Milieuminister vecht tegen ecologisch begrotingstekort van 35%

De verkiezingen worden gedomineerd door het “Begrotingstekort”. Iedereen bedoelt dan het financiële begrotingstekort dat niet meer dan 3% mag zijn, maar niemand heeft het over het ecologische begrotingstekort dat maar liefst 35% bedraagt. Niemand? Ja, toch wel: @Milieuminister twittert er stevig op los om de Groene Economie dichterbij te brengen. Wie is die @milieuminister en hoe wil hij scoren met duurzaamheid in tijden van crisis?
Hoe word je Milieuminister?
Dat is eigenlijk heel simpel. Nadat er in 2002 was besloten dat er geen nieuwe Milieuminister kwam, maar slechts een staatssecretaris, heb ik mijzelf aangeboden als Milieuminister. (Dat zie je in dit filmpje, red.) Immers, een belangrijke post als Minister van Milieu mag niet verdwijnen uit het kabinet.
Waarom wilde je Milieuminister worden?
Ik strijd al jaren voor een groenere planeet. Hoe we nu met de aarde omgaan, kan gewoon niet goed gaan. We plegen roofbouw. Voor onze levensstijl heb je anderhalve planeet nodig! Daarin wil ik verandering brengen. Den Haag moet niet alleen bezig zijn met de aankomende vier jaar, of hoe lang de komende kabinetsperiode zal zijn, maar ook met de toekomst op langere termijn.
Het is crisis: links wil de lasten van de malaise eerlijk verdelen en rechts wil de schatkist op orde brengen om lasten niet door te schuiven naar een volgende generatie. Hoe krijg je duurzaamheid op de agenda temidden van deze twee heldere verhalen?
De crisis biedt ons juist een kans om te breken met traditionele denkpatronen. We moeten vol inzetten op het verduurzamen van onze economie. Door in zon- en windenergie te investeren kan Nederland een hele nieuwe sector opbouwen. In Duitsland werken bijvoorbeeld al meer dan 300.000 mensen in de schone-energiesector. Ook investeren in hergebruik van materialen en in isolatie van huizen levert veel op. Naast een besparing op kosten betekent het ook nieuwe banen in de bouwsector, die het nu erg zwaar heeft. In Nederland zijn al veel innovatieve start-ups. Ondernemers willen wel, nu de overheid nog.
We kunnen verduurzaming nog meer stimuleren door vervuilers te laten betalen via belasting op kolen. De korting die grootverbruikers nu krijgen op energiebelasting bouwen we dan geleidelijk af. Deze inkomsten kunnen nieuwe banen scheppen en de vervuilende industrie krijgt een grotere prikkel om energie te besparen.
Met wie zou de Milieuminister graag in een kabinet willen zitten?
Met elke partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en vol wil inzetten op het verduurzamen van onze economie
Wat wil de Milieuminister absoluut bereiken in een nieuw kabinet? En op welke punten is hij bereid tot een compromis?
Verduurzaming van de economie heeft mijn hoogste prioriteit. Dat betekent kolen- en kerncentrales zo snel mogelijk sluiten en veel investeren in energiebesparing en schone energie. Ik wil me hard maken voor de invoering van het principe ‘de vervuiler betaalt’. En natuurlijk wil ik me inzetten voor een verduurzaming van onze landbouw en het leegvissen van onze Noordzee een halt toeroepen.
Een compromis? Ik denk dat de aarde en de volgende generaties al lang genoeg hebben ingeleverd. Er is geen tijd voor compromissen, we moeten hier 100 procent voor gaan.
Lees ook:
2012 – het jaar dat zonne-energie doorbreekt
Op Klimaatkeuze gaan politieke partijen met de billen bloot
Zwarte toekomst kolencentrales in Nederland

Over de schrijver