De drang om spullen te kopen, is aangeleerd. 5 tips om het ook weer af te leren

In onze snelle maatschappij is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de eindeloze cyclus van het kopen van kleding en spullen, maar de drang om spullen te kopen is aangeleerd, blijkt uit onderzoek van Ana Sofia Poças Ribeiro, die promoveerde aan de Universiteit Utrecht.“De huidige overconsumptie en shopgedrag is een gecreëerd, genormaliseerd, jong verschijnsel,” concludeert ze. Maar wat we kunnen aanleren, kunnen we ook afleren. Wij geven je 5 redenen om te minimaliseren en 5 tips om vandaag te beginnen.

We kunnen ons gedrag natuurlijk aanpassen door te delen, te ruilen, te laten repareren, tweedehands te kopen, voor duurzame producten te gaan of te stoppen met shoppen. Maar dat voelt vaak als een stap terug, omdat het gerelateerd wordt aan armoede. Daarom moeten we toe naar een systeemverandering waarin economische groei niet langer centraal staat. Een idee dat steeds meer navolging krijgt. Niet alleen is de donut-economie van Kate Raworth inmiddels een bekend begrip, waarin ze stelt dat niks oneindig kan groeien. Ook de ‘degrowth’ beweging lijkt -ironisch genoeg- te groeien. Toch lijkt dat voor veel mensen ving ver weg, maar dat valt heel erg mee. Het is een kwestie van prioriteiten stellen.

Wij zijn benieuwd of jij je wel eens laat verleiden om spullen te kopen, die je eigenlijk niet nodig hebt. Vul je de enquete voor ons in? Dat duurt ongeveer 4 minuten. 

Prio 1 We houden de planeet leefbaar

Eerst en vooral eist onze constante behoefte aan meer spullen een tol van het milieu. De productie en verwijdering van kleding en andere consumptiegoederen dragen bij tot vervuiling, de uitstoot van broeikasgassen en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. De mode-industrie is zelfs een van de grootste vervuilers ter wereld, met miljoenen tonnen kleding die elk jaar op stortplaatsen terechtkomen. Door onze consumptie van kleding en andere goederen te verminderen, kunnen we onze impact op het milieu helpen verminderen en een duurzamere toekomst bevorderen.

Prio 2 Het mooiste en het nieuwste maakt alleen de producent blij

Of het nu gaat om de laatste modetrends of de nieuwste gadgets, we worden voortdurend gebombardeerd met advertenties die ons vertellen dat we het nieuwste en het beste moeten hebben. Jaarlijks geven alle bedrijven samen zo’n 600 miljard euro uit aan reclame, waarmee jij zo’n drieduizend prikkels per dag binnenkrijgt. Met de informatie die ze met je delen, willen ze je ‘helpen’ om het juiste product te kiezen. Dat van hen natuurlijk.

Ze informeren je over alles en manipuleren je ondertussen door in te spelen op datgene waar je naar verlangt. Ronde, strakke billen in een spijkerbroek, een stralend witte glimlach, een gezicht waar de tijd geen sporen op nalaat of een vakantie waarbij ieder gezinslid een goed humeur heeft. Soms doen ze dat zo goed, dat je jezelf inderdaad afvraagt: “Hoe heb ik ooit zonder dit product gekund?” Of: “Waarom ben ik nog nooit naar Corfu geweest?” 

Prio 3 Echt vrije keuzes maken

Terwijl wij massaal denken dat we in een vrije maatschappij leven, waar we de hele dag alles zelf kunnen bepalen en kiezen wat wij willen, is het tegenovergestelde misschien wel het geval. Was reclame vroeger informerend en manipulerend, tegenwoordig is het alleen nog maar manipulerend, omdat alle informatie die je nodig hebt gewoon via internet te vinden is. Alleen vraagt dat om tijd. En daar wringt het. Door al die reclame zo veel mogelijk te negeren, breng je jezelf niet in verleiding en koop je alleen wat je nodig hebt.

Prio 4 Bespaar geld

Naast de impact op het milieu eist onze constante behoefte aan meer spullen ook zijn tol op onze financiën. We kopen vaak dingen die we niet nodig hebben, of upgraden naar de nieuwste versie van een product alleen omdat het nieuw is. Dit kan leiden tot onnodige uitgaven, maar ook financiële stress en schulden en dat heeft dan weer een negatieve invloed kan hebben op onze geestelijke gezondheid en ons welzijn. Door onze consumptie te beperken en ons te richten op wat we echt nodig hebben, kunnen we geld besparen en een bevredigender leven leiden.

Prio 5 Geluk vind je niet in spullen

Bovendien kan onze constante behoefte aan meer spullen ook verband houden met ons gevoel van eigenwaarde en sociale status. We kunnen de druk voelen om mee te gaan met de laatste trends of de nieuwste gadgets te bezitten om erbij te horen. Dit kan echter leiden tot een eindeloze cyclus van consumptie en een gevoel van leegte dat voortkomt uit het proberen geluk te vinden via materiële bezittingen. Door ons te richten op wat echt belangrijk is in het leven, zoals relaties, ervaringen en persoonlijke groei, kunnen we echt geluk en voldoening vinden.

Een minimalistische levensstijl

Dus, hoe kunnen we stoppen met het kopen van kleding en spullen? Een minimalistische levensstijl, waarbij je alleen bezit wat je echt nodig hebt, is ons eindpunt. Dit kan betekenen dat we onze huizen en kasten opruimen, tweedehands of duurzame producten kopen en investeren in ervaringen in plaats van in spullen. Het kan ook betekenen dat we afstand nemen van sociale media en reclame, die ons consumptiegedrag alleen maar vergroten.

Voor veel mensen is dat alleen net een brug te ver. Daarom nog 5 tips die je vanaf nu gewoon kunt doen.

5 tips

  1. Koop nooit iets in een impuls. Wil je iets graag hebben, zet het op een verlanglijstje. Ben je het na een week nog niet vergeten, bedenk dan waar je het echt voor nodig hebt en kun je vier legitieme redenen bedenken, is het er niet tweedehands en kun je het ook niet lenen? Schaf het dan aan.
  2. Minimaliseer je bezittingen: Ga door je spullen en overweeg welke items echt belangrijk voor je zijn. Verkoop, doneer of gooi de rest weg. Door alleen te houden wat je nodig hebt en waardeert, vermindert het aantal spullen dat je hebt, en creëer je meer ruimte en overzicht.
  3. Verminder je digitale leven: Minimaliseer het gebruik van sociale media, e-mail en andere digitale afleidingen. Beperk je tijd op apparaten en probeer jezelf te concentreren op wat er om je heen gebeurt.
  4. Maak tijd voor wat belangrijk is: Minimalisme gaat ook over het focussen op wat er echt toe doet. Plan tijd in voor de dingen die belangrijk zijn voor jou, zoals tijd met vrienden en familie, creatieve projecten en hobby’s, en neem de tijd om te ontspannen en te genieten van de kleine dingen in het leven.
  5. Maak gebruik van herbruikbare producten: Minimalisme gaat ook over het verminderen van afval en het gebruiken van echt duurzame producten.

Heb je nog meer tips? Deel je die dan met ons? Dat kan ook in de enquete.

Over de schrijver

1 gedachte over “De drang om spullen te kopen, is aangeleerd. 5 tips om het ook weer af te leren”

Reacties zijn gesloten.