Actie voor oerwoudvrije Magnum levert in korte tijd 12.500 petities op

Kleine Hoefprint, Oerwoudvrij IjsHet roomijs dat we in Nederland eten mag heel lekker zijn, echt duurzaam is het niet. De koeien die de melk leveren, eten soja die helemaal uit Zuid-Amerika komt. Daarvoor wordt grootschalig oerwoud gekapt en worden boeren van hun land verdreven. Milieudefensie is onlangs hier tegen een actie gestart. De organisatie roept Unilever, de grootste ijsmaker ter wereld, om de bekende Magnums te maken van ijs van koeien die regionaal verbouwd voer eten: oerwoudvrij ijs.
Wij vroegen Hugo Hooijer, woordvoerder van Milieudefensie of de actie op stoom is. Bovendien stelden wij een aantal vragen die bij de fans van onze hetkanWel pagina op facebook naar boven kwamen.
Heb jij al je handtekening gezet voor oerwoudvrij ijs? Neem even een minuutje de tijd en teken de petitie hier.
Hoe gaat het nu met de actie? Op hoeveel petities hopen jullie?
“Het gaat heel erg goed. We waren van tevoren bang dat het onderwerp te moeilijk zou zijn. De teller van de petitie staat nu op ruim 12.500, en we hebben nog bijna een maand te gaan. Oerwoudvrij ijs is een ingewikkeld verhaal, het gaat niet over zielige panda’s. Maar blijkbaar valt dat mee. We hopen dat we de 20.000 nog aan zullen tikken.”
Een van onze facebook fans vroeg: Op Magnums staat dat Unilever meedoet aan de “Rainforest Alliance”. Dan is het toch goed voor het regenwoud?
“Dat Rainforest Alliance logo slaat op het chocolade omhulsel van de Magnums en heeft niets te maken met de soja in de veevoer, waar onze campagne over gaat.”
Over welk deel van het ijsje gaat jullie actie dan?
“Onze actie gaat over de melk waar het roomijs van gemaakt wordt. Soja is rijk aan eiwitten. Het wordt gevoerd aan koeien, zodat ze lekker veel melk gaan geven. Veel mensen denken dat koeien in Nederland alleen maar gras eten, maar ze krijgen ook krachtvoer. Soja is daarin een belangrijk onderdeel.”
Hugo Hooijer legt uit dat onze consumptie van soja uit Zuid-Amerika groeit. “We consumeren met z’n allen steeds meer zuivel, eieren en vlees.” Om deze uitdijende veestapel van voedsel te voorzien, worden nieuwe sojaplantages gestart. Regenwoud moet hiervoor wijken, kleine boeren moeten van hun land af, en de hoeveelheid pesticide die gebruikt wordt neemt toe. Hooijer: “Mensen die daar wonen hebben niks aan soja. Ze raken zelfs hun voedselzekerheid kwijt.”
Een andere facebook fan vroeg zich af waarom jullie deze actie via de consument spelen. Waarom spreken jullie Unilever zelf niet aan?
“Daar zou ik een kleine nuance in willen brengen. Als we het echt via de consument zouden spelen, zouden we een anti-koopactie beginnen: ‘Koop geen magnums, want die zijn slecht.’ We spreken mensen vooral aan als burger. Daarom vragen we mensen om een petitie te tekenen.”
“We kunnen als Milieudefensie van alles vinden. Maar je legt meer gewicht in de schaal als er mensen meedoen. Dan ziet Unilever dat veel mensen dit belangrijk vinden.”
Gaan jullie nog in gesprek met Unilever?
“Ja, Unilever is bij ons op gesprek geweest. Ze waren niet zo blij met onze actie; het bedrijf vindt zelf dat ze genoeg doen om hun productie te verduurzamen. Maar Unilever heeft een grote vinger in de soja-pap, en daar hebben wij ze op aangesproken. Voor Magnums worden elk jaar miljoenen liters melk gebruikt waar miljoenen kilo’s soja voor nodig zijn.”
“Wij hebben voorgesteld: ‘Probeer nou eens om meer van jullie producten te maken met veevoer dat uit Europa komt.’ Want daar heb je niet al die problemen die je in Zuid-Amerika ziet. Het zou ook veel duurzamer zijn, omdat het veevoer dan niet over de halve wereld gesleept hoeft te worden.”
Gaan jullie zelf oerwoudvrij ijs maken?
“Dat… poeh, de vraag is natuurlijk aan Unilever om dat te doen, daar hebben we deze actie om opgestart. Maar als er andere ijsfabrikanten komen die daar mee aan de slag willen, dan verwelkomen we dat ook. Zelf voedselproducent worden, dat is niet ‘waartoe wij hier op aarde zijn’. We spelen als waakhond een belangrijke rol om mensen te mobiliseren om duurzame oplossingen te realiseren.”
Lees hier meer over de actie van Milieudefensie
Ben jij ook overtuigd dat oerwoudvrij ijs een goed idee is? Teken de petitie hier

Over de schrijver