Milieudefensie pleit voor afschaffing kilometervergoeding

Rob Tiggelman, Flickr.com
Rob Tiggelman, Flickr.com

De kilometervergoeding ligt onder vuur. In het Catshuis wordt op het moment gesproken over het inperken van de belastingvrije 19 cent per kilometer die werkgevers aan hun werknemers mogen geven. Milieudefensie is in ieder geval voor. Volgens Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie is de kilometervergoeding een filesubsidie die het woon-werkverkeer stimuleert. Wat hem betreft wordt de kilometervergoeding helemaal afgeschaft.

Inperking of afschaffing
Volgens bronnen zou in het Catshuis gesproken worden over een verlaging van de belastingvrije vergoeding. Als de drempel van 19 naar 14 cent gaat, dan zou dat 500 miljoen euro opleveren. Milieudefensie heeft liever dat de kilometervergoeding wordt afgeschaft, zodat bedrijven extra gemotiveerd raken om medewerkers thuis te laten werken. Dit moet het fileprobleem en de CO2-uitstoot van auto’s terugdringen.
Koopkracht
Of de overheid daadwerkelijk overgaat op het afschaffen van de vergoeding, valt te bezien. Voor veel Nederlanders maakt de kilometervergoeding een belangrijk deel uit van het salaris. Bovendien biedt niet elk bedrijf de mogelijkheid tot thuiswerken aan. Gezien de huidige economische situatie is het goed mogelijk dat afschaffing of inperking van de kilometervergoeding doorberekend wordt aan werknemers, met een verminderde koopkracht als gevolg. Vakcentrale MHP en FNV maken zich hier zorgen over; zij pleitten juist deze week nog voor een verhoging van de kilometervergoeding met vijf cent, vanwege de sterk toegenomen brandstofprijzen. In de afgelopen zes jaar zijn de brandstofprijzen met gemiddeld vijftig tot zestig cent gestegen, terwijl de kilometervergoeding gelijk is gebleven. Hierdoor legt de gemiddelde werknemer jaarlijks netto €350 bij uit eigen zak.
Alternatieven
Hoewel het belangrijk is dat het autoverkeer in Nederland teruggedrongen wordt, zal het inperken of afschaffen van de kilometervergoeding op veel weerstand stuiten. Daarom is het ook zinvol om naar alternatieven te kijken, zoals het stimuleren van elektrisch rijden, carpoolen en het gebruik van het openbaar vervoer.
Bron: Milieudefensie, BNR
Lees ook:
Friezen krijgen gratis elektrische Twitter-auto
Nieuwe stoeptegel zuigt luchtverontreiniging op
KitchenHugs: de webshop waar zelfs boterhamzakjes duurzaam zijn

4 reacties op “Milieudefensie pleit voor afschaffing kilometervergoeding”

  1. @Emmy, het gaat hier om woon-werk verkeer, dus wat anders verzinnen
    @Ruud Snoek, "gemaakte kosten" met fiets en zelfs met bus, of trein zijn die kosten lager.
    Kosten vergoeden: dus hoe groter de auto hoe hoger de vergoeding?
    Die 2 miljard kan nuttiger besteed worden en als mensen dan dichter bij hun werk wonen wordt het ook minder druk, spaart nog meer geld!

  2. De kilometervergoeding is een vergoeding voor gemaakte kosten, dat hoort gewoon vergoed te worden. Mee eens dat we wellicht wat minder zouden kunne rijden, maar op deze manier jaag je mensen richting leaseauto of bedrijfsauto en dan worden er in eens veeeeel meer kilometers gemaakt.

  3. Ik werk bij een pakket dienst waar ik per pakket en per km word betaald ,denken zij nu echt dat mijn auto op water rijd? De vergoeding is al niet hoog en deze dan nog afschaffen waar zijn jullie toch mee bezig en wat is het volgende dat zij verzinnen.

Reacties zijn uitgeschakeld.