De tiny houses van Mill Home

Afbeelding: Mill Home (Single)
Mill Home bouwt Smart Tiny Houses op maat met alles er op en er aan: van een compacte keuken tot een slimme lounge, van een slaapvide tot een dak met zonnepanelen (Duo). Er zijn verschillende varianten. Zo is er bijvoorbeeld een huisje voor twee individuele bewoners waar de keuken en de badkamer gedeeld worden. We vroegen initiatiefnemer Auke de Vor naar deze kleine huisjes.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb Bouwkunde (HBO) en Architectuur (MA) gestudeerd en ben sindsdien als freelance ontwerper, marketeer en ondernemer bezig met nieuwe woonconcepten. De laatste jaren richt ik me vooral op tiny houses.
Hoe ben je op op het idee gekomen voor Mill Home?
Ik droom al jaren van een klein verplaatsbaar huisje waar ik samen met mijn vriendin kan wonen. Het idee kwam voort uit een verlangen naar een compacter leven. Ik vind het niet aantrekkelijk om veertig uur in de week te werken om de hypotheek te kunnen betalen, waardoor er vervolgens weinig tijd over blijft voor leven en vrijheid.
Iemand vertelde mij ooit dat er twee manieren zijn van (financiële) groei: meer verdienen of minder uitgeven. Het klinkt misschien simpel maar minder uitgeven is in Nederland niet zo gemakkelijk. Veel mensen wachten al jaren op een sociale huurwoning of werken hard om toch een hypotheek te kunnen krijgen.
Kleiner wonen is volgens mij een goed alternatief omdat je simpelweg minder uitgeeft aan je huis, energiekosten, onderhoud, etc. Het leek mij een leuk avontuur een tiny house te ontwikkelen dat slim, betaalbaar en comfortabel is.
Hoe ben je vervolgens begonnen?
In die tijd kwam ik Gerard Dijkstra tegen en samen zijn we dit plan gaan ontwikkelen en uitwerken. In deze zoektocht zochten we naar een slimme manier van bouwen. De traditionele manier kost nog vaak veel bouwtijd, afval, faalkosten en dus geld.
We kwamen uit bij Rob Besemer, directeur van Mill Panel. Mill Panel maakt al meer dan 15 jaar hoogwaardige deurpanelen in hun fabriek in Mill. Samen met Rob hebben we Mill Home opgericht en bouwen we Smart Tiny Houses aan de hand van een modulair bouwsysteem en hoogwaardige sandwichpanelen. Het leuke hiervan is dat je zelf je eigen tiny house kan samenstellen en de voordelen van fabrieksmatig bouwen behoudt.

Afbeelding: Mill Home (Single)
Afbeelding: Mill Home (Single)

Jullie eerste tiny houses zijn af. Van welke materialen zijn ze gebouwd en wat zit er allemaal in?
Er zijn er twee af en we zijn bezig met de derde. We leveren de tiny houses op met een comfortabele badkamer met douche, toilet, keuken en technische ruimte. Vanwege de hoogte is er genoeg ruimte voor een (slaap)vide die op de begane grond ruimte bespaart. De hoogte en de ramen zorgen voor een ruimtelijk gevoel en het hout voor een warme, natuurlijke sfeer.
Zowel de vloeren, wanden en het dak bestaan uit sandwichpanelen gemaakt door Mill Panel. Sandwichpanelen zijn een combinatie van verschillende plaatmaterialen elk met hun unieke eigenschappen. De buitenplaten van het sandwichpaneel hebben een kern van aluminium waardoor het geheel dampdicht is. De kern van het paneel bestaat uit XPS schuim wat de beste compromis is tussen drukvastheid, isolatie en duurzaamheid. Het randhout is een samenstelling van hout- en kurklagen wat een minimum aan koudebrug vorming geeft. De Tricoya® buitenplating zorgt voor een onderhoudsvrije buitenkant.
De sandwichpanelen worden hoogwaardig gekoppeld tot een perfecte wand doordat we gebruik maken van moderne CNC technieken die de panelen als puzzelstukjes in elkaar laten vallen. Hierdoor kunnen we met hoge precisie, kwaliteit en snelheid bouwen.

Stel dat ik wel graag een Mill Home zou willen. Hoe ziet het traject er dan uit?

We hebben een aantal modellen ontwikkeld gebaseerd op de lifestyle van bepaalde doelgroepen. Zo hebben we de Single, de Starter, de Duo (twee aparte units in één), de zorgwoning (mantelzorg) en de recreatiewoning. Daarnaast geloven we erg in het feit dat je als bewoner het beste weet hoe je huis eruit moet komen te zien. Je kan dus ook aan de hand van ons bouwsysteem je eigen Tiny House samen stellen en plattegrond ontwerpen.
Dit systeem is gebaseerd op onze fabrieksmaten en de maximale maten van een vrachtwagen. Is je ontwerp klaar dan willen we je graag helpen dit te optimaliseren en kan het worden geproduceerd in onze fabriek. We leveren kant-en-klare tiny houses die zelfs helemaal zelfvoorzienend zijn, maar ook gewoon casco’s zodat je zelf je eigen interieur tot op de millimeter kan bepalen.
Wat voor dromen hebben jullie voor Mill Home?
We hopen veel mensen blij te maken met onze tiny houses. We denken namelijk echt dat veel mensen belang hebben bij een tiny house. Zo hebben we al veel gesprekken gevoerd over het tekort aan woonruimte voor statushouders. We denken dat tiny houses de ultieme oplossing zijn, o.a. vanwege de mobiliteit. Onze Duo is speciaal ontwikkeld voor deze doelgroep en kan snel ingezet worden. Daarnaast blijven we ons ontwikkelen in het maken van nieuwe modellen en zijn we bezig met een tiny house op wielen.
Wil je meer weten over Mill Home? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Mill Home.
Afbeelding: Mill Home (Duo)

Over de schrijver

2 gedachten over “De tiny houses van Mill Home”

  1. Tiny houses werken goed, tot je een kind krijgt… Als je financiëel slim wil zijn, werk dan aan assets; bezittingen die geld opleveren (aandelen, verhuurwoning, eigen bedrijf).

Reacties zijn gesloten.