MINI LIVING – creatief gebruik maken van ruimte

Afbeelding: Mini Living
Creatief gebruik maken van ruimte is altijd de kern geweest van het merk MINI. Het merk staat bekend om hun kleine auto’s, maar dit jaar slaan ze een hele nieuwe weg in. Tijdens de Salone del Mobile in Milaan lieten ze namelijk zien dat zij hun formule ook kunnen toepassen op andere vlakken. MINI LIVING is een oplossing voor een van de grootste uitdagingen van leven in de stad: het grote tekort aan aantrekkelijke, betaalbare woningen.
“MINI is altijd een typisch stedelijk merk geweest”, zegt Esther Bane, hoofd van Brand Strategy en Business Innovation bij MINI. “Dat is ook de plek waar veel van onze klanten wonen. We willen de stad graag op een holistische manier benaderen. Daarbij kijken we vooral naar de behoeften van de mensen die er leven. Daar gaat deze MINI LIVING installatie over.”
MINI LIVING
De MINI LIVING installatie is een groot appartement van 30 vierkante meter. Op de Salone del Mobile was er één model te zien, maar deze installatie zou een onderdeel kunnen zijn van een grotere installatie met meerdere woningen. MINI LIVING gaat namelijk over delen. De muren van deze bijzondere woning bestaan uit verschillende modules die je open kunt schuiven. Er zitten allerlei handige functies en snufjes in, bijvoorbeeld een uitklapbare keuken, een muziekinstallatie of een boekenkast.
Door woningen te combineren met openbare ruimtes kunnen bewoners hun leefruimte en functies heel makkelijk delen met een grotere gemeenschap. Bijvoorbeeld door de boekenkast naar het gemeenschappelijke gedeelte toe te draaien, in plaats van naar je slaapkamer.
“Met deze installatie zijn we op zoek naar de toekomstige vorm van een gezamenlijke woonkamer”, zegt Oke Hauser, projectmanager van MINI LIVING. “In de stad moeten steeds meer mensen hun ruimte delen. We zien veel mogelijkheden om stedelijk wonen meer gemeenschappelijk te maken. Deze installatie laat twee opties zien in één woning. Het is zowel een oase van rust en privacy, maar kan ook een aansluiting zijn naar een grotere gemeenschap.”
Afbeelding: Mini Living
Privé of gemeenschap
Als een gesloten ruimte heeft MINI LIVING alles om veilig en privé te wonen. Maar door de flexibele muren kunnen de grenzen tussen de privéruimte en de gemeenschappelijke ruimte vervagen. Bewoners kunnen uiteraard zelf bepalen hoeveel ze van tijd en ruimte willen delen met de mensen om hen heen. Het motto van de installatie is echter: ‘do disturb’. Het concept is namelijk juist ontworpen om de interactie aan te moedigen. MINI LIVING wil een alternatief bieden voor stedelijke anonimiteit en mensen laten nadenken over nieuwe woonvormen.
Bezoekers van de installatie konden zelf experimenteren met de flexibele elementen van de installatie. Zo konden zij zelf ontdekken wat voor mogelijkheden er zijn tussen een open en een gesloten leefruimte.
Kennis delen
Tijdens de ontwerpfase van dit woonconcept stond de gemeenschap centraal, want als iedereen deelt is er meer voor iedereen. MINI heeft twee partners gezocht om deze visie vorm te geven. De Japanse architecten van ON Design in Yokohama hebben jarenlange ervaring met het ontwerpen van (micro)woningen in de stad. Bovendien hebben zij in het verleden al meegewerkt aan verschillende gemeenschappelijke woonprojecten. Het internationale advies- en ingenieursbureau Arup (Berlijn) heeft geholpen met de technische kant van de woning. Door hun kennis te delen hebben zij een prachtige nieuwe woonvorm ontworpen.
Afbeelding: Mini Living
Een kleine revolutie
MINI had altijd al de missie om het leven in de stad te verbeteren. In 1959 kwam het bedrijf met een slimme oplossing voor een probleem in die tijd door mobiliteit in de stad aan te bieden voor een betaalbare prijs. Deze oplossing kreeg vorm in een voertuig dat hoge functionaliteit en maximaal rijplezier combineerde met minimale ruimte op de weg. Zij bewezen dat zelfs een kleine auto spannend kan zijn.
Tegenwoordig ligt de uitdaging op een heel ander vlak: het vinden van een aantrekkelijke betaalbare woonruimte. Ook nu ligt het antwoord bij creatief gebruik maken van de ruimte. MINI LIVING is een gaaf voorbeeld van het halen van maximale mogelijkheden met een zo klein mogelijke fysieke voetafdruk.
Meer weten over MINI LIVING? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Afbeelding: Mini Living
Afbeelding: Mini Living

Over de schrijver

1 gedachte over “MINI LIVING – creatief gebruik maken van ruimte”

  1. Het Nederlandse bedrijf Woodyshousing heeft een extreem duurzame “housing-as-a-service” oplossing ontwikkeld op basis van een modulair bouwsysteem, technologie en bewoners platform om zowel kwaliteit als ook veiligheid en gezondheid naar de bewoner te brengen. Uiteraard tegen betaalbare prijzen. http://www.woodyshousing.com

Reacties zijn gesloten.