Milieuvriendelijk barbecuen: zeven tips

Milieuvriendelijk barbecuen
Het is weer barbecueweer! Een zomerse dag en uit alle schuurtjes en hokjes komen weer bakplaten en rekken in alle vormen en maten. In alle tuintjes gaat de uitvergrote braadpan weer aan.

BBQ-en is natuurlijk gezellig, maar met deze zeven tips van milieucentraal.nl en oneworld.nl wordt het ook nog milieuvriendelijk, want… milieubewust bakken en braden is best mogelijk. En niet eens zo lastig als je denkt.

1.  Koop een barbecue die zo groot (of juist klein) is als bij je past. Je hebt geen scottelbraai van een meter nodig met twee personen. Voor feestjes kan je altijd nog een enorme braai huren bij je slager.

2. Broeikasgassen en fijn stof zijn snel veroorzaakt. En er is geen extra goede brandstof, behalve diegene die zuinig gebruikt wordt.

3. Minder vlees en wat meer groenten, fruit en brood doen wonderen. Ook goed voor de inwendige mens. En… alles kan biologisch, ook die hamburger of speklap die moet sissen.

4. Houd rekening met seizoensgroenten. Met deze handige tool zie je precies welke groenten er nu worden geoogst.

5. Wijn, bier en sap zijn ook biologisch verkrijgbaar. Ze zijn heerlijk!

6. Koop je altijd plastic borden? Of weggooibestek? Met zijn allen de afwas doen is echt heel gezellig! En een stuk milieuvriendelijker.

7. Denk aan je buren. Zij vinden rook niet altijd leuk. Laat ook spullen niet heel lang buiten de koelkast, het is niet goed voor jou en je medebarbecuers.

 

Over de schrijver

8 reacties op “Milieuvriendelijk barbecuen: zeven tips”

 1. petra Jul 29th, 2009 at 14:20 uur In principe n prima stuk hoor, hier en daar wat overdreven en hier en daar niet ver genoeg. Maar eet met zijn allen nou ns niet zo achterlijk veel vlees !!! Vegetarisch is nog veel beter dan biologisch

  ff reactie hierop hoor.
  vind het helemaal niet erg dat je vegetarier bent maar laat een ander die graag zijn stukje vlees lust gewoon in zijn waarde.

  over dat milleubewuster bezig zijn als ik de bbq gebruik en goed gebruik vind ik dat ik daar erg milleubewust mee bezig ben. ik bedoel allen maar mijn gas komt uit de aarde ik verbrand het en het komt terug in de lucht en vanuit de lucht weer in de natuur mooi toch.

  als ik kool gebruik precies het zelfde het is van de aarde we gebruiken het en geven het terug in de vorm van as an goed gemengd met andere stoffen is het weer voedzaam voor de aarde dus waar gaat dit over.

  groetjes michel

 2. @marvin: ‘gezeik’ is meestal de reactie die mensen geven als ze zich aangesproken voelen. Met de fiets boodschappen doen is top! Nergens staat dat je niet kan bbq-en, er staat alleen hoe je het zo kan doen dat de wereld er een klein beetje mooier (en bewuster) van wordt. Eet smakelijk 🙂

 3. @Isis: ben jij hetkanwel of hetkanniet? als je mensen niet zover krijgt (en zie mijn vorige reactie – niet wil krijgen…) moet je in ieder geval kijken hoe het beter kan dan het nu is. Je lijkt de SP wel… standpunten die naar zo’n uiterste klappen dat ze in ieder geval onuitvoerbaar zijn. Mooier maken kan wel, namelijk door mensen bewust te maken van de consequenties. Hetkanwel.

 4. @petra: dat ben ik niet geheel met je eens. als we met zijn allen ineens vegetarisch gaan eten, gaan we volop aan de soja en dat verbouwen is ook niet echt goed voor het wereldklimaat. Je moet namelijk voor het verbouwen van soja een heleboel land hebben en soja groeit graag in tropische klimaten. Oftewel: regenbossen gaan er aan ten onder.

 5. In principe n prima stuk hoor, hier en daar wat overdreven en hier en daar niet ver genoeg. Maar eet met zijn allen nou ns niet zo achterlijk veel vlees !!! Vegetarisch is nog veel beter dan biologisch.

 6. ‘Zo barbecue je de wereld mooier’ slaat echt nergens op. Door een hele lading vlees te eten van dieren die hoogstwaarschijnlijk een k*tleven hebben gehad en veel te vroeg zijn afgemaakt, maak je de wereld niet mooier.

 7. wat een gezeik bbq hoor er bij hoe je het doet moet je zelf weten hier een goeie tip ga gewoon met de fiets naar de winkel op bbq spullen te halen dan bespaar je benzine het mileu en geld maar bbq moet bbq blijven!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020