Milieudefensie gaat burgers leren zich te verzetten tegen gasboringen

Gisteren stemde de Tweede Kamer in met een motie die de omstreden gasboringen op Terschelling voorlopig op de lange baan schuift. Ook nam de Kamer een amendement op de Mijnbouwwet aan dat het mogelijk maakt in het vervolg nieuwe olie- en gasboringen af te wijzen vanwege nadelige gevolgen voor milieu, veiligheid en volksgezondheid. De Tweede Kamer neemt daarmee flink stelling tegen het huidige beleid van Minister Kamp. Joop.nl meldde daarom dat Kamp in de knoei zit door “opeenvolgende nederlagen”.

Milieu-organisaties zijn verheugd over de acties van de Tweede Kamer. Milieudefensie meldde in een persbericht dat ze blij zijn dat de “de Tweede Kamer energieminister Kamp dwingt om milieuargumenten vóór economisch gewin te laten gaan.” Milieudefensie ruikt zijn kans en wil de acties tegen gasboringen verder intensiveren.

Lees ook: De grote gevaren van schaliegas

Ike Teuling, campaigner Energie bij Milieudefensie: “Gasboringen worden steeds omstredener. Terecht want het boren naar olie- en gas is niet meer van deze tijd. Wij ondersteunen burgers in het hele land bij protest tegen winning van fossiele brandstoffen en het geven van tegengas. Van schaliegas in Boxtel en de Noordoostpolder, tot gaswinning op Terschelling, in Haastrecht, Woerden en Groningen.”

Lees ook: Bram Leijten (Zelfstroom): “We kunnen nagenoeg zonder aardgas”

Vanaf juni zal Milieudefensie trainingen organiseren voor actievoerders te beginnen in het noorden van het land. De milieu-organisatie wil vooral aandacht geven aan  het creëren van een krachtig tegengeluid tegen de boorbedrijven en politieke strategie.

In de laatste week van juni zal de Kamer bespreken of de gaswinning in Groningen verder omlaag kan. Eind dit jaar komt het kabinet naar verwachting met de Energievisie 2015, waarin uiteengezet wordt wat de komende jaren de energiestrategie van Nederland zal worden.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020