Waarom minder vlees eten het beste is dat je kan doen voor de planeet

Verandering begint met kleine stappen. En die kleine stap begint met de kennis waarom je het anders wilt. Met dit idee begon Johanna van Langen samen met haar vriend Maxime Delhorme de app Livvie, want zo zegt Johanna: “Als ik deze kennis eerder had gehad dan had ik al eerder betere keuzes kunnen maken.” De kennis die deze twee wetenschappers hebben verzameld willen ze met je delen via Livvie.

21 redenen om minder vlees te eten

“Onze app Livvie heeft 21 parameters. Zodra jij minder vlees gaat eten dan zie je dat je een positieve impact maakt op bijvoorbeeld de CO2 uitstoot, koeienlevens, bomen en water, maar ook op je eigen gezondheid zoals je cholesterol. Op deze manier willen we laten zien dat zelfs één dag in de week geen vlees eten al een enorme impact heeft op het milieu. En als we allemaal zo’n kleine stap nemen, maken we samen een enorm verschil.”

“Mensen denken vaak: zo’n kleine stap dat merk je toch niet dus waarom zou ik. Maar zelfs met een kleine stap breng je al iets groots teweeg. En als consument heb je de macht, want de markt bestaat uit vraag en aanbod. Minder vraag naar een bepaald product betekent dus dat het ook minder geproduceerd wordt. En dat is precies wat die grote impact maakt. Op die manier willen we mensen bewust maken: door ze de kennis te geven over de gevolgen van een keuze.”

De kracht van kennis

“Vier en een half jaar geleden zag ik de documentaire What the health. Deze documentaire was voor mij inspiratie om twee weken vegan eten uit te proberen. Eerst dacht ik: ik probeer het gewoon, het is toch maar twee weken. Maar ik had zoveel energie na die twee weken dat ik niet meer ben gestopt. Later ging zelfs ook mijn cholesterol omlaag.”

“Mijn vriend raakte overtuigd na de documentaire Gamechangers. Dit laat zien wat kennis met je kan doen en die kennis willen we overdragen met de app zodat ook andere mensen een bewuste keuze kunnen maken en de motivatie vinden om het vol te houden.”

Livvie Phone 03

Iedere kleine stap telt

“De een begint met minder vlees eten  voor onze planeet, de ander voor zijn gezondheid en weer een ander voor het dierenwelzijn. Met onze 21 parameters gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en statistieken proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken en de voordelen te laten zien van plantaardig eten.”

“Hoe meer ik zelf te weten kwam over de impact van vegan eten hoe meer mensen ik graag wilde overtuigen en vertellen over mijn opgedane kennis. Maar een op een bereik je niet veel mensen. En zo werd Livvie in het leven geroepen. Inmiddels zijn er 68 landen die meedoen. We hebben ook bewust voor het Engels gekozen om deze kennis voor iedereen beschikbaar te maken.”

“We weten allemaal sinds de coronacrisis wat een impact onze huidige vleesindustrie kan hebben. En COVID-19 is een zoönose (infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen) met een zeer laag sterftecijfer. Wat als de vogelgriep bijvoorbeeld van mens op mens overdraagbaar wordt? Dan worden de sterftecijfers vele malen hoger.”

“Covid was voor ons daarom ook echt de trigger om de LIvvie app te maken. Nu komt er iets dat zo ingrijpend is. Iets dat wij zelf hebben veroorzaakt. Dat moet mensen tot nadenken aanzetten.”

Hoe meer kleine stappen hoe groter het effect

“Veel mensen weten inmiddels wel dat minder vlees eten beter is voor het milieu, maar vaak hebben ze geen idee hoe massaal de schade van de vee-indrustrie en hoe inefficiënt ons huidige systeem. Voor de vee-industrie moeten bijvoorbeeld zo’n  83 miljard dieren gevoed worden. En als je bedenkt dat er voor een kilo koe al 25 kilo plantaardig voer nodig is. Om dat voer te produceren is heel veel landbouwgrond nodig en dat is nu juist de oorsprong van het kappen van de regenwouden.”

“Vaak wordt de nadruk gelegd op dingen als: ga een minuutje korter douchen om water te besparen. Maar dat helpt nauwelijks. Terwijl ze voor een kilo koe 15.000 liter water nodig hebben wat neerkomt op 250 douches. Dus in minder vlees eten zit de echte winst. Dat is precies wat we willen laten zien met de 21 parameters in de app. We hopen dat zo steeds meer mensen de stap naar vegetarisch of veganistisch eten maken. Of ze nu gemotiveerd worden door een schonere planeet, hun gezondheid of dierenwelzijn het begint bij die eerste stap.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om minder vlees te eten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook onze tips om eenvoudig minder vlees en zuivel te eten, de adviezen van plantaardig diëtiste Lobke Faasen en de antwoorden die je kan geven op de vragen die elke vegetariër voor z’n kiezen krijgt.

Over de schrijver