Miljoenen TV’s vanavond even op zwart

Espensorvik
Foto: Espensorvik, Flickr

Voor het eerst in de Nederlandse reclamegeschiedenis zullen tv-kijkers tijdens het Sterreclame-blok voor de laatste aflevering van de natuurserie ‘Africa’ op Nederland 1, 30 seconden een zwart beeld te zien krijgen. De 30 seconden zijn geen storing, maar een bewuste actie van Ton Schröer van Tons Mosterd en Heerlijkheden uit Zierikzee. Hij was de hoogste bieder tijdens de veiling van Serious Request 2012 en kocht een televisiecommercial. Voor 20.001 euro bemachtigde hij de 30 seconden reclametijd. Op deze manier probeert Schröer aandacht te vragen voor de ‘energieverslindende manier’ waarop we met de aarde bezig zijn.
De halve minuut zwart beeld zorgt volgens Schröer voor een ‘enorme energiebesparing, misschien wel 500.000 watt.’ Schröer: “Bovendien hebben we ook al heel veel energie bespaard op het maken van de commercial. Geen lampen, camera’s en dat soort dingen.”
Bron: AD.nl

Over de schrijver

6 gedachten over “Miljoenen TV’s vanavond even op zwart”

  1. Juist, Chris. Iemand die bereid is 20 duizend euro voor een goed doel neer te leggen, en daarmee investeert in een reclamespot om aandacht te vragen voor een zaak die ons allen raakt, verdient iets meer krediet wat mij betreft.
    Wanneer hebben jullie voor het laatst 20 duizend euro in een betere wereld geïnvesteerd?

  2. Besparing wordt uitgedrukt in KWh. Daar is hier totaal geen sprake van. Het gaat bovendien om 30 seconden. Sjonge. Met 500 KW kun je net een stevige tram laten rijden. De vrachtwaggels met tomaten uit Spanje die nu in Noord-Frankrijk staan besparen veel meer.

  3. Zo hé, 500.000 Watt besparing!!! Dat klinkt mooi, maar dat klopt van geen kant. Bedoelt hij 500.000 Wh, dan is dat slecht 500 kWh, een besparing in geld uitgedrukt van slechts 500*0,23= 115 euro. Bedoelt hij echt 500.000 Watt, dan is het slechts 500 kW gedurende een halve minuut, dus 4,16 kWh = 0,95 euro. Bedoelt hij echter 500.000 kWh, dan is het een besparing van 115.000 euro, wat tot gevolg zou kunnen hebben dat allerlei groene organisaties voor 20.001 euro reclames op gaan kopen en zo voor 115.000 euro energie besparen. Echt een gevalletje kanniewaarzijn. Beetje kritisch blijven hoor!

    1. Ik weet niet wat voor tv jij hebt? maar mijn samsung lcd tv heeft toch echt dynamische achtergrond verlichting. Als het beeld zwart is verbruikt hij veel minder stroom dan wanneer het beeld wit is.

Reacties zijn gesloten.