Minder werken? Meer tijd!

Minder werken, meer duurzame keuzes maken en met meer aandacht voor de natuur leven. Klinkt goed? Veel mensen willen wel duurzamer leven, maar zeggen er geen tijd voor te hebben. Want duurzaam leven is toch heel duur en time consuming? Dat valt best mee, zegt Nikki (28) uit Amsterdam. Sinds een paar jaar werkt deze duurzame Amsterdamse 3 dagen per week en kan daardoor veel duurzamer leven.

Nikki kwam net uit een verschrikkelijke baan. Ze vond een nieuwe baan in de jeugdzorg voor 24 uur in de week. Dat was eerst even wennen, maar na een tijd kwam ze erachter dat het haar veel voordelen bood. “Ik heb niet altijd evenveel energie en door minder te werken kan ik de focus goed verdelen. Met de tijd die hierdoor vrijkwam, ben ik steeds meer duurzame keuzes gaan maken in mijn leven.”

Acceptatie

Als je minder gaat werken, heb je minder geld. Dat klinkt logisch, maar dat moet wel even doordringen. “Je gaat andere keuzes maken. Nu kies ik heel bewust waaraan ik mijn geld uitgeef en zeg ik sneller nee als ik er niet honderd procent achter sta. Ik koop liever duurdere producten bij de Ekoplaza die niet schadelijk zijn voor het milieu, dan goedkope producten bij een andere supermarkt. Maar dat betekent ook dat ik minder geld uitgeef aan andere dingen. Zo draag ik nauwelijks sieraden en drink ik vaak water als ik uit eten ga. Ik ben eigenlijk tevreden met weinig.”

Meer tijd

Minder werken betekent ook meer tijd. Die tijd gebruikt Nikki om te rusten, bij vrienden te zijn en om producten zelf te maken. “Ik maak graag zelf spullen en vaak bespaart dat ook nog eens geld. Zo maak ik bijvoorbeeld mijn eigen wasmiddel van zeep. Dat duurt helemaal niet lang, maar je moet wel even weten hoe het moet. Ik maak dan in één keer een hele pan en giet dat over in flessen. Daar kan ik dan heel lang mee. Kost niet veel en het is net zo effectief.” Het geeft haar ook veel rust. “Ik neem de tijd om boodschappen te doen, in plaats van na het werk snel en hongerig de winkel in de stappen.”

Leuke alternatieven

Nikki vindt het leuk om op zoek te gaan alternatieven. “Ik struin het internet af voor nieuwe inspiratie. Zo probeer ik elke keer weer nieuwe dingen uit, zoals haarzeep in blokvorm, zelfgemaakte lippenbalsem van bijenwas of olijfolie gebruiken als make-up remover. Het is fijn om de tijd te hebben om dat uit te proberen. Net zoals het fijn is om deze tijd écht te besteden aan vrienden en familie.”
Meer inspiratie nodig? HetKanWEL redacteur Carlijn is bezig met haar tweede documentaire over alternatieve levenswijzes. Ze volgt Nikki, Marin en twee andere jonge mensen die ervoor kiezen om op één andere manier te wonen, werken en leven, zonder daarbij uit de maatschappij te stappen en zonder financiële buffer. Ze heeft, om de film af te kunnen maken, een crowdfunding opgezet bij Voor de kunst.

Over de schrijver