minder plastic
minder plastic

Minder plastic kopen en gebruiken: 6 tips

Zoals je misschien al hebt gelezen, proberen hetkanwel-redacteuren Wyke, Gerda en ik (Sjoske) de hele maand geen of in ieder geval minder plastic te kopen. Dat gaat met vallen en opstaan, want het is moeilijker dan gedacht. Zo merkt Wyke dat je een strakke planning nodig hebt om plastic uit je leven te weren en probeer ik het overzicht te behouden middels een wekelijkse (ellenlange) boodschappenlijst. Maar wat hebben we ervan geleerd? We hebben een lijstje gemaakt met 6 tips, op basis van onze ervaringen én jullie fijne reacties.

1. Plannen, plannen, plannen

Wyke benadrukte het al in haar blog, maar een strakke planning doet wonderen. Of nou ja, wonderen… Het zorgt ervoor dat je niet onnodig van hot naar her fietst of voor dichte deuren staat. De openingstijden van verpakkingsvrije winkels kunnen nogal eens afwijken.

2. Speciaalzaken

Soms heb je producten nodig die écht niet zonder plastic eromheen te vinden zijn in de reguliere supermarkten, zoals haarproducten en koffie. Voor vlees en kaas kun je naar een speciaalzaak (dan bedoel ik dus gewoon de kaasboer en de slager), maar waarom doen we dat niet wat vaker voor andere producten? Bij veel kappers kun je haarproducten in glazen potten vinden van het merk Oway. En voor koffie ga je bijvoorbeeld naar Simon Lévelt, mét een eigen busje waarin je de koffie kunt vervoeren.

3. Zero-waste webshops

Onze collega’s van Het Zero Waste Project maakten een mooi lijstje van zero-waste webshops. En geloof me, ik was verbaasd over de hoeveelheid producten die worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan tandtabletjes (als alternatief voor tandpasta uit een tube) en make-up. Minder plastic dus!

4. Maak het zelf

Veel producten die we met z’n allen kopen in de supermarkt, kun je ook gewoon zelf maken. hetkanwel heeft een recept voor onder andere wasmiddel, tandpasta en gezichtsmaskers. Laat je ons weten of het is gelukt?

5. Koop producten in bulk

Het is verstandig om sommige producten in bulk te kopen, zo bespaar je verpakkingsmateriaal en gebruik je minder plastic. Het kan zijn dat er dan alsnog een plastic verpakking omheen zit, maar dit is altijd nog beter dan steeds opnieuw losse producten (mét plastic) te kopen. Nog beter: bij deze webshop kun je online bulk bestellen en vragen of ze de boel plasticvrij versturen. Win-win.

6. Gebruik de Use-Less Lijst

Samen met duurzaamheidsexperts en op basis van verpakkingsonderzoeken heeft Use-Less een lijst opgesteld met alternatieve producten en verpakkingen (met geen of minder plastic eromheen), zoals yoghurt, melk en sappakken zonder plastic dop.
Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten, dan vullen we de lijst aan.

Over de schrijver

8 gedachten over “Minder plastic kopen en gebruiken: 6 tips”

  1. Neem waar je ook komt of gaat je eigen drinkbeker mee.
    Denk aan coffee-to-go, de koffie automaat op de zaak.
    Weiger drankjes met een rietje. die zijn immers ook van plastic.
    Neem je eigen katoenen zakje mee waar je brood in gaat, het is uit wasbaar en mega duurzaam.

  2. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. Bijvoorbeeld van biologisch afbreekbare materialen. Greenpicnic heeft wegwerpservies en ook rietjes! gemaakt van natuurlijke materialen zoals mais, suikerriet en palmblad.

  3. Een kleine verandering met weinig moeite maar grote impact is het overstappen van bank en verzekeraar. Kost even een klein beetje moeite, maar de verborgen milieu impact is immens!

  4. Ik ben er niet echt mee bezig maar scheid plastic wel, en zie dat ik veel plastic afvoer en heel weinig restafval. Sinds een paar maanden heb ik een stuk reuzenzeep gekocht en sindsdien hoef ik geen douchegel in plasticfles te kopen, en dat bevalt prima.

  5. Het klinkt heel idealistisch om plastic te minderen. Maar als je op het platteland woont is er in de verste verte geen zaak die alternatief genoeg is om losse koffie te verkopen (pads). Of de thee die ik wil. Wij wonen ong. 35 km van de stad. Daar zit Levelt. Benzine kost ook nog altijd een hoop geld plus parkeergeld. Denk niet dat dat beter zou zijn voor het milieu. Dit artikel is duidelijk geschreven door iemand die in een grotere stad woont. Ik woon op het platteland, heb een forse moestuin en bespaar zo al een hoop plastic. Ik gooi 2 aanhangers vol paardemest van de buren er op. Bij een slager kom ik nooit; we eten geen vlees. Ook al heel goed voor het milieu.Vega produkten zijn helaas allemaal voorverpakt. Gebruiken eko schoonmaakprodukten ed. Rijden in een prius…hybride, dus hoeft niet opgeladen met stroom van een kolencentrale. Wat wil je nog meer?

    1. Iedereen draagt bij op zijn/haar manier naargelang diegene zijn/haar mogelijkheden. Ik woon ook op het platteland, waar het inderdaad meer binnen bereik ligt om een eigen tuin te hebben en je moestuin te beginnen dan een no-waste winkel te vinden.
      Ik vind het een mooi project wat jullie hebben gedaan en het is toch super dat we hier tips kunnen uitwisselen. Al zit er maar iets bij waar je weer wat mee kunt!

Reacties zijn gesloten.