Millenniumdoel schoon drinkwater is gehaald!

Tizi TittiZes miljard mensen op de wereld hebben toegang tot schoon drinkwater, en daarmee is een van de acht milleniumdoelen bereikt. Dat is ruim op tijd, want de doelen hoeven pas in 2015 gehaald te zijn. UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) melden dit in het rapport ‘Progress on Drinking Water and Sanitation 2012’, dat afgelopen week verscheen.
Twaalf jaar geleden hebben 189 regeringsleiders getekend voor het helpen realiseren van acht millenium doelstellingen, bedoeld om armoede in de wereld terug te dringen. Een van deze doelen was om het aantal mensen dat wereldwijd geen toegang heeft tot schoon drinkwater, te halveren en dat is nu al gelukt. Wanneer we zo door gaan heeft met het aflopen van de doelstelling zelfs zo’n 92% van de mensen toegang tot schoon drinkwater.
“En dat is goed nieuws, vooral voor kinderen.” zegt Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal. “Elke dag overlijden meer dan 3.000 kinderen aan de gevolgen van ziektes als diarree. Dat dit doel is bereikt, zal op termijn een daling in de kindersterfte opleveren.”
Het feit dat dit doel is bereikt, vormt bovendien een bevestiging dat de milleniumdoelen niet irreëel zijn, maar haalbare instrumenten om armoede in de wereld te verbeteren.
Een kanttekening is wel dat nog steeds 10% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater, en dat miljarden mensen het moeten stellen zonder sanitaire voorzieningen. De deadline voor het Millenniumdoel dat hiervoor in het leven is geroepen is helaas nog niet dichtbij: slechts 63 procent van de wereldbevolking maakt gebruik van sanitaire voorzieningen en dat is ver onder doel van 75 procent. | Door: Willemijn Sneep
Foto: Tizi Titti, Flickr.com
Meer lezen?
Zo verklein je je watervoetafdruk
Voedingssupplementen onmisbaar in gevarieerd dieet
Het nieuwe, creatievere alternatief voor brainstormen


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver