Mini-aquaponics: Elegante watertuintjes voor op je keukentafel

Aqualibrium2Een stukje natuur in je woonkamer of kantoor, wie wil dat nou niet? Met aquaponics kun je bloemen kweken die gevoed worden met vissenpoep van siervissen. De ontwikkeling van een elegante watertuin is volop in gang gezet door met name jonge mensen. Daarmee krijgt een eeuwenoud idee (lees geschiedenis aquaponics) nieuwe vormen en variaties.

Hier vind je 4 ideeën voor elegante, kleine watertuinen op je (keuken)tafel of terras.

Aquaponics voor de sier op je tafel

EcoqubeEen rondzwemmende goudvis brengt iets rustgevends met zich mee. Combineer dat met een fel groen plantje en de tafel waar het watertuintje op staat straalt gelijk vitaliteit uit. Miniatuur aquaponics systemen zijn ontworpen om de aandacht te trekken.

Aquaponics in de keuken

Aquafarm Back To The RootsTijdens het koken is het een uitkomst om in de vensterbank een bosje bieslook of basilicum te plukken. Maar het wordt snel dor als de plantjes een week geen water krijgen in het warme en droge woonkamerklimaat. Met aquaponics is bewateren niet meer nodig omdat het vissenwater via een pompje continu langs de plantenwortels stroomt.

Jonge uitvinders verzinnen allerlei nieuwe en vernuftige mini-aquaponics systemen. Veel van deze uitvinders hebben met crowdfunding geld opgebracht om hun systeem te ontwikkelen. Blijkbaar voorziet deze vorm van mini-aquaponics in een behoefte. Meer inspiratie vind je via Aqualibrium, Ecoqube en Aquafarm waar een aantal variaties van mini aquaponics vorm krijgen.

Mini-aquaponics voor doe-het-zelvers

Miniponics_MediamaticVoor de mensen die het leuk vinden om te doe-het-zelven is er de mini-tower ontwikkeld door Mediamatic. Dit kan een aanleiding om veel grotere aquaponics systemen te bouwen in de achtertuin zoals omschreven wordt in de doe-het-zelf rubriek.

Op het terras voedt een koi de indische kers

Terras aquaponics combineert design en functionaliteit. In een minimalistisch exterieur valt de schijnwerper al snel op kabbelend water en een verticale tuin. Sierlijke koi-karpers eten ook groen keukenafval naast hun visvoerkorrels en bemesten door te poepen een klimmende indische waterkers (zie het onderste plaatje).

Sierlijke aquaria moeten regelmatig schoongepoetst worden om de algen-film te verwijderen. De algen groeien natuurlijk op de overtollige voeding dat in het water terecht komt via het visvoer en de vissenpoep. Door het vissenwater langs planten te laten stromen, ontstaat het voordeel dat de overtollige voedingsstoffen in het visvoer uit het water gezuiverd worden. Vervolgens is er minder kans dat algen gaan groeien en daarmee het water troebel maken, kortom minder werk en de vis blijft rustig.

Met een beetje creativiteit, strakke lijnen en goede afwerking kan aquaponics omgetoverd worden tot een levende versiering die elk terras naar een hoger niveau tilt. Zie hier een tweetal leuke voorbeelden uit Australie het land waar waar aquaponics erg populair is.

Terrasaquaponics_Jullienne
Justine’S Aquaponics In Sydney. Bron Milkwood

Terrasaquaponics_Ecolicious
Terras Aquaponics. Bron Ecolicious.