Stelling: de milieubeweging is hopeloos achterhaald

Rondetafelgesprek over de milieubeweging
Rondetafelgesprek over de milieubeweging
De milieubeweging vind ik zeer achterhaald. Ze is in de greep gekomen van pseudowetenschap.’ Zo opent het Rondetafelgesprek dat opinietijdschrift The Optimist (voorheen Ode) vrijdag hield naar aanleiding van een spraakmakend artikel over ecomodernisme, dat wordt omschreven als ‘de nieuwe milieubeweging’.

De kritiek werd geuit door Maarten Keulemans, chef wetenschap bij de Volkskrant en auteur van Exit mundi: Het einde der tijden. Deze week verschijnt op de website van The Optimist iedere dag een uitwerking van een stelling die is besproken.

Andere tafelgenoten zijn Daan Bleichrodt, projectleider bij Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN); Jan Juffermans, lid van Werkgroep Voetafdruk Nederland en auteur van Mijn hemel! Wat gebeurt er op Aarde?; en Anne Walraven, initiatiefnemer van Future Fuel en mede-oprichter van de Duurzame Jonge 100.

Het gesprek behandelde vraagstukken als de wenselijkheid van een modern leven voor 9 miljard mensen en de vraag of ecomodernisten misschien te optimistisch zijn over technologie en vooruitgang.

Lees hier het verslag van de eerste stelling: ‘De milieubeweging is hopeloos achterhaald’.

Over de schrijver