genieten van de natuur kan ook zonder subsidie. Foto: Suzette Pauwels, Flickr

“De Nederlandse natuur hoeft helemaal niet afhankelijk te zijn van subsidie en giften. De overheid kan in langlopende contracten de rechten van natuur- en landschapsgebieden overdragen aan coöperaties of verenigingen.” Dit meldt het dagblad Trouw vandaag. Volgens Gerben Smid en Tom Bade, beide directeur van kennisinstituut Triple E, kunnen we inspiratie halen uit de Middeleeuwen.
In de Middeleeuwen verkochten vorsten de rechten van een gebied aan leenheren. Deze gebieden werden “heerlijkheden” genoemd. In ruil voor zorg mochten de leenheren tol en pacht heffen. Smid en Bade willen een zelfde systeem voor natuurgebieden in Nederland. Een vereniging of coöperatie kan dan gedurende een jarenlange periode een gebied uitbaten en onderhouden met de inkomsten. Dat maakt natuurgebieden veel minder afhankelijk van subsidies en giften.
Bron: Trouw
Lees ook
Bezuinigingen op natuur leidt tot hondepoep en troep
Biozonnepaneel haalt inspiratie uit de natuur
Een schone onderbroek is van bamboe

Over de schrijver

5 reacties op “Middeleeuwse oplossing voor subsidieverslaving van natuur”

  1. In de middeleeuwen waren de rijken alleenheersers. De armen niet meer dan onbetaalde slaven.
    Willen we terug naar die situatie? Dat we voor een blokje om alleen kunnen kiezen als we het kunnen betalen??? Gezondheid is dan eindelijk te koop. Tragisch.

  2. Promoten jullie nu dat iedereen voortaan zou moeten gaan betalen als de ze natuur in willen in Nederland? Want daar komt dit idee volgens mij op neer. Zullen we dat maar niet doen…

Reacties zijn uitgeschakeld.