Challenge – minder plastic gebruiken

Afgelopen week probeerde ik minder plastic te gebruiken. Dat viel me nog flink tegen want plastic is werkelijk overal. Ik moest dan ook veel aan Leo Baekeland denken. Deze Belgische scheikundige vond ongeveer een eeuw geleden de eerste kunststof uit: bakeliet. Het materiaal werd volop gebruikt in telefoons, radio’s, keukenapparatuur en speelgoed. Leo Baekeland overleed in 1944 en ik vraag me af of hij een vermoeden had van de impact van zijn uitvinding op de wereld. Wat zou hij er van vinden dat er inmiddels wereldwijd meer dan 311 miljoen ton nieuw plastic per jaar wordt geproduceerd? Wat zou hij denken als hij beelden van de plastic soep kon zien of van dieren met plastic in hun maag? We zullen het nooit weten.
Wat we wél weten is dat het hoog tijd is om het tij te keren. Ik deed daarom mijn best om een week lang zo min mogelijk plastic te gebruiken. Hier onder lees je hoe dat ging.

Het Baader-Meinhof-fenomeen

Het Baader-Meinhof-fenomeen is het fenomeen waarbij je iets nieuws leert of bezig bent met een bepaald onderwerp, je het opeens overal terug ziet. Zo zal een zwangere vrouw bijvoorbeeld ‘opeens’ meer zwangere vrouwen zien dan voorheen en iemand die bezig is om minder plastic te gebruiken plotseling zien hoeveel plastic er overal gebruikt wordt. Ik werd me er deze week in ieder geval pijnlijk van bewust hoeveel plastic ik zelf gebruik.
Opeens zag ik de enorme hoeveelheid aan plastic in en om mijn huis: mijn tuinstoelen zijn van plastic, mijn dekbed en een aantal van mijn favoriete kleren bevatten synthetische materialen, mijn telefoon heeft een plastic beschermhoesje, mijn shampoo en cremes zitten in plastic verpakkingen, mijn leeslampje bevat synthetisch materiaal, mijn stofzuiger is een plastic bakbeest en mijn tandenborstel en schoenzolen zijn ook al van kunststof. Zelfs het toetsenbord waar ik dit op typ is van plastic. Het is om gek van te worden: plastic is overal!

Minder Plastic
Een Aantal Spullen Waarin Plastic Zit Verwerkt

Challenge: minder plastic gebruiken

Zoals je hier boven al kon lezen is er een heleboel plastic in mijn huis te vinden. Daarom was ik opgelucht om te horen dat ik de afgelopen week alleen geen nieuw plastic mocht aanschaffen. Dat klinkt wellicht niet zo moeilijk, maar het was haast niet te doen.
Ik woon in Arnhem en hier is helaas geen verpakkingsloze winkel, dus ik moest het doen met de (super)markt. Zowel in de Albert Heijn als de Lidl stikt het van de kunststof verpakkingen en ook op de markt waaiden de plastic tasjes me letterlijk en figuurlijk om de oren. Gelukkig zijn er wel een heleboel groente, fruit, aardappels en broden zonder verpakking te vinden die ik met bakjes en stoffen tasjes mee kon nemen. Daarbij laat ik mij niet (zoals gewoonlijk) leiden door een boodschappenlijstje, maar besluit ik simpelweg de dingen te kopen die ik zonder verpakking tegen kom. Dat viel me gelukkig helemaal niet tegen: er waren veel heerlijke Hollandse seizoensgroenten. Verder had ik in de blog van Wyke al gelezen dat de supermarkt glazen potjes yoghurt verkoopt en kon ik bij biowinkel Mimint een glazen pot granola vinden. De week kon beginnen!
Eigenlijk ging het best goed. Ik moest hier en daar wat op internet opzoeken, maar ik at deze week heel prima. Zo maakte ik o.a. een verse broccoli spinazie stamppot en een pittige pompoensoep (met home made bouillonpoeder). Het leuke van koken op deze manier is dat ik me ook gelijk meer bewust werd van alle lekkere dingen die van onze eigen Hollandse bodem komen. Nu houd ik alleen net teveel van andere keukens, dus ik ga binnenkort eens op zoek naar toko’s in de buurt waar ik meer avontuurlijke ingrediënten zonder plastic verpakkingen kan vinden. Zo kan ik mijn patronen beetje bij beetje doorbreken en gelijk lokale ondernemers steunen.
Groente Minder Plastic

De balans opmaken

Inmiddels is de week voorbij en ben ik opgelucht dat ik het stokje mag overdragen. Het klinkt misschien niet alsof ik veel heb veranderd, maar waar ik normaal gesproken elke week een volle zak plastic naar de daarvoor bestemde container breng, was het deze week maar een klein zakje. Het liefst had ik helemaal niets weggebracht, maar het was mij niet gelukt om koffie en toiletpapier zonder plastic verpakking te vinden. Deze vermindering van plastic afval lijkt misschien niet zo bijzonder, maar op jaarbasis scheelt het natuurlijk een hele hoop plastic afval. Reden genoeg dus, om mijn best te blijven doen om mijn hoeveelheid plastic afval te verminderen. Voor nu draag ik het stokje over aan redacteur Sjoske. Wil jij met haar mee doen? Klik dan hier voor een aantal tips om minder plastic te gebruiken.

Verder lezen?

Redacteur Wyke ging vorige week de uitdaging aan om zonder nieuw plastic te leven. Klik op de foto hier onder om te lezen over haar ervaringen.
Plasticloos Leven

Over de schrijver

7 gedachten over “Challenge – minder plastic gebruiken”

  1. Vandaag ging ik de uitdaging ook aan. Ik zit op kot en doe een keer per week inkopen, namenlijk op maandag. De mensen van de winkel moeten zich hebben afgevraagd waarom ik zo als een kieken zonder kop rondliep. Uiteindelijk heb ik mijn maaltijden voor deze week kunnen bemachtigen. Ik kwam ook op een kleiner bedrag uit als anders, wat ook wel goed is als student. Na ook een trui te kopen in een tweedehandswinkel, ben ik met een goed gevoel naar huis gegaan.

  2. Pingback: Een week geen plastic: zo ging het bij redacteur Sjoske

  3. Plastic is natuurlijk wel het ergste, als het aankomt op verpakkingen die slecht zijn voor het milieu, maar ik adviseer om te proberen verpakking in het algemeen te verminderen.
    Al kunnen glas en papier (en blik / aluminium) gerecycled worden, het gehele proces van productie, inzameling, recycling, enz. verbruikt vrij veel energie en veroorzaakt vervuiling. En het gerecyclede materiaal is minder sterk dan het nieuwe materiaal.
    Als we met z’n allen ons best doen om zo veel mogelijk verpakkingloos te leven, dan zal de handel zich daar aan gaan aanpassen en steeds meer producten zonder verpakking gaan leveren. Dan wordt het heel gewoon als iedereen naar de winkel komt met eigen zakjes en potjes!

  4. De koffie van nespresso zit in aluminium cupjes (die weer in een kartonnen doosje woerden verpakt) de cupjes kun je weer inleveren en worden gerecycled. Helaas niet erg goedkoop, maar wel bewust.

  5. Wat goed van je! Voor haarproducten in glas kun je een kapper zoeken die Oway producten verkoopt biologisch-dynamisch en in glas, volgens mij zit er een in arhnem, succes met de plastic vermindering?✔️

Reacties zijn gesloten.