Minder kans op borstkanker met appels en beweging

Foto: NeoGaboX, Flickr

In het gezondheidsblad Medisch Dossier staat regelmatig nieuws over wetenschappelijk onderzoek op gezondheidsgebied. In oktober, maand van de borstkanker zet Ode de 3 meest opvallende onderzoeksresultaten over (borst)kanker op een rijtje.

An apple a day…

Uit twee onderzoeken bleek dat de inname van onze dagelijkse dosis fruit en vitamines niet alleen van belang is voor een goede weerstand. Ook het risico op borstkanker neemt drastisch af.

Vitaminen kunnen de kans op borstkanker maar liefst rond 30 procent doen afnemen, bij calcium is dat zelf rond 40 procent. Wel is doorslaggevend dat men de goede gewoonte ontwikkelt de supplementen dagelijks te nemen en gedurende langere tijd. ‘Het effect is geen direct effect: je kunt niet vandaag een vitamine nemen en morgen een verlaagd kankerrisico hebben’, legt dr. Jaime Matta uit, één van de onderzoekers van de Ponce School of Medicine in Puerto Rico.

In een onderzoek bij ratten bleek dat dieren die 24 weken lang het equivalent kregen van één, drie en zes appels per dag, respectievelijk 17, 39 en 44 procent minder borsttumoren kregen dan ratten zonder het appeldieet. De onderzoekers vermoeden dat hierin niet zozeer de vitamines, maar de anti-oxidanten in appels de weldoener zijn.

Beweging halveert overlijdensrisico

Ook lichamelijke activiteit bleek een belangrijke factor om het risico op borstkanker te verlagen, en zelfs de overlevingskansen van patiënten met de ziekte te vergroten. De onderzoekers schreven dat vrouwen met borstkanker die regelmatig aan lichaamsbeweging deden, hun overlijdensrisico verlaagden. Het beste resultaat bleek bij de vrouwen die ongeveer zoveel bewogen als iemand die drie tot vijf uur per week met een matig tempo wandelt: dit leverde een halvering op van het overlijdensrisico aan borstkanker.

Bewegen dient dus meer dan alleen een slanke taille. En voor wie niet van de sportschool houdt: ook tuinieren, fietsen, of huishoudelijk werk geldt als lichaamsbeweging.

Koffie op recept

Tot slot is er ook voor de koffiedrinkers goed nieuws: een of enkele kopjes koffie per dag kunnen bescherming bieden tegen andere vormen van kanker: in de mond, keel of slokdarm. In een onderzoek werd de levensstijl van meer dan 38.000 Japanners vergeleken over dertien jaar tijd. Wat bleek? Bij hen die een of enkele kopjes koffie per dag dronken was het risico op de genoemde ziekten maar half zo klein als bij de niet-koffiedrinkers.

Foto: Michell Zappa, Flickr.com
Bronnen: Medisch Dossier: 1,2, 3, 4 en Pink Ribbon

Lees ook

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020