Mindful achter het stuur: 7 tips

Vrouw_KlJe hebt het vast eens meegemaakt: je stapt in de auto, rijdt naar je werk en parkeert ‘m bij kantoor. Maar hoe je er nu precies gekomen bent? Alsof je in een waas bent gereden en je er even niet bewust ‘bij’ was. Door ons vaak jachtige leventje doen we veel dingen op de automatische piloot. Maar in de auto is dat levensgevaarlijk. Dat kan gelukkig ook anders.

Er zijn genoeg verhalen bekend van bestuurders die in de greppel zijn beland of in een ongeluk terechtgekomen, en geen idee meer hebben wat er precies is gebeurd. Niet alleen het ongeluk zelf zijn ze kwijt, maar ook de tien minuten ervoor kunnen ze zich nauwelijks meer herinneren. Dat voorkom je door weer ‘mindful’ te gaan rijden.

7 tips hoe je dat kunt bereiken:

1. Maak iedere dag de vervoerskeuze bewust

Denk iedere dag voor vertrek even na of de auto wel het meest logische en verstandige vervoersmiddel is. Misschien is het wel prachtig fietsweer. Of is het veel handiger om de trein te pakken of thuis te werken, omdat er flinke files zijn. Sta in ieder geval even stil bij je autogebruik.

2. Loop eerst een rondje om de auto

Een ‘rondje om de auto’ voor vertrek is een goede manier om je automatische patroon te doorbreken. Pak eens een minuutje om de banden te controleren, vieze ramen schoon te maken. En check even of niet iemand die nacht een kras heeft achtergelaten. Juist door je aandacht even helemaal bij de auto te leggen, kruip je vervolgens ook bewuster achter het stuur.

3. Leer accepteren

Het verkeer zit vol signalen en elementen die je als hinderlijk kunt ervaren. Denk aan rode stoplichten, irritante medeweggebruikers en snelheidsbeperkingen. Probeer in plaats van je direct te irriteren, je over te geven aan het moment. Stel geen eisen, tijdslimieten of verwachtingen. Onthoud: jij zit veilig in je auto, op weg naar het werk, en je auto brengt je daar uiteindelijk veilig heen. Alles wat je onderweg tegenkomt, is onlosmakelijk onderdeel van die reis en mag er zijn. Accepteer het verkeer en de reis in al zijn facetten, ook wanneer iemand eens wat langer op de linkerhelft blijft rijden. Laat het gaan!

4. Plan ‘piekermomenten’ in

Veel mensen gebruiken de dagelijkse autorit om na te denken over hun werk. Dat is helemaal niet zo erg, maar wel als je de hele rit niets anders doet. Laat je werk op je werk en rijd met aandacht. Een goed idee is het inplannen van ‘piekermomenten’. Spreek met jezelf af dat je tussen twee vastgestelde punten in een route mag nadenken over het werk. Kies daarbij wel een relatief ‘makkelijk’ stuk autoweg waarbij je niet continu verkeerssituaties moet beoordelen.

5. Verander regelmatig je route

Als je iedere dag dezelfde route aflegt, dan heb je veel kans dat je in de auto verveeld raakt. Je hersenen gaan dan veel eerder op de automatische piloot. Door regelmatig een andere route naar je werk te kiezen, dwing je jezelf ‘erbij’ te blijven. En doe je bovendien nieuwe indrukken op. Zo verslapt je aandacht minder snel. Het is bovendien helemaal niet erg om eens een iets langere route te nemen, of een mooie route binnendoor. Vertrek gewoon eerder en geniet van de rit!

6. Zet de telefoon op stil

Niets zo gevaarlijk als inkomende gesprekken en whatsappjes tijdens het rijden. Je bent sowieso afgeleid, en wie weet kom je in de verleiding snel even te kijken. Of erger: een berichtje te beantwoorden. Zet je telefoon uit, of op stil. Zelfs een headset is niet veilig, want een gesprek kan je behoorlijk afleiden van het verkeer.

7. Laat je belonen

Er werkt weinig zo stimulerend als een beloning. Gelukkig bestaan er diensten waarbij je financieel wordt beloond voor bewuster rijgedrag. Bijvoorbeeld door korting op je autoverzekering (Pay How You Drive), benzine of leuke gadgets. Tegelijkertijd krijg je via zo’n ‘connected driving’-dienst inzicht in je eigen rijgedrag, via een persoonlijk dashboard. Dat verhoogt je bewustzijn doordat je achteraf precies ziet hoe je hebt gereden.

Over de schrijver