Minder werken beste oplossing voor crisis

Slapen op kantoor. Foto: Femke Stroomer

Het lijkt niet op te houden met de economische recessie en werkeloosheid. De oplossing is simpel: minder werken.

Minder werken lijkt tegen het gevoel in te gaan in deze periode waarin we armer zijn dan ooit tevoren en denken harder te moeten werken. Maar historische gegevens laten zien dat het een wijze beslissing is die drievoudig voordeel kan opleveren, bepleit Juliet Schor in The Guardian.

Het eerste voordeel van minder uren werken, is een daling in het aantal werkelozen. De arbeidsmarkt in balans houden, gaat het best door de arbeidstijd in te korten. Zonder de voordelen van een kortere werkweek, vakantiedagen en vroeg pensioen zouden we in het Westen nooit uit de depressie van de jaren ‘30 zijn gekomen.

Grens aan de groei

Bovendien is het onrealistisch te verwachten dat het bnp maar kan blijven groeien, zodat al deze mensen aan het werk zouden kunnen. Zelfs als het de werkeloosheid oplost, zit er een grens aan de groei omdat we het plafond voor CO2 uitstoot bereiken.

Noord Amerika en Europa hebben hun carbon-credits zo goed als verbruikt. Bij verdere groei zal de uitstoot van broeikasgassen ver boven het verantwoord niveau komen. Tegelijkertijd met werkeloosheid pakt minder werken dus ook een veel grotere uitdaging aan, namelijk klimaatverandering.

Minder werk is minder voetafdruk

Mensen die minder werken hebben een lagere ecologische voetafdruk. In landen waar meer wordt gewerkt, wordt meer vervuild. Ten eerste omdat er meer geproduceerd wordt. En daarnaast omdat huishoudens met weinig vrije tijd een meer CO2 intensieve manier van leven hebben. Veel werk zorgt dat mensen reizen, eten en leven onder tijdsdruk, waar meer energie voor nodig is.

Het derde voordeel van korter werken, is de tijd zelf. Minder werkuren zorgt dat mensen meer tijd hebben voor hun sociale leven en het onderhouden van hun fysieke en mentale gezondheid. Bovendien houden ze tijd over voor creatieve en maatschappelijk betrokken activiteiten.

Dus drie keer winst: minder werkeloosheid, lagere CO2 uitstoot en meer kwaliteit van leven.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Tien redenen waarom groene mensen gelukkiger zijn

Ben jij het nieuwe wereld-icoon? Test jouw ‘Dromen Voor De Wereld Van Morgen’-kennis

De overheid moet het stimuleren van duurzaamheid totaal anders aanpakken

Over de schrijver

2 reacties op “Minder werken beste oplossing voor crisis”

 1. Er is veel werk dat niet per se CO2-intensief is, en veel vrije tijdsbesteding die dat wel is.
  Persoonlijk heb ik het nooit zo op die groei beperkende voorstellen.

  Moet je tegen een boom in volle bloei zeggen: he, dat kan best wat minder uitbundig! Welnee, hoe uitbundiger de bloei, hoe vruchtbaarder de grond er om heen.

  We moeten daarom toe naar een circulaire economie, waarin we groei paren aan impulsen voor het ecosysteem. Denk aan een bedrijf als Desso dat hier zeer serieus werk van maakt met zijn cradle-2-cradle tapijten.

 2. Op zich een leuk idee en zeker het overwegen waard om er over door te borduren.
  Hoe mensen die vrije tijd gaan besteden is wel iets om wat meer over na te denken want als werken leuk is ga je dat niet zomaar inruilen toch? Dus hoe zorg je ervoor dat het alternatief voor werk op zijn minst net zo veel plezier en voldoening geeft?
  Ik moet gelijk denken aan een Camiel Eurlings en Wouter Bos. Er werd gecommuniceerd dat ze meer tijd aan hun gezin wilden besteden echter wat zagen we gebeuren?

Reacties zijn uitgeschakeld.