De keuzes die je moet maken bij duurzaam beleggen

Afgelopen week heb ik mijn eerste aandelen gekocht. Of beter gezegd: heb ik mijn eerste aandelen laten kopen door beleggers van het duurzame fonds waarin ik heb geïnvesteerd. Wie duurzaam wil beleggen moet over een heleboel zaken goed nadenken. Daarom doe ik hier verslag van mijn eerste ervaringen als duurzaam belegger. Voor welke keuzes kom je te staan?

De populariteit van beleggen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Nu de crisis voorbij is durven mensen weer wat risico’s met hun spaargeld te nemen. Omdat ik wat spaargeld op de bank had staan waar ik niets mee doe, besloot ik ook in het duurzame beleggen te stappen. Het idee dat ik zo bedrijven steun die hun best doen om duurzaam te handelen sprak mij aan. Bovendien stond mijn geld anders toch maar ongebruikt op de bank.

Ruime keus

Hoe begin je aan duurzaam beleggen? Het belangrijkste is natuurlijk dat je een fonds kiest waarin je wilt gaan beleggen. Aangenomen dat je niet zelf professioneel belegger bent en je aandelen kunt kiezen, moet je een fonds kiezen dat jouw geld beheert en daarmee probeert zo slim mogelijk aandelen of obligaties te kopen. Ook voor duurzaam beleggen nemen de opties steeds meer toe. Enerzijds is dat fijn, anderzijds wordt het steeds moeilijker om te bepalen welke fondsen nu écht duurzaam zijn en welke niet echt. Veel beleggingsmaatschappijen en banken bieden duurzame fondsen aan, waar je soms naar moet vragen. Als je belegt bij ASN Bank of Triodos kun je alleen maar kiezen uit duurzame opties.
Bij het kiezen van een fonds is het belangrijk na te denken over wat je belangrijk vindt. Moet het fonds alleen investeren in bedrijven die echt volledig duurzaam handelen? Of vind je ethische arbeidsvoorwaarden belangrijker? In dit artikel in Het Financieele Dagblad wordt duidelijk dat niet ieder duurzaam fonds even goed en transparant met de regels omspringt. Zo hanteren de duurzame fondsen van Rabobank en ABN Amro een ‘best-in-class’-benadering: ze investeren alleen in de bedrijven die binnen hun sector het duurzaamst zijn. Daarbij blijft het echter onduidelijk hoe duurzaam deze sectoren zélf zijn. Deze fondsen vallen voor mij daardoor af.

Gezakt voor de test

Uiteindelijk kies ik voor een fonds van ASN Bank. Deze garandeert, net als Triodos, dat er geen geld naar de fossiele industrie gaat. Bovendien is ASN bijzonder transparant over waar mijn geld in wordt geïnvesteerd. Op haar website publiceert de bank een lijst met bedrijven die getoetst zijn op duurzaamheid en verantwoordelijkheid. ASN investeert alleen in deze bedrijven. Tot slot komt ASN positief uit online vergelijkers zoals de eerlijke bankenwijzer en Morningstar.
Wie gaat beleggen, moet weten waar hij of zij aan begint. Dat gegeven wordt nog eens extra benadrukt bij het aangaan van een beleggingsrekening. ASN onderwerpt me bij het openen van de rekening aan een korte test van vijf vragen, die mijn kennis van en ervaring met beleggen moeten testen. Het resultaat: negatief. ASN raadt me om die reden af om te beginnen met beleggen. Dat is geen onzinnige waarschuwing. Wie begint met beleggen, moet goed beseffen dat er een kans bestaat dat je gekochte aandelen in waarde dalen, en je dus geld verliest. Ga dus nooit beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Lange adem

Ik besluit tegen de waarschuwingen in toch een rekening te openen en stort wat spaargeld in één van ASN’s duurzame mixfondsen. Deze investeren in een mix van duurzame aandelen en obligaties. Fijn is dat er verschillende smaken zijn: defensieve mixfondsen voor mensen die niet van risico houden en weinig winst hoeven te maken, en offensieve mixfondsen voor avonturiers die best wat geld op het spel zetten voor groot fortuin.
Dan breekt het wachten aan. Hoe ontwikkelt mijn fonds zich? Wel: niet goed. Net op de dag dat ik mijn eerste aandelen heb gekocht, gaat de beurs wereldwijd hard onderuit. Ook mijn duurzame fondsen zijn hiervan de pineut en ik verlies in een paar dagen een paar procent van mijn ingelegde geld. Jammer, maar ik houd me voor dat dit er nu eenmaal bij hoort. En bovendien: beleggen is een zaak van de lange adem, zeker op het gebied van duurzaamheid. Uiteindelijk zal het beter gaan, denk ik maar, dus ik ga mijn aandelen nog zeker niet verkopen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Over de schrijver

1 gedachte over “De keuzes die je moet maken bij duurzaam beleggen”

  1. Interessant om hier wat over te lezen! Heb zelf helaas niet echt spaargeld om te beleggen, maar misschien over een paar jaar… 🙂 Overweeg wel om over te stappen van ING naar Triodos (een van mijn groene voornemens van dit jaar), maar daarmee wacht ik even tot alle gedoe van verhuizen een beetje achter de rug is.

Reacties zijn gesloten.