We zitten weer volop in de zomerse droogte met de bijkomende gevolgen van dien. Zoals een lagere grondwaterstand, waterkwaliteitsproblemen en in sommige gebieden zelfs een watertekort. Daarom een dringende vraag vanuit de overheid zuiniger met water om te gaan. Dus ook minder douchen. Eigenlijk is het best raar dat we daar nu pas aan denken want dit heeft voor de gemiddelde persoon alleen maar voordelen! Het is niet alleen beter voor het milieu en energieverbruik, ook voor je lichaam. Waarom dat zo is, lees je verderop.
Waterverbruik bij douchen
Gemiddeld douchen we in Nederland dagelijks zo’n acht minuten per dag. Afhankelijk van het soort kraan en douchekop stroomt er per minuut ongeveer zeven tot tien liter water tijdens een douchebeurt. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om erachter te komen dat dit over ontzettend veel liters water per week gaat.
Je kunt je waterverbruik beperken door de kraan van tevoren niet te (lang) laten stromen en vooral kort te douchen. Ook kun je je de kraan uitzetten wanneer je je bijvoorbeeld scheert, inzeept of haarproducten aanbrengt. Ook douchekranen maken een verschil. Steeds meer mensen kiezen voor ultiem comfort met de installatie van regendouche. Heerlijk, maar iets minder aantrekkelijk wanneer je beseft dat een regendouche ongeveer het dubbele aan water nodig heeft! Voor zo min mogelijk waterverbruik, kies je dus het beste voor een waterbesparende douchekop.
De voordelen van minder douchen
Al een paar jaar geleden ontdekte ik zelf de voordelen van minder douchen. En om eerlijk te zijn, was dit in eerste instantie niet eens vanuit milieu overwegingen. Niet zo vaak onder de douche stappen, heeft namelijk meerdere voordelen.
Besparen (milieu, energie, geld én tijd)
Natuurlijk staat besparen op nummer één voordeel van minder douchen. Je bespaart drinkwater, het milieu en het scheelt aanzienlijk in de jaarafrekeningen van water en energie. Daarnaast kost het je ook nog eens minder tijd en moeite, inclusief het schoonmaken van de douche.
Beter voor je huid
Water droogt je huid uit, vooral warm water. Dit kan met name in de winter zorgen voor een geïrriteerde en rode huid. Daarbij is onze huid voorzien van een natuurlijk laagje. Ook wel je huidmicrobioom genoemd. Dit is een beschermlaagje dat ontelbare micro-organismen bevat zoals bacteriën. Ieuw? Nou, het gaat hierbij vooral om ‘goede’ bacteriën die je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf. Elke keer wanneer je je wast, breng je je huidmicrobioom uit balans. Hierdoor kan deze zijn werk niet meer optimaal doen en dit geeft sneller kans op huidproblemen. Dit geldt vooral voor wanneer je een gevoelige huid of eczeem hebt.
Ook zorgen deze goede bacteriën ervoor dat je minder snel vies ruikt. En dat werkt echt. Je zult zien dat hoe minder je wast, hoe minder snel je stinkt. Er zijn zelfs mensen die zweren bij helemaal niet meer douchen en geen zeep gebruiken. Je gezicht kun je trouwens heel goed reinigen met olie (en ja dat werkt ook bij een vette huid). Dit wordt de ‘olie reinigingsmethode’ genoemd. Olie trekt namelijk vuil aan, hierdoor reinig je je huid zonder je beschermlaag aan te tasten.
Minder vet of droog haar
Hetzelfde geldt voor je haar of beter gezegd je hoofdhuid. Hoe gezonder deze is, des te beter de conditie van je haar. Dit heeft ook weer te maken met de natuurlijke oliën. Door je haar te wassen, haal je deze van je hoofdhuid weg. Dan ziet je er haar er even minder vet uit. Maar vervolgens gaan je talgklieren weer extra hard aan het werk om je hoofdhuid te herstellen. Met als gevolg dat je haar steeds sneller vet wordt. Voordat je het weet zit je in een oneindige cyclus van haarproducten waar alleen de cosmetica industrie beter van wordt. Daarom kun je eigenlijk je haar beter zo min mogelijk wassen.
Let op! De overgangsperiode van minder douchen kan even lastig zijn. Je huid en haar hebben namelijk even tijd nodig om te wennen en een nieuwe balans te vinden. Wanneer je je wast, zorg dan liefst voor een natuurlijke zeep en shampoobar zonder synthetische of andere uitdrogende stoffen. Deze houden je natuurlijke huidbarrière zo goed mogelijk intact.
Hygiënisch
Huh, minder douchen is meer hygiënisch? Van vaker douchen wordt je niet schoner, integendeel zelfs. Dat werkt zo; hoe meer je doucht, hoe slechter de goede bacteriën hun werk kunnen doen en hoe droger je huid wordt. Schadelijke bacteriën kunnen op een droge huid beter binnendringen, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Dat betekent dus dat teveel douchen zelfs slecht voor je is. Beter fris je je dagelijks even op bij de wasbak met een washandje. Wanneer je veel zweet is het natuurlijk wel belangrijk om regelmatig schone kleding aan te trekken. Nieuw zweet stinkt niet; oud zweet dat in je kleding is getrokken wel.
Minder douchen ook iets voor jou? Ik zou zeggen; probeer het eens! We zijn heel benieuwd naar je ervaringen in een reactie hieronder.
2 gedachten over “Minder douchen: alleen maar voordelen”
Ik douche al jaren veel minder, meestal alleen in het weekend. Heerlijk.
En mijn haren was ik met zeep klei
Ja, dat horen we steeds vaker: dat mensen minder douchen en gewoon af en toe met een washandje aan de wastafel poedelen. Ook beter voor je huid, niet zoveel (warm) water.
Reacties zijn gesloten.