mieren
diy

DIY: 9 natuurlijke manieren om van mieren af te komen

De zomer is een welkom moment voor mieren om jouw huis te bezetten. Overal kom je ze dan tegen: in de woonkamer, in de keuken en een hele brutale mier zelfs in het toilet. Allemaal leuk en aardig: we willen geen mierenkolonie in huis. Met deze DIY tips, verzameld door de website Mother Nature Network, kom jij gemakkelijk van de beestjes af.

Mieren gaan er op uit om voedsel te verzamelen, zodat de kolonie gevoed kan worden. Ze laten bij deze speurtocht een geurig spoor achter, zodat ook andere mieren hun weg naar de voedingsbron kunnen vinden. Deze paden zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar voor het menselijk oog, maar zij vinden het met gemak. Het wegwassen van deze routes zal ze verwarren en het moeilijker maken om hun favoriete plekjes te vinden.
Schoonhouden
Als je mieren hebt, betekent dit niet per definitie dat je slecht schoonmaakt. Ze kunnen ook op zoek zijn naar water. Zeker als het droog is buiten en er geen waterbron in de buurt is, gaan ze binnen op zoek. Ze vinden het in kamerplanten, putten, huisdierbakjes en kopjes met een restje drinken. Toch is het verstandig om jouw huis zo schoon mogelijk te houden.
Zorg dat je gemorste vloeistoffen meteen schoonmaakt, laat geen kruimels achter en maak tafel, kookplaat en aanrecht regelmatig schoon. Houd droge voeding, zoals suiker, hagelslag en granen, in een luchtdichte verpakking. Vervang regelmatig de vuilniszak in de prullenbak en spoel de voedselverpakking af voor je het in de prullenbak gooit.
Azijn
Maak het aanrecht en eventuele andere oppervlakken goed schoon met dit zelfgemaakte azijnmengsel. Mieren houden niet van azijn en blijven sneller weg. Meng twee gelijke delen azijn en water en doe het mengsel in een sprayflacon.
Citroensap
Heb je ontdekt waar de kleine beestjes vandaan komen? Pers dan een paar citroenen uit en spuit regelmatig het citroensap op de plek.
Koffiedik
Strooi op het mierenpad of bij de deur koffiedik (zo uit het koffiefilter). Na één of twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het koffiedik vervolgens opvegen.
Kruiden en pepermunt
Er zijn diverse kruiden die je kunt gebruiken in de strijd tegen mieren. Strooi gemalen zwarte peper, hele kruidnagels, cayennepeper of salie bij het punt waar de mieren binnenkomen of over het mierenpad. Ook kaneel en pepermunt werken goed tegen mieren. Gebruik het vers of spuit essentiële olie met kaneel- of pepermuntgeur.
Komkommer
Waar je normaal geen afval wilt hebben op de plek waar je geen mieren wil, strooi je nu naar hartenlust met komkommerschillen.
Bron: Mother Nature Network

23 reacties op “DIY: 9 natuurlijke manieren om van mieren af te komen”

 1. Goede tips
  hier nog eentje: met krijt de deur (of de plek waar de mierenvriendjes binnenkomen) aftekenen. Ik had het met stoepkrijt gedaan en het werkte!
  Scheelt wel dat mijn achterdeur een afdak en dus niet nat wordt.
  Succes

 2. Maïzena, doe ik al jaren werkt zo. Mieren vinden het heerlijk eten het op en nemen het mee naar het nest maar ze kunnen het niet verteren dus zullen ze met een vol buikje vredig inslapen geen gif dus. Ook een natuurlijke manier van het doden van maden in je groen kliko is klimop oftewel Hedra. Is je kliko schoon en leeg doe ik er een afbreekbare zak in (Action) en ik gooi een aantal takjes Hedra in de kliko. Stopt dat de vliegen Nee komen er eitjes in de kliko Ja houdt het de larven uit je kliko Ja en Nee Ja ze komen uit maar dan….. als ze knabbelen aan de Hedra….. doei doei maden…. Fijn voorjaar en laat het mooie weer nu maar komen….

 3. De looppaden en ingangen van mieren nesten rijkelijk bestrooien met bakpoeder. Vinden ze lekker, nemen ze mee het nest in, na een dagje snoepen zet het uit en sterven in hun nest.
  Milieu-en kindvriendelijk.

 4. Pingback: 'Kunstenaar' giet gesmolten aluminium in mierennest (video) » hetkanWel.nl

 5. Weet iemand of dit soort dingen ook helpen tegen zilvervisjes of papiervisjes?
  Onze flat krioelt ermee dus ik kan ze hoogstens ontmoedigen mijn appartement in te komen 😛

  1. Ik heb weleens gelezen dat je kokend heet water in een mierennest kunt gieten, dat overleven de mieren niet. Ook een optie is dat je een oude plantenbak pakt, deze vult met zand en op de kop op jouw plantenbak met het mierennest zet. Het schijnt dat het mierennest zich dan verplaatst naar die andere pot, deze gooi je daarna weg. Of het echt werkt weet ik niet, anders gewoon maar mieren bestrijden.

Reacties zijn uitgeschakeld.