Minder eten houdt het brein jong

Jacomien, Flickr.com
Jacomien, Flickr.com

 

Wie minder eet, schakelt een molecule in die helpt om het brein jong te houden. Te veel eten kan weer leiden tot hersenbeschadigingen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Giovambattista Pani, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Rome. Het is voor het eerst dat een molecule ontdekt is die een mediator vormt tussen een dieet en de hersenen.

 

CREB1
Tijdens het onderzoek kwam Pani de molecule CREB1 op het spoor. Deze molecule activeert genen die geassocieerd worden met langer leven en het goed functioneren van de hersenen, met name het geheugen. Ook ontdekte hij dat deze molecule reageert op calorische beperkingen, oftewel: een strikt dieet.

70 procent eten voor beste resultaat
Uit het onderzoek, dat vooralsnog alleen werd uitgevoerd op muizen, bleek dat 70 procent van de gebruikelijke hoeveelheid eten het beste resultaat leverde. De muizen die 70 procent te eten kregen, kregen geen overgewicht, ontwikkelden geen diabetes en waren aantoonbaar sterker met hun hersenen. Ook bleken die muizen minder agressief en kregen ze geen of pas veel later dan gebruikelijk last van Alzheimer. Dit gold alleen voor muizen met CREB1.

Dieet of medicijnen
Met aanvullend onderzoek hoopt Pani te ontdekken of dezelfde effecten ook bij mensen waar te nemen. Daarnaast hoopt hij andere triggers van CREB1 te vinden, zodat het ook op een andere manier mogelijk wordt om het brein jong te houden. Een medicijn zou een goede mogelijkheid zijn.

Bron: Medical Express.com

Lees ook:
Reuzel en 5 andere vetten die wél goed voor je zijn
7 groene dingen die onze grootouders deden
Teveel trek in kerstkransjes? Ga wandelen.

2 gedachten over “Minder eten houdt het brein jong”

Reacties zijn gesloten.